Sunam türküsü hangi makam?

Sunam hangi yöreye ait?

Türkü Fahri Kayahan ile tanındığı ve anlatacağım olayla özdeşleştiği için sanki söz yazarı ve bestesi Fahri Kayahan’ınmış gibi anılır olmuştur. Bu türkü TRT kayıtlarına göre 3163 repertuar numaralı, Erzurum yöresinden Haydar Telhüner’e aittir.

Uyan Sunam hikayesi gerçek mi?

Uyan Sunam‘ türküsünün kalbimize dokunan bir yanı var. Bir sevgiliye ağıt yakan bu türkünün hikâyesini öğrenince gözyaşlarınızı tutamayacaksınız… Not: Hikâyedeki kişiler gerçektir, ancak Neriman Hanım ve Mustafa Bey’in adları kurgusaldır.

Sunam Türküsünün Hikayesi Nedir?

Fahri Kayahan gözyaşları içinde eşinin cansız bedenini yağlı urgandan ayırır, yere yatırır. Islak gözlerini silerken bir bakar ki hava aydınlanmıştır. İçindeki yangın öyle büyüktür ki, sözün bittiği yerde, kelimelerin küllerinden o meşhur türküyü yakmıştır.

Uyan Sunam Uyan türküsünü kim söylüyor?

Sukriye Tutkun – Uyan Sunam Uyan – YouTube.

Kırmızı gül demet demet türküsü hangi yöreye aittir?

KIRMIZI GÜL DEMET DEMET

Repertuar No 1175
Yöresi- İli ERZURUM
İlçesi- Köyü
Kaynak Kişi MUHARREM AKKUŞ
Derleyen NİDA TÜFEKÇİ

Gesi Bağları ne anlatıyor?

Gesi Bağları Kayseri yöresine aittir. Evlendikten sonra aile özlemi çeken bir kızın hikayesi anlatılmaktadır. Kayseri ilinin Gesi ilçesine gelin giden kızın buruk hikayesi bu yörede yaşanmıştır.

Sarı Gelin türküsünün hikayesi nedir?

Sarı gelin türküsünde Ermenice kelime yoktur. Sarışın Kıpçak kızına âşık olan delikanlıyı ailesi kız ile evlenmesine karşı çıkar. Delikanlı ise kıza deli gibi âşık olur ve aşkını şiirle mırıldanarak söyler. Kız bey kızıdır zaten bey de kızını vermez bu delikanlıya.

Hekimoğlu türküsünün hikayesi nedir?

Rivayete göre, yörede hakimiyet kuran bir Gürcü beyi vardır. Bu Gürcü beyi, Asya adında güzel ve narin bir kızla sözlüdür. Ancak bu kız Gürcü beyine aşık değildir ve aslında gönlünde Hekimoğlu vardır. Dostluk ve sevgiyle başlayan Hekimoğlu ve Asya ilişkisi ilerleyen zamanlarda daha da samimileşir.

Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar türküsü hangi yöreye ait?

Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar-Edirne.

Şol revan da balam kaldı ne demek?

* erzurum* yöresine ait kırmızı gül demet demet adlı türkümüzde geçen bir söz öbeği. o zaman osmanlı toprakları içinde bulunan bugünkü ermenistan’ın başkenti erivan kastedilerek “şol revan” denmiş.günümüz türkçesiyle “şu erivan” anlamına gelmektedir.

Gesi Bağları kime yazılmış?

Gesi Bağları,” Muzaffer Sarısözen’in derlediği, Ahmet Gazi Ayhan, Selda Bağcan, Barış Manço’nun sesiyle hafızalara kazınan hüzünlü türkünün adıydı. Bu türküye konu olan Gesi, Kayseri merkezine 18 kilometre uzaklıkta.

Ordunun Dereleri türküsünün hikayesi nedir?

Yıllar yıllar önce Ordu’nun uzak köylerinden birinde iki genç yaşarmış . Maddi durumu iyi olan Mehmet, maddi durumu onun kadar iyi olmayan genç kıza yani Hacer’e aşık olmuş. Genç kız o kadar güzelmiş ki, Mehmet’in aklını başından almış .

Sarı Gelin türküsü hangi yöreye aittir?

“Erzurum Çarşı Pazar” (TRT Repertuvarı, 2000) olarak kayıtlı olup halk arasında “Sarı Gelin Türküsü” diye bilinen türkünün Kars, Ermenistan ve Azerbaycan yöresinde söylenen biçimlerinde farklılıklar bulunmaktadır. Sözlü kültürel bir miras olan bu geleneksel türkü, anonim olduğu için yazarı veya bestecisi bilinmez.

Akşam olur karanlığa kalırsın hikayesi nedir?

Kaçak aşıkları dağda bulur ve oğlanı orada öldürüp kızını yanına alarak ilçeye döner. Beyin kızı babasının istediği biriyle evlendirilse de kız artık bir daha normal bir hayat süremez. Her gün ağıtlar yakar. İşte bu ağıtlardan bir tanesidir bu ve günümüzde derlenerek türkü olarak gönül telimize dokunur.

Kara Tren Türküsü neden yazılmıştır?

1915 yılının yaşandığı, Birinci Dünya savaşının yoğun olduğu yıllar. Türklerinde birçok cephede savaştığı her türden levazımın gerekli olduğu aynı zamanda savaşacak askerin degerekli olduğu yıllarda çıkmıştır bu türkü. Büyük kayıpların verildiği, gidenlerin geri dönmediği çoğunun akıbetinin bilinemediği günlerdir.