TL üzerinde kimin resmi var?

Tl’nin arkasında kim var?

Buhurizade Mustafa Efendi (Itri) (1640-1712) – 100 Türk Lirası Kaynaklarda doğum tarihi 1640 olarak kaydedilen Buhurizade Mustafa Efendi (Itri), Klasik Türk müziğinin kurucusu olarak kabul edilmektedir.

500 TL nin arkasında kim var?

En küçük kâğıt para olan 5 liralık banknotta bilim tarihi profesörü Aydın Sayılı’nın portresi vardır. 100 liralık banknotun arkasında bestekâr ve müzisyen Itri (Buhurizade Mustafa Efendi)’nin portresi vardır.

10 ve 20 tl nin arkasında kim var?

Sonuç olarak Türk Lirasının arkasındaki Türk büyükleri şunlardır; 5 TL: Ordinaryus Profesör Doktor Aydın Sayılı 10 TL: Profesör Doktor Cahit Arf. 20 TL: Mimar Ahmed Kemaleddin.

Fatma Aliye Hanım neden 50 TL?

50 TL‘lik banknotların üzerinde fotoğrafı olan Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye Topuz, ünlü oyuncu Suna Selen’in anneannesi.

200 liranın üzerinde ne yazıyor?

200 TL‘lik banknotun arkasında yazan o yazı kimsenin dikkatini çekmemiş bu zamana kadar. 200 TL‘lik banknotun üzerinde çoğu kişinin görmediği Yunus Emre’nin “Sevelim, sevilelim!” yazısı vardır.

5 tl’nin üzerindeki adam kimdir?

5 TL nin arkasındaki kişi Aydın Sayılı kimdir? ( Dünya üzerinde bilim tarihi doktorasını bitiren ilk insan olan Aydın Sayılı, lise dönemindeki üstün başarısından ötürü dönemin Milli Eğitim Bakanı’nın desteğini aldı ve yurt dışı sınavlarında dereceye girerek Harvard Üniversitesi’nde Bilim Tarihi okudu.

20 TL nin her iki yüzünde kim var?

10 TL: Profesör Doktor Cahit Arf. 20 TL: Mimar Ahmed Kemaleddin. 50 TL: Fatma Aliye Hanım. 100 TL: Buhurizade Mustafa Itri.

Fatma Aliye Atatürk düşmanı mı?

Her gün yeni bir gerginliğe gebe ülke gündemimiz 2009 yılında bu sefer de Kemalist-ulusalcı cenah tarafından Cumhuriyet ve Atatürk düşmanı bir gerici olarak addedilen Fatma Aliye Hanım’ın 50 TL’lik banknotlara resminin basılması kararı ile karıştı.

50 liranın üstündeki kadın kim?

Türk edebiyatının ilk kadın romancısı olarak tanınan Fatma Aliye Topuz, 1862 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tarihçi Ahmet Cevdet Paşa ve Kadriye Hanım’ın kızı olan Fatma Aliye Hanım çocukluğunda ağabeyinden özel dersler almıştır.

Ikiyüz TL’nin arkasında kimin sözü var?

200 TLnin arka yüzünde, Tasavvuf şiirinin en önemli temsilcilerinden, alim ve halk şairi Yunus Emre yer alır. Eşitlik ilkesini benimsemiş ve bunu eserlerine yansıtmış olan Yunus Emre, Anadolu’nun en büyük Türk ozanlarından biridir.

100 TL üzerinde ne yazıyor?

100 Türk Lirası (I.Tertip)

Emisyon Grubu : E-9
Boyutları : 72 x 154 mm
Ön Yüz : Atatürk Portesi
Arka Yüz : Itri (Buhurizade Mustafa Efendi)’nin bir portresi
Hakim Rengi : Mavi

5 tl’nin arkasındaki kişi kimdir?

5 TL nin arkasındaki kişi Aydın Sayılı kimdir? ( Dünya üzerinde bilim tarihi doktorasını bitiren ilk insan olan Aydın Sayılı, lise dönemindeki üstün başarısından ötürü dönemin Milli Eğitim Bakanı’nın desteğini aldı ve yurt dışı sınavlarında dereceye girerek Harvard Üniversitesi’nde Bilim Tarihi okudu.

5 lira kaç cm?

5 Türk Lirası (3.Tertip)

Emisyon Grubu : E-9
Boyutları : 64 x 130 mm
Ön Yüz : Atatürk Portresi
Arka Yüz : Ord.Prof.Dr.Aydın Sayılı’nın bir portresi
Hakim Rengi : Mor

Paraların üstünde kim var?

Sonuç olarak Türk Lirası’nın arkasındaki Türk büyükleri şunlardır;

  • 5 TL: Ordinaryus Profesör Doktor Aydın Sayılı
  • 10 TL: Profesör Doktor Cahit Arf.
  • 20 TL: Mimar Ahmed Kemaleddin.
  • 50 TL: Fatma Aliye Hanım.
  • 100 TL: Buhurizade Mustafa Itri.
  • 200 TL: Yunus Emre.

Fatma Aliye kaç tl nin arkasındadır?

Zafer Hanım’ın 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı bir roman mevcutsa da yazarın tek romanı olduğu için Zafer Hanım değil, beş roman yayımlayan Fatma Aliye Hanım ilk kadın romancı unvanını almıştı. Türkiye’nin ilk kadın romancısı olarak tanınır. 2009 yılında 50 Türk Lirasının arkasında portresine yer verildi.