UBGT Çalışması Nedir?
UBGT calismasi nedir?
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde çalışan işçilerin elde edeceği ücrete Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti (UBGT) denir. İşçilerin Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinde çalışıp çalışmayacağı toplu iş sözleşmelerinde veya iş sözleşmelerinde kararlaştırılabilir.
UBGT nasıl Hesaplama?
Parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ile çalışan işçilerin UBGT ücreti, ödeme döneminde kazandığı ücretin aynı süre içinde çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.
UBGT günleri nelerdir?
2429 sayılı Kanuna göre 29 Ekim Cumhuriyetin kuruluş günü olduğundan ulusal bayramdır. 28 Ekim günü saat 13.00’dan başlar ve 29 Ekim günü devam eder. 29 Ekimin dışında 1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos ve 15 Temmuz günleri ile Milli ve Dini Bayramlar genel tatil günleri olarak düzenlenmiştir.
Genel tatil ücreti alacağı nasıl hesaplanır?
Genel tatil ücretinde yapılan çalışmanın her bir gün karşılığı olarak işçinin bir günlük yevmiyesi hesaplanır. Bu günlerde 1 saat çalışılsa bile 1 günlük yevmiye ücretine hak kazanılır. 28 Ekim ve arife günleri yarım gün olduğundan ½ ücrete hak kazanılır.
UBGT yüzde kaç?
-24 saat çalışıp 48 saat dinlenen işçi için UBGT günü ücreti 1/3 oranında, -12 saat çalışıp 24 saat dinlenen işçi için UBGT günü ücreti 2/3 oranında, -12 saat çalışıp 36 saat dinlenen işçi için UBGT günü ücreti ½ oranında çalışmış kabul edilecektir.
UBGT normal ücretin kaç katı?
Ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. Hafta tatilinde çalışılması halinde ise 1,5 katı olarak ödenmesi gerekir.
UBGT kaç katı?
Ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. Hafta tatilinde çalışılması halinde ise 1,5 katı olarak ödenmesi gerekir.
Resmi tatil çalişmasi nasil hesaplanir?
Resmi tatillerde günlük çalışma süresi aşılırsa aşan kısım fazla çalışma sayılacağından bu kısmın ücreti % 50 zamlı ödenir. Günlük çalışma süresini aşmayan kısımlar ise fazla çalışma sayılmaz.
Ulusal bayram hangileri?
Resmî bayramlar; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Zafer Bayramı‘dır. Dini bayramlar ise Kurban ve Ramazan Bayramlarıdır. Bunlar dışındaki genel tatil günleri ise yılbaşı ile Emek ve Dayanışma Günü ve Demokrasi ve Millî Birlik Günü’dür.
Genel tatil ücreti alacağı nedir?
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan kişilerin alacağına Ulusal Bayram ve Genel Tatil alacağı denmekte olup genellikle UBGT alacağı olarak anılmaktadır. Aslolan işçilerin bu günlerde çalışmaması olmakla birlikte sözleşmeleri ile çalışma kararlaştırılabilir.
Ulusal bayram genel tatil ücreti nasıl hesaplanır?
Örneğin günlük 100 TL kazanan biri işçi ulusal bayram ve genel tatil de çalıştırıldığı zaman günlük ücretin 2 katı olan paranın yani 200 TL’nin işçiye ödenmesi gerekir. İşçinin bir çalışma yapmaksızın hak kazandığı ulusal bayram ve genel tatil ücreti, çalıştığı günlere göre hesaplanan gündelik ücretidir.
2429 sayılı kanun yürürlükte mi?
17 Mart 1981 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiş, 19 Mart 1981 tarihli Resmi Gazete’de de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe girmiştir.
İşçinin mesai ücreti nasıl hesaplanır?
Örneğin;
- Aylık maaşı 4500 TL olan işçi bir hafta içinde işçi 57 saat çalışmış olsun. …
- Bu durumda öncelikle bir aylık çalışmanın saatlik ücretini hesaplamak için aylık ücret 225 e bölünür. …
- Bu saat ücretine % 50 yani 1,5 katı eklenir.
- %50 zamlı saatlik ücret: 20 TL*1,5 = 30 TL (fazla mesainin saatlik ücreti)
30 Ağustos mesaisi nasıl hesaplanır?
Mesai ücreti hesaplaması için çalışanın aylık ücreti temel alınır. Aylık maaş 30 güne bölünür ve günlük ücret hesaplanır. Bu ücrete ek olarak aynı tutarda resmi tatil günlerinde çalışma yapıldıysa ödeme yapılır.
Resmi tatil mesaisi kaç katı?
Bu işçiye bayramda çalıştığı her gün için 100 liraya ilaveten, ayrıca 100 lira ödeniyor. Bayramda çalıştığı gün için 100 lira değil, 200 lira alıyor. Eğer bayram günü buna ilaveten mesai de yapmışsa, yani 7.5 saatten fazla çalışmışsa her saat çalışması için de yüzde 50 fazlasıyla ücret ödeniyor.