4054 sayılı kanun nedir?

Rekabet Kurulu tarafından b şirketine para cezası verilmesine ilişkin işlem ne tür bir idari işlemdir?

. RKHK’nun 16. ve 17. maddelerine göre Rekabet Kurumu‘nun ka- rar organı olan Rekabet Kurulu rekabet düzenini bozucu eylemler ol- duğu takdirde idari para cezası kararı almaktadır. Rekabet Kurulu‘nun verdiği bu cezalar nihayetinde bir idari işlemdir ve idari işlemin şekil/ usul kurallarına uygun olmak zorundadır.

Rekabet Uyum kararı nedir?

Başka bir deyişle uyum programları, teşebbüslerin veya teşebbüs birliklerinin rekabet mevzuatına aykırı eylem ve kararlardan kaçınmalarını sağlamaya dönük tedbirleri ve bu tedbirlerin organizasyon içinde nasıl yürütüleceğini gösteren yol ve yöntemlerden oluşmaktadır.

Yapılan yerinde incelemede kurum uzmanlarına hangi tür bilgi verilebilir?

Kurum uzmanları, teşebbüse ait her türlü dijital veriyi bulunduran sunucu, masaüstü/dizüstü bilgisayar, taşınabilir cihaz gibi bilişim sistemleri ile CD, DVD, USB, harici hard disk, yedekleme kayıtları, bulut servisleri gibi depolama araçları gibi ortamlarda inceleme yapmaya yetkilidir.

Bir teşebbüsün hakim durumda sayılabilmesi için hangi kriterlere bakılır?

Hâkim durumun tespitinde, pazar payı, pazara giriş engelleri, dikey bütünlük, ürünün ikame edilebilirliği, ürünün niteliği gibi unsurlar dikkate alınmakta, incelemede teşebbüsün (veya birden fazla teşebbüsün), 4054 sayılı Kanun’da hâkim durum için öngörülen, rakiplerinden ve müşterilerinden önemli ölçüde bağımsız …

Rekabet Kuruluna şikayet nasıl yapılır?

Başvuru. Kuruma başvuruların yazılı olarak posta yoluyla veya şahsen yapılması gerekmektedir. Rekabet İhlali Başvurularının Alınması hizmeti e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden de sunulmaktadır. Elektronik posta, fax, telefon gibi yollarla veya sözlü olarak yapılan başvurular ihbar olarak değerlendirilebilir.

Rekabet Kurumu idari para cezası nereye ödenir?

5326 sayılı Kanunun 17. maddesine göre yapılacak taksitlendirmelerde teminat ve tecil faizi aranılmayacaktır. İdari yaptırım kararlarının kesinleşmesi üzerine ödemeler, ilgili vergi dairesinin hesabının bulunduğu bankalara veya vergi dairelerine yapılacaktır.

Rekabet Hukukun amacı nedir?

Rekabet hukukunun amacı mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamaktır.

Rekabet hukuku hangi hukukun alt dalıdır?

Doktrinde genel kabul gören görüş, Rekabet Hukuku‘nun bir kamu hukuku dalı olduğu ve tazminat hukuku bağlantısı nedeniyle özel hukuk anlamında da sonuç doğurduğu yönündedir.

Hakim durum nedir?

Hakim durum, bir veya birden fazla teşebbüsün rakiplerinden ve müşterilerinden bağımsız hareket ederek pazardaki ekonomik parametreleri belirleyebilme gücünü ifade eder.

4054 sayılı Kanun un 4 maddesi nedir?

Madde 4– Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.

Rekabet Kanuna göre hakim durumun unsurları nelerdir?

Her iki tanımda da öne çıkan ortak kavramlar olan ekonomik güç, bağımsızlık ve devamlılık hakim durumu oluşturan unsurlardır.

Birlikte hakim durum nedir?

Birlikte Hakim Durum Birden fazla teşebbüsün bir araya gelerek hakim durum yaratması Kanun md. 6 uyarınca mümkündür. Birlikte hakim durum yasaklanmamıştır; ancak, birlikte hakim durumun kötüye kullanılması yasaklanmaktadır.

Rekabet Kurulu neyi inceler?

Rekabet Kurumu, rekabet ortamının sağlanması, geliştirilmesi ve korunması misyonu ile kurulmuş bir kamu kurumudur. Rekabet kültürünü ve ortamını yaygınlaştırmak, kamunun karar ve eylemlerinin rekabetçi anlayış çerçevesinde oluşturmak için gerekli tasarruflarda bulunur. Rekabet hukukunun gelişmesine katkılar sağlar.

Bir şirketi nasıl şikayet edebilirim?

Şikâyet, Başvuru ve talepler, telefonla ALO 170’e iletilebilir. Söz konusu iletişim merkezi, mesai saatleriyle sınırlı olmaksızın 7 gün 24 saat aranabilir.

Rekabet ihlalinde hapis cezası var mı?

Rekabet Hukuku’nda hapis cezası mevcut değildir.