Tüketici hakları nelerdir maddeler halinde yazınız?

Tüketici haklarına neleri şikayet edebiliriz?

Satıcının tüketiciye ayıplı mal ya da hizmet sunması ile beraber, mal ve hizmette eksik olması üzerinden tüketicilerin şikayet hakkı vardır. Eğer kişi bu konuda haklı ise o vakit tüketici hakem heyeti üzerinden hakkını elde edebilir.

Tüketici Haklarına Şikayet Nasıl Yapılır?

Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) (https://tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir. Bu itibarla, tüketici hakem heyetlerine sözlü başvuru yapılamamaktadır.

Temel tüketici hakları nedir?

1) Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı: Barınma, ısınma, aydınlanma, içecek ve kullanacak su bulma, haberleşme, ulaşım tüketicilerin en temel ihtiyaçlarıdır. Her tüketici, bu temel ihtiyaçların karşılanmasını talep edebilir.

Tüketicinin 8 temel hakkı nedir?

Bunlar; temel ihtiyaçların karşılanması hakkı, seçme hakkı, sesini duyurma(temsil edilme) hakkı, tazmin edilme hakkı, eğitilme hakkı ve sağlıklı bir çevreye sahip olma hakkıdır.

Tüketici Hakları hangi konularla ilgilenir?

1- Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı: Her tüketici barınma, haberleşme, ulaşım gibi en temel ihtiyaçların karşılanmasını talep etmek hakkına sahiptir. 2- Sağlık ve Güvenlik Hakkı: Satışa sunulmuş olan her türlü mal ya da hizmetin, kullanıcının yaşamına ve sağlığına zarar vermeyecek durumda olması gerekir.

Tüketici haklarına başvurunca ne olur?

Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular, başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde görüşülür ve karara bağlanır. Yapılan başvurunun niteliği, başvuru konusu, mal veya hizmetin özelliği gibi hususlar dikkate alınarak, karar süresi en fazla altı ay daha uzatılabilir.

Tüketici Hakem Heyeti ücret alıyor mu?

Başvurudan herhangi bir ücret alınmamaktadır.

Alo 175 ne işe yarar?

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vatandaşların gördüğü fahiş zamları, Ticaret Bakanlığının “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” üzerinden bildirmesi gerektiğini ifade etti.

Tüketici hattının numarası nedir?

“ALO 175” Tüketici Danışma Hattı, tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildiği “bir çağrı merkezi” olarak hizmet vermektedir.

Aldığımız mal bozuk arızalı çıkmışsa ne yapmalıyız?

Aldığınız ürün arızalı çıktığında faturanızın bir fotokopisini saklayın, sonra faturanızın aslıyla birlikte satıcı firmaya başvurun. Satıcı firma ürününün arızalı olup olmadığını belirlemek için servise göndermek isteyecektir. Bu durumda size “Servis Formu” doldurup imzalatacaklardır.

Tüketici olarak haklarımız nelerdir 4 tane?

a) Ayıplı malın değiştirilmesini, b) Ödediğiniz bedelin iadesini, c) Ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirilmesini, d) Ücretsiz olarak tamirini talep edebilirsiniz.

Tüketici mahkemesi hangi davalara bakar?

Tüketici Mahkemesi Nedir? Tüketici mahkemesi, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik her türlü uygulamadan kaynaklanan davalara bakmakla görevli hukuk mahkemesidir (6502 sayılı Kanun m.73/1). Tüketici mahkemesi, özel mahkeme niteliğinde ilk derece mahkemesidir.

Bir tüketici olarak ne gibi haklara sahibiz?

1- Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı: Her tüketici barınma, haberleşme, ulaşım gibi en temel ihtiyaçların karşılanmasını talep etmek hakkına sahiptir. 2- Sağlık ve Güvenlik Hakkı: Satışa sunulmuş olan her türlü mal ya da hizmetin, kullanıcının yaşamına ve sağlığına zarar vermeyecek durumda olması gerekir.

Tüketici Hakem Heyeti kazandım ne yapmalıyım?

Tüketici Hakem Heyeti kararı vatandaşa tebliğ edildikten 15 gün sonra işlem yapılabiliyor. Konuyla ilgili hakkını alan vatandaş, firmaya müracaat ederek sulh yoluyla ya da icra takibi ile çekişmeli bir şekilde kararda kendisine vaat edilen bedeli karşılayabiliyor.

Tüketici Hakem Heyeti tebligat kaç günde gelir?

MADDE 25 – (1) Tüketici hakem heyeti kararı, alındığı tarihten itibaren on iş günü içinde taraflara yazılı olarak ve 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir.