Taraçay ne demek?

Taraça ne demek TDK?

Eski vadi tabanlarının yüksekte kalması üzerinden meydana gelen basamaklara seki veya taraça denmektedir.

Mera kelimesi ne demek?

Mera kelimesi Türkçe’de “davar otlatılan yer” anlamına gelir. Arapça rˁy kökünden gelen marˁā مرعا z “davar otlatılan yer” fiilinden alıntıdır. Arapça fiil Arapça riˁāyat رعاية z “gözetme, davar gütme” sözcüğünün ismi zaman ve mekânıdır.

Taracali arazi ne demek?

Taban seviyesinin alçalması nedeniyle, tabanlı bir vadide akan akarsuyun aşındırma gücü artar. Yatağını derine doğru kazan akarsu vadi tabanına gömülür. Eski vadi tabanlarının yüksekte kalması ile oluşan basamaklara seki ya da taraça denir.

Seki nedir coğrafya kısaca?

Seki (Taraça) Coğrafya Terimi Olarak Seki (Taraça): Yatağına alüvyonlarını yaymış olan akarsuyun yeniden canlanarak yatağını kazması ve derinleştirmesi sonucunda oluşan basamaklardır. Taban seviyesinin alçalması nedeniyle, tabanlı bir vadide akan akarsuyun aşındırma gücü artar.

Farsça mera ne demek?

mera / merâ / مرعى Boş yer. Otsuz yer.

Mera arazisi kiralanır mı?

Meralar yirmi beş yıla kadar ihale ile kiralanabilir. Ancak kiralama köy ve belediyelerin hayvan varlığındaki değişim dikkate alınarak her beş yılda bir, Komisyon tarafından yeniden değerlendirilir.

Taraçalar neden oluşur?

Yatağına alüvyonlarını yaymış olan akarsuyun yeniden canlanarak yatağını kazması ve derinleştirmesi sonucunda oluşan basamaklardır. Taban seviyesinin alçalması nedeniyle, tabanlı bir vadide akan akarsuyun aşındırma gücü artar. … Eski vadi tabanlarının yüksekte kalması ile oluşan basamaklara seki ya da taraça denir.

Taraçalar nerede oluşur?

Taraçalar genellikle vadi tabanlarında, akarsu yataklarında görülen bir coğrafi yapıdır.

Seki nerede görülür?

Akarsuların göl, deniz, vadi yamacı gibi yapılar üzerinde eğimli ya da düz şekilde görülen alanlarına taraça (seki veya teras) adı verilir.

Seki nasıl oluşur?

Yatağına alüvyonlarını yaymış olan akarsuyun yeniden canlanarak yatağını kazması ve derinleştirmesi sonucunda oluşan basamaklardır. … Yatağını derine doğru kazan akarsu vadi tabanına gömülür. Eski vadi tabanlarının yüksekte kalması ile oluşan basamaklara seki ya da taraça denir.

Muhtar merayı kiraya verebilir mi?

15- Devletin Hüküm ve tasarrufu altında olan kadimden beri mera olarak kullanılan veya kayıtlı meralar ancak İl Mera Komisyonu tarafından kiraya verilebilir, köy muhtarlıkları veya üçüncü şahıslar tarafından kiraya verilemez.

Mera kiralaması nasıl yapılır?

Mera kiralama dilekçesi Göçerler ve sürü sahiplerinin kiralayacakları mera, yaylak ve otlakıyeler için aşağıda istenen belgeler ile birlikte ihale tarihine kadar il Mera Komisyonuna (İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne) dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Taraçaların oluşumunda etkili olan iç kuvvet nedir?

b) İç kuvvetler (Deprem, dağ oluşumu, epirojenez, volkanizma); genel olarak tüm yeryüzü şekillerinin oluşumunda etkidirler, bu yolla kıyıda da genel anlamda etkili olurlar. Yükselen kıyılarda taraçalar oluşur.

Taraçaların oluşmasına neden olan etken?

Doğal şekilde oluşan taraçalarda akarsuların yataklarında biriken alüvyonlardan faydalanılır. Bir akarsuyunda mevcut olan alüvyon miktarı yeniden canlanır ve alt katmanlarda herhangi bir çökme oluşursa mevcut görünüm basamaklı bir hal alır. Bu durum da taraçaların oluşmasını sağlar.

Kıyılarda Taraçalar neden oluşur?

Deniz taraçaları genellikle ılıman bölgelerde, dalga atakları ve dalgalarda taşınan tortu nedeniyle kayalık kıyı şeridi boyunca deniz erozyonundan kaynaklanır. … Deniz yamacının geri çekilmesi, aşınma süreci boyunca bir kıyı (dalga kesimi/aşınma) platformu oluşturur.