Thyristor ne işe yarar?

SCR nerelerde kullanılır?

Tristör (SCR olarak da adlandırılır), güç elektroniği devrelerinde hızlı anahtarlama için kullanılabilen bir devre elemanıdır. Yüksek akım ve yüksek voltajda hızlı geçiş yapabildikleri için bu tür devrelerde sıklıkla kullanılırlar. Güç elektroniğinin geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynar.

Tristör gorevi nedir?

Tristör, kontrollü yarı iletken bir anahtarlama elemanıdır. SCR olarak da bilinirler. SCR silikon kontrollü doğrultucu (veya yarı iletken kontrollü doğrultucu) anlamına gelmektedir. Özellikle güç elektroniği devrelerinde kullanılan tristörler çok hızlı açma ve kapama özelliğine sahiptirler.

Bypass Tristörü nedir?

IGBT diyottan akım sapmasını belirleyen bypass tristörünün birincil özelliği, genel açma süresi ikincil bir etkiye sahip dinamik durum voltajıdır. VSC koruması için yüksek derecede optimize edilmiş, Düşük FIT, düşük Vt, 3.3kV ve 4.5kV bypass tristör cihazları üretildi.

Tristörün özellikleri nelerdir?

Tristörlerin yapısı birbirini izleyen P tipi ve N tipi dört yarı iletken tabakasından oluşur. Tristörlerin üç bacağından ikisi, P tipi yarı iletken kısımdaki anot, N tipi yarı iletken kısımdaki katot ve diğeri de katota yakın olan P tipi yarı iletken kısımdan çıkarılan Gate bacağıdır.

SCR nasıl iletim dışı bırakılır?

İletimdeki bir SCR‘nin kesime götürülebilmesi için aşağıdaki koşulların sağlanması gereklidir; ►SCR‘nin anotundaki yani iletim yönündeki akımı sıfıra indirgenmeli ya da akım tutma akımının altında olmalı. ►SCR‘nin tıkama halinin yeniden gerçekleşmesi için uçlarına yeterli ters gerilim uygulanmalı.

Tristör nasil calisir?

Tristör nasıl çalışır konusuna gelelim. Tristörü doğru polarize etmek için Anotuna (+), katotuna (-) yüklü gerilim verilir. Verilen gerilim değeri çok artırıldığı takdirde tristör ani olarak iletim durumuna geçer. Tristörün gerilim artışı ile ani iletime geçmesi sıkça kullanılan bir yöntem değildir.

Tristör nedir nasıl çalışır?

Tristör nasıl çalışır konusuna gelelim. Tristörü doğru polarize etmek için Anotuna (+), katotuna (-) yüklü gerilim verilir. Verilen gerilim değeri çok artırıldığı takdirde tristör ani olarak iletim durumuna geçer. Tristörün gerilim artışı ile ani iletime geçmesi sıkça kullanılan bir yöntem değildir.

Tristör ve transistör arasındaki fark nedir?

Transistörde, tristörün dört katmana sahip olduğu yalnızca üç katman yarı iletken vardır. 2. Tristörün anot, katot ve kapı olarak bilinen terminallere sahip olduğu üç transistör terminali verici, toplayıcı ve taban olarak bilinir. 3. Tristör, analizde sıkı bir şekilde çift transistör olarak kabul edilir.

Diyaklar hangi elemanı tetikler?

Diyak triyakın geytine seri bağlanarak kullanılır. Diyaka uygulanan voltaj belli bir değeri geçince, triyakı ateşler yani tetikler.

Tristörün kayıpları nelerdir?

TRİSTÖRÜN KAYIPLARI Genel olarak bir tristördeki güç kayıpları: Ø Tetikleme (kapı devresi) kayıpları, (PG) Ø Anahtarlama (iletim-kesim=açma-kapama) kayıpları, (PS) Ø İletim kayıpları, (Pİ ) Ø Kapama veya söndürme kayıpları (PD+PR ) dir.

UJT nerelerde kullanılır?

Unijunction Transistor, kısaca UJT; zamanlama devrelerinde, darbe üreticilerde, AC güç kontrol devrelerinin kontrolünde kullanılan bir çeşit transistördür.

Tristör nasıl tetiklenir?

TRİSTÖR TETİKLEME YÖNTEMLERİ

  1. Ayrı Bir DC Üretecinden Tetikleme Akımı Sağlama.
  2. Ana Besleme Kaynağından Tetikleme Akımı Sağlama.
  3. İzolasyon Trafosuyla Tetikleme.
  4. Optokuplör ile Tristörün Tetiklenmesi.
  5. Tristörün Anot–Katot Arasına Yüksek Gerilim Uygulamak ile Tetikleme.
  6. Yüksek Sıcaklık ile Tetikleme.

22 Kas 2018

Tristör neden bozulur?

Tristör aşırı akımda çalıştırılırsa tristörde ısınma meydana gelir. Bu ısı belli bir seviyeyi aşarsa tristör bozulur. Ayrıca dayanabildiği en fazla geyt ve anot akımlarının üstünde akım değerleri uygulanırsa p-n bileşimleri ya kısa devre olur ya da bağlantıları eriyerek kopar ve açık devre olur.

Tristör tutma akımı nedir?

Genelde tristör, ters yönde bir gerilim uygulanarak kesime sokulur. Ters yönde bir gerilim uygulandığında akan akım sıfıra iner ve ters yönde komutasyon sızdırma akımı (di/dt) hızıyla akar. Hızla azalan sızdırma akımı, ters yönde bir gerilim oluşturarak endüktans etkisi gösterir. … Tıkama gerilimi yükselmeye başlar.

Tristör kontrolü nasıl yapılır?

Tristör sağlamlık kontrolü, AVOmetre adı verilen elektronik cihaz ve devre ölçüm aletiyle yapılır. Analog AVOmetre aleti ohm kademesine getirilir. AVOmetrenin kırmızı ucu yani eksi ucu tristörün katot ucuna, AVOmetre aletinin siyah ucu yani artı ucu ise tristörün anot ucuna değdirilir.