İncir Uyuşturması nereye ait?

Uyutma tatlısı hangi yöreye ait?

YOZGAT (AA) – ÖMER ERTUĞRUL – Yozgat’ın yöresel lezzetlerinden “incir uyutması” ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor. Ege Bölgesi’nde üretilen inciri süt ile buluşturan Yozgatlılar bu tatlıyı sofrasından eksik etmiyor.

İncir uyutması tatlısı hangi yöreye ait?

Yüzyıllardır Anadolu sofralarını süsleyen Ege Bölgesinde üretilen inciri sütle buluşturan Yozgatlılar, kentin yöresel lezzetlerinden biri haline gelen incir uyutması tatlısını, sofralarından eksik etmiyor. Yozgatlılar, incir, süt ve şekerin buluşması ile ortaya çıkan bu lezzete yoğun ilgi gösteriliyor.

İncir uyutması ismi nereden gelir?

Hikayeye göre eskiden çobanlar dallarda buldukları ezilmiş incirleri yanlarında bulunan süte karıştırırlarmış ve yol boyunca kapalı kaplarda taşırlarmış. Yol sonunda ise uzun süre süt ile kalan incir sütü mayalar ve bu kıvama kavuştururmuş.

İncir uyutması neden tutmaz?

Eğer sütün sıcaklığını iyi ayarlayamazsanız işler yolunda gitmeyebilir. Çok ısıtırsanız pelte pelte kesilir (peynir kesiği gibi) ve hafif ekşimsi olur tadı. Yeteri kadar ısıtmazsanız koyulaşmaz. Ki bu çok da kötü bir şey değil bence, incirli süt olarak içebilirsiniz, tadı bozulmayacağı için ziyan olmaz.

İncir uyutma tatlısı nasıl yapılır?

İncir Uyutması Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kuru incirleri yıkayın, birkaç dakika suda bekletin. …
  2. Sütü yoğurt mayalama sıcaklığına kadar ısıtın. …
  3. Isınmış sütün içine incirleri ekleyin ve el doğrayıcısıyla incirleri parçalayın. …
  4. Tatlıyı kuplara paylaştırın. …
  5. Kupları bir tepsiye yerleştirip üzerine streç film geçirin.

İncir uyutması neden mayalanır?

İncirin bu beyaz kısımlı olan dokusu sütün mayalanmasını hızlandıran kısmıdır. Ardından keçilerden sütü bir tasa sağarlar ve incirleri süt tasının içine oturtup, sağma sıcaklığındaki sütün üzerini bezle örtüp birkaç saat “uyumaya” yani mayalanmaya alırlarmış.

Sütlü incir tatlısı hangi yöreye ait?

Sütlü incir tatlısı” Tekirdağ yöre mutfağının sevilen ve yöreye kimlikli tatlılarındandır. Özellikle Ramazan sofralarının aranan lezzetlerindendir. Yöredeİncir dolması” adıyla da anıldığına rastlarsınız. Tekirdağ’ın ve Kırklareli’nin Istrancalar kesiminde meşhur olan manda kaymağı ile tadımı nefistir.

İncir uyutması nasıl yapılır Yozgat?

“Aydın’da üretilen incir Yozgat‘ta uyutuluyor. Beş kişilik bir incir uyutması için bir litre süt, 5 incir ve bir çay bardağı şeker gerekiyor. Süt kaynatıldıktan sonra, şeker karıştırılıp 2 dakika daha kaynamaya bırakılır. İnce ince doğranan incir de süte karıştırıldıktan sonra iki dakika daha pişirilir.

İncir uyutması tutmadı ne yapabilirim?

İncir Uyutması Tutmadı Ne Yapabilirim? İncir telemesi için süt ve incir karıştırıldıktan sonra yoğun kıvamda değildir. Bu aşamada “incir uyutması tutmadı” diye düşünmeyin. Tatlınızı oda sıcaklığında ağzı kapalı şekilde dinleNmeye, mayalanmaya bırakın.

İncir uyutması kaç saatte mayalanır?

Kaselerin üzerini bir tepsi ile kapatıp, tepsinin üzerine de temiz bir bez örtün. Yoğurt mayalar gibi oda sıcaklığında 2 saat kadar dinlenmeye bırakın. 2 saat sonunda dinlenen incir uyutmasını buzdolabında da en az 2-3 saat kadar soğumaya bırakın. Daha sonra üzerini istediğiniz şekilde süsleyerek, servis edebilirsiniz.

Tencerede incir uyutması nasıl yapılır?

Yumuşayan incirler minik küpler halinde doğranıp bir kaba alınır. Süt tencereye alınıp ısıtılır. Yoğurt mayalama sıcaklığından 1 tık sıcak olunca altı kapatılır. Sıcak sütten kepçeyle alınıp incirlerin üzerine konulup tahta kaşıkla iyice ezilir yada blenderle biraz parçalı kalacak şekilde çekilip tencereye aktarılır.

İncir uyutması taze incirle yapılır mi?

İncir ve sütü blendırdan geçirin. 1 gece buzdolabında beklettikten sonra incir dilimleriyle servis edebilirsiniz.

İncir uyutması nasil tutar?

İncir Uyutması Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kuru incirleri yıkayın, birkaç dakika suda bekletin. …
  2. Sütü yoğurt mayalama sıcaklığına kadar ısıtın. …
  3. Isınmış sütün içine incirleri ekleyin ve el doğrayıcısıyla incirleri parçalayın. …
  4. Tatlıyı kuplara paylaştırın. …
  5. Kupları bir tepsiye yerleştirip üzerine streç film geçirin.

Sütlü kuru incir tatlısı nasıl yapılır?

Sütlü İncir Tatlısı Nasıl Yapılır?

  1. İncirleri yıkayıp iri iri doğrayın. …
  2. Süte nişastayı ilave edip sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
  3. Toz şeker ve incirleri ekleyip karıştırarak 5 dakika daha pişirin. …
  4. Üzerini antepfıstığı ile süsleyip soğuk olarak servis yapın.

Sütlü incir neye iyi gelir?

İncirler sütün içerisinde püre haline geldiğinde karışımı içebilirsiniz. En az yarım saatin sonunda kabızlık sorununa veda edeceksiniz. İncir, göğsü yumuşattığı için bronşit ve öksürük gibi sağlık problemlerinde balgam söktürerek rahatlatır.