Zakir Nedir Alevilik?

Zakir görevi nedir?

Alevi-Bektaşi cemlerinde on iki hizmet sahiplerinden biri olan zakir; deyiş, düvazimam, miraçlama, mersiye vb. türleri saz eşliğinde okuyan görevlidir.

Yaprak Dengiz kimdir?

Yaprak Dengiz, 14 yaşından beri cemlerde zakirlik hizmeti yapan nadir kadınlardan biri. Dengiz‘le zakirlik ve Aleviler’de kadının yerini konuştuk. … Şehirleşme ile birlikte Alevilerin cemevleri aracılığıyla sürdükleri cem ibadetlerinde zakirlik hizmetini çoğunlukla erkekler yapıyor.

Cemde Mürşidin ve Cem erenlerinin abdest almalarını sağlamakla görevli kişiye ne ad verilir?

10.Tezekar/İbriktar: Bedensel temizlik ile beraber düşünsel ve duygusal yıkanmadır. Görev itibariyle Gulam Kamber Hazretlerini temsil eder. Cem de Mürşidin ve Cem erenlerinin abdest almalarını sağlar.

Cemde Mürşidin ve Cem erenlerinin abdest almalarını sağlamakla görevli kişi nedir?

9- Ibrikci Görev itibariyle Kamber Hazretlerini temsil eder. Cem‘de Mürşidin ve Cem Erenlerinin abdest almalarını sağlar.

Ask ile Alevilerde ne demek?

Aşk olsun” ya da “Aşk ile” Alevilikte bir selam verme, hitap etme biçimidir. Bu ifade ikrarlı/Musahipli olup da cemlerde semah dönenler için de kullanılır. Bu kavram; “Ödülün İlâhî aşk/Ali’nin aşkı/Mansur’un aşkı olsun” gibi anlamlarda kullanılır.

Alevi dedeleri nedir?

Dede / Alevî, Alevilik’te Ehli Beyt soyundan gelen Şerif ve Seyyidlere içtimai ve dinî liderlere, yani önderlere verilen addır.

Cem erkanının başkanlığını yapan kişiye ne ad verilir?

Alevilerin toplu anlamda temel ibadeti olan Cem, bir Dede´nin gözetiminde, önderliğinde yerine getirilir. Cem ibadetine katil, hırsız, yolsuz, düşkün kimseler giremez.

Bektasilikte Cemevi nedir?

Cemevi; Alevilikteki başlıca ibadet mekânı. Alevilerin zikir yaptıkları, hak ile batıl alanı ayırdıkları, ölmeden önce öldükleri, sorguya çekilip soruldukları ya da bağlama çalarak karşılama ya da semah döndükleri ibadethane.

Alevilikte 12 hizmet nedir?

On iki hizmet, cemin ayrılmaz bir parçasıdır. Alevilik-Bektaşilikte, on iki hizmetin yerine getirilmediği bir cemin geçerli olmayacağı ve bu esnada yenilen ve içilen şeylerin helal olmayacağı kabul edilir. On iki hizmeti yapan kişilerin sayısı, yörelere göre farklılık gösterebilmektedir.

Alevilikte gerçeğe Hüü ne demek?

Gerçeğe Hüü daha çok, tekke ve tasavvuf kültüründe kullanılan bir kavramdır. Hace Bektaş Veli, Makalat adlı eserde ‘İbadet anında Tanrı ile gönül arasında perde yoktur, yani insan, ibadet halindeyken gönlünde Hakk’tan başka hiçbir şey bulundurmamalı’ demektedir.

Aleviler neden birbirine can der?

Alevilikte, “Can” kelimesinin anlamı. “Can” kelime manası; Insanoğlunu kutsama, yakınlaştırma, yüceltme, insanın kendi varlığı, özü yani insandaki manevi ilahi kuvvet ve kudret anlamındadır. Alevi inancında, herşey insan içindir yani insanın gönül kabesi yine insandır.

Alevi dedeleri ne iş yapar?

Dede, hiç bilmeyen bir insan için Alevi inancında yol yürüten önderdir. Eline, beline, diline, eşine, aşına, işine sahip olma yolunu gösterir. Güzel ahlak sahibi olmayı, doğruluktan, hakikatten, mazlumdan yana olma yolunu gösterir. Dede, 4 kapı 40 makam yoluyla, insan-ı kâmil mertebesine ulaşmak için yol gösterendir.

Alevi dedeleri hangi soydan gelir?

Dede / Alevî, Alevilik‘te Ehli Beyt soyundan gelen Şerif ve Seyyidlere içtimai ve dinî liderlere, yani önderlere verilen addır.

Alevilikte cemi yöneten kişiye ne ad verilir?

Pir, Cem töreni başlar başlamaz, törene katılanlardan rızalık ister. Katılanların tamamının rızalık vermesiyle birlikte Cem Töreni başlar ve Pir, Cemi yönetir. Önce cemaat arasında bulunanların arasında küslük yada kavga varsa o konuşulur.

Cemevine Bektaşilikte ne denir?

Alevilik ve Bektaşilik’te “erkân” cem adı verilen toplantılarda gerçekleştirilir. Cem kelime anlamı bakımından da “toplanma, bir araya gelme” demektir.