Zahter bitkisi hangi bölgede yetişir?

Zahter hangi bölgede yetişir?

Halk arasında dağ kekiği olarak bilinen zahter kimi kara kekik olarak ta adlandırılıyor.Zahter, enfes kokusu ve aromasının yanında gerçek bir şifa kaynağı. Türkiye’de Hatay,Gaziantep,İskenderun,Mardin ve Mersin bölgesinde yetişiyor.

Zahter ve kekik Aynı mi?

Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında ‘kara kekik‘ ‘zahter kekiği’ veya ‘dağ kekiği’ olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.

Hatay Zahteri nasıl yapılır?

Zahter Salamura Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kekiği ayıklayıp yıkıyoruz suyu süzülüne kadar bırakıyorum.
  2. Daha sonra tepsinin içine alıp tuzu pul biberi (miktarını kendinize göre ayarlayın) serpip karıştırın.
  3. Daha sonra kavanozlara basın her kavanoza 1 çay bardağı limon ekliyoruz.
  4. Geri kalanını zeytinyağı döküyoruz.

17 Nis 2018

Zahteri nasıl bir şey?

Zahter otu dağ kekiği olarak bilinen bir bitkidir. Kokusu kekik kadar keskin ve acı olduğundan dolayı çoğu zaman kekikle karıştırılabilir. İki farklı türü olan zahterin biri yaz mevsiminde diğeri ise kış mevsiminde yetişir. İkisi de birbirinden farklı olan bu bitki türü sağlığa çok faydalı olarak bilinir.

Zahter nerede bulunur?

Zahter özel olarak yetiştirilen bir kültür ürünü olmayıp yabani olarak kendiliğinden yetişir. Çimenlik tarla kenarlarında, orman kıyılarında ve çayırlardaki karınca yuvalarının üstünde hayat bulur.

Zahter hangi yöreye ait?

Antalya, Gaziantep, Kilis, İskenderun gibi bölgelerde yetişen ve “Kara kekik” olarak da adlandırılan zahter, son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Toz halinde kahvaltılarda da tüketilen zahter zeytinyağı ile beraber yeniliyor.

Kekik diğer adı nedir?

Bitkinin yaygın adı Arapça kökenli Zahter olmakla birlikte, yetiştiği yörelerde; dağ zahteri, iyi zahter, karabaş kekik, kara kekik, mor kekik, zater, çıprıka vb. isimler de verilmektedir.

Zahterin diğer adı nedir?

Halk arasında kara kekik, zahter kekiği, zater ya da çıprıka isimleriyle de anılan zahter otu, gerçekten anıldığı isimlerden de anlaşıldığı gibi her zaman kullandığımız kekik ile aynı familyadan aslında.

Kahvaltılık zahter içinde ne var?

Kahvaltılık Zahter Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo kırık kudama (Leblebi kırığına denir)
  • Yarım kilo karpuz çekirdeği.
  • yarım kilo kavun çekirdeği.
  • 750 gr merengiç
  • 200 gr zahter(kekik)
  • 200 gr kemmun.
  • yarım kilo bulgur.
  • 200 gr kişniş baharat.

Taze kekik sosu nasıl yapılır?

Taze Kekik Sosu Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Taze kekik ayıklandıktan sonra yıkanır süzülmesi beklenir bir kapta kırmızı biber, zeytinyağı limon tozu kekik eklenip karıştırılır.
  2. Daha sonra doğranmış sarımsak eklenip kavanoza sık şekilde eklenir ters çevrilip 2 hafta bekletilir. Sfiyet olsun.

3 Nis 2018

Zahter nedir ne işe yarar?

Zahter, Zater, Çıprıka… Ülkemizin zengin kültüründen bir çok farklı isim alan bu kekik kokulu baharlı tadı olan bir ot türü. Taze yapraklarından özellikle ızgaraların yanına nefis salatalar hazırlanır. Köftelere ve çorbalara da katılabilir. Kurutulup aynı kekik gibi kullanılabilir.

Zahter aktarlarda bulunur mu?

Zahteri, hem taze bir bitki olarak hem de kurutulmuş haliyle değerlendirebilirsiniz. Taze haline semt pazarlarından ulaşmak mümkünken kurutulmuş halini de aktarlardan temin edebilirsiniz.

Migrosta zahter var mı?

Anadolu Lezzetleri Amanos Dağları Kahvaltılık Zahter 160 G – Migros.

Kahvaltılık zahter nereye ait?

İpucu: Zahter çayı ülkemizde özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde çok tüketilir.

Kekik Hangi tür?

Kekik Bitkisi, yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılan bu bitki sıcak olarak içecek tarzında kullanılmaktadır. Ayrıca bu bitkinin içerisinde bulunan bileşenler bir çok sağlık açısından önem arz eden ilaç yapımından kullanılmaktadır. Tür itibariyle Ballıbabagiller familyasından olup güneşi oldukça seven bir türdür.