Zahter ve kekik aynı mı?

Zahterin diğer adı nedir?

Halk arasında kara kekik, zahter kekiği, zater ya da çıprıka isimleriyle de anılan zahter otu, gerçekten anıldığı isimlerden de anlaşıldığı gibi her zaman kullandığımız kekik ile aynı familyadan aslında.

Kekik diğer adı nedir?

Bitkinin yaygın adı Arapça kökenli Zahter olmakla birlikte, yetiştiği yörelerde; dağ zahteri, iyi zahter, karabaş kekik, kara kekik, mor kekik, zater, çıprıka vb. isimler de verilmektedir.

Zahter Dağ kekiği mi?

Zahter otu dağ kekiği olarak bilinen bir bitkidir. … İki farklı türü olan zahterin biri yaz mevsiminde diğeri ise kış mevsiminde yetişir. İkisi de birbirinden farklı olan bu bitki türü sağlığa çok faydalı olarak bilinir.

Zahter nelere konur?

Zahter, Zater, Çıprıka… Ülkemizin zengin kültüründen bir çok farklı isim alan bu kekik kokulu baharlı tadı olan bir ot türü. Taze yapraklarından özellikle ızgaraların yanına nefis salatalar hazırlanır. Köftelere ve çorbalara da katılabilir. Kurutulup aynı kekik gibi kullanılabilir.

Zahter ve biberiye aynı mı?

efendim, zahter doğu akdeniz’e özgü bir kekik türünün arapça adıdır ki; bildiğimiz kekikten tatça pek farkı olmasa da, fiziken biraz değişiktir. bunun yaprakları ince, uzun, handiyse iğne yaprak diyebileceğimiz bir formdadır. tıpkısının aynısı bir biberiye şekli yani. sonuçta bir makidir bu; alt kısmı sert çalımsı.

Zahter nedir Antep?

Zahter, çayır ve çimenlerde kendiliğinden yetişen yabani bir ottur. … Ülkemizde Kilis-Gaziantep yörelerinde yetişmekte olan ve en çok o bölgelerde tüketilen şifalı otlardan bir tanesidir zahter. Bu bitki, ballıbabagiller türünden bir bitki olup “kara kekik” olarak da bilinmektedir.

Kekik Hangi tür?

Kekik Bitkisi, yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılan bu bitki sıcak olarak içecek tarzında kullanılmaktadır. Ayrıca bu bitkinin içerisinde bulunan bileşenler bir çok sağlık açısından önem arz eden ilaç yapımından kullanılmaktadır. Tür itibariyle Ballıbabagiller familyasından olup güneşi oldukça seven bir türdür.

Kaç çeşit kekik türü var?

Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur.

Kekik ve dağ kekiği aynı mı?

Kekik ile aynı familyadan yabani bir ot olan dağ kekiği, kara kekik ya da zahter olarak da bilinir.

Dağ kekiği ile normal kekik arasındaki fark nedir?

Dağ kekiği bazı kaynaklarda Zahter adıyla da anılan bir bitki. Ülkemizde çoğunlukla Mardin ve Hatay gibi Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştiği söylenmektedir. Uzun ince yaprakları olan dağ kekiğinin kokusu normal kekiğe göre daha keskindir.

Toz zahter hangi yemeklerde kullanılır?

Zahter, et, domates ve fasulye ile iyi eşleşir. Akdeniz mutfağında zahter, zahter hafif çiçeksi aroması kuzu etinin tadı hafiflettiği için kuzu yemeklerinde çok sık kullanılan bir baharattır. Zahter ayrıca peynirlere, mercimeklere tat ve aroma katmak için ayrıca zahter çayı olarakta kullanılır.

Zahter kurusu nerelerde kullanılır?

Hatay, Gaziantep, Mardin ve Mersin gibi illerimizde çiçekleriyle beraber kurutularak ve ufalanarak elde edilen baharat hali, et yemeklerinden çorbalara, hamur işlerinden kahvaltılıklara kadar geniş bir yelpazede kullanılır ve yörenin yemeklerine kendine has bir aroma ve koku verir.

Biberiye nin diğer adı nedir?

Rosmarinus, Latin dilinde “denizin çiği” anlamına geliyor. Bu sebeple de botanik bilimciler, deniz kıyısını çok seven biberiyeye bu ismi veriyor. Bitkinin Türkçede yaygın bilinen adı biberiye olmakla birlikte, bazı yörelerde “kuş dili otu” olarak da adlandırılıyor.

Zahter nedir nasıl tüketilir?

Zahter kekiğe çok benzer ve hemen hemen kekiğin kullanıldığı yerlerde kullanılır. Başlıca tüketimi çay şeklindedir. Öte yandan kurutulan zahter baharat olarak yemeklere ve salatalara çeşni katar. Özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde kurutulmadan taze olarak salatası yapılır.

Kahvaltılık zahterin içinde ne var?

Kahvaltılık Zahter Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo kırık kudama (Leblebi kırığına denir)
  • Yarım kilo karpuz çekirdeği.
  • yarım kilo kavun çekirdeği.
  • 750 gr merengiç
  • 200 gr zahter(kekik)
  • 200 gr kemmun.
  • yarım kilo bulgur.
  • 200 gr kişniş baharat.