Vitray sanatı nasıl yapılır kısaca?

Vitray sanatı kısaca nedir?

Tasarlanan desenin ortaya çıkarılabilmesi için renkli camların bir araya getirilmesi sanatına vitray denir. Cam süsleme sanatı da denilebilir.

Pencereye vitray nasıl yapılır?

Camın mat tarafına siyah konturla eskiz çizilir, çizilen eskizin içi fırça yardımı ile transparan cam vitray boyası ile boyanır. Boyanan bölgelere camlar serpiştirilir ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra eskiz siyah cam vitray boyasıyla boyanır. Bir süre daha kuruduktan sonra çerçeve yapılır.

Vitray teknikleri nelerdir kısaca?

Vitray‘ın başlıca temel olarak beş tekniği vardır.Bunlar Tiffany vitray,Kurşunlu vitray,Boyama vitray,Macunlu vitray ve Mozaik vitraylardır.

Kartondan vitray çalışması nasıl yapılır?

KARTON VİTRAY ÇALIŞMASI

  1. GEREKLİ MALZEMELER. 1-35X50 CM FON KARTONU. …
  2. 2.KARTONUN YÜZEYİNE ŞEKLİ ÇİZİYORUZ.(ÖZEL OLARAK VİTRAY İÇİN HAZIRLANMIŞ DESENLER KOPYA EDİLEBİLİR KURŞUN KALEM ÇİZGİSİ SİYAH FON KARTONUNDA DAHA İYİ GÖRÜLÜR. …
  3. 4.İKİ KARTONU KAPATIP YAPIŞTIRIYORUZ.VE SINIFIMIZIN CAMLARINA YAPIŞTIRIYORUZ.

24 Eyl 2019

Vitray nedir ve nerelerde kullanılır?

Vitray, birçok alanda odaları veya kısımları birbirinden ayırabilmek için panel gibi kullanılabilir. Vitray, tavan süslemelerinde, kubbe süslemelerinde, kapı camlarında, pencelere süslemelerinde, lamba ve abajurlarda, hediyelik eşyalarda çok sık tercih edilir.

Vitray nedir sanat tarihi?

Vitray, renkli cam parçalarının genellikle bir motif oluşturacak biçimde, birbirine bağlı kurşundan bölmelere yerleştirilmesiyle oluşturulan ve daha çok tapınaklarda kullanılan yarı saydam pencere süslemelerine verilen addır.

Alçılı vitray nasıl yapılır?

Camlar boşluklardan biraz büyük kesilir, camların oturacağı yerler cam kalınlığından 1–2 mm derin ve cam boyutlarından 1-2 mm büyük oyulur. Camlar bu oyuklar üzerine oturtulur ve üzerine sıvama alçı çekilir. Sıvama çekilen alçı, camlarla yuvaları arasındaki boşlukları doldurur ve camların alçıya bağlanması sağlanır.

Vitray camın özelliği nedir?

Camilerde revzen ya da elvan pencere adı altında bilinmektedir. Vitray genel olarak renkli cam parçalarının kurşun dolgu malzemesiyle birleştirilerek lehimlenmesiyle yapılsa da, tasarımını zenginleştirmek için boyanmış camlar ve pirinç renkli birleştirme malzemesi de kullanılabilir.

Vitray nedir ve nasıl yapılır?

Vitray sanatı gün ışığı ile doğan ve yine onun az ve çokluğu ile değişimler kazanan bir ışıklı resim sanatıdır. Vitrayın diğer resim sanatlarından ayrı olan yönü onu diğerlerinden üstün kılan tarafı aynı kalmayışı, ışık değişimleriyle, ya da ışığa etki eden elemanların değişimiyle değişik özellikler kazanmasıdır.

Vitray nedir tarihçesi?

Vitray tekniği 9. ve 10. yüzyıllarda geliştirilmiştir. İlk zamanlarda vitray, kesilen camların kurşun çıtaların arasına konmasıyla yapılıyordu. Günümüzde ise kurşunun yerini bakır folye aldı.

Cam boyası nasıl kullanılır?

Cam boyamada rölyef boya kullanılması gereklidir. Objeye çizilecek desen önce rölyef boya ile çizilir. Ardından 1 -2 saat kadar rölyef boyanın kuruması beklenir. Boya kuruduktan sonra cam boya ile çizilen yerler boyanır ve cam boyama işlemini böylece tamamlamış olursunuz.

Vitray nasıl ortaya çıktı?

VİTRAY SANATININ GELİŞİMİ Cam süsleme sanatı aslen Doğu Akdeniz’den gelmektedir. O zamanlarda da cam üretimi yapılıyordu. Kalın ve küçük boyuttaki camlar, mermerler, bronzlar ve küçük cam parçaları ile birlikte bu sanat ortaya çıktı. En eski boyalı vitray örnekleri 9. ve 10.yy’da bulunmuştur.

Alçılı vitray nedir?

Alçı vitray, cam parçalarının birleştirilmesi için tercih edilen bir çeşit bağlantı tekniğidir. Büyük selçuklu devletinden, günümüze kadar uzanan geleneksel bir tekniktir. … Bu tekniğe alçılı pencere, nakışlı veya alçılı vitray denir. Alçı pencerelerinde motif belirleyici iç süslemelerle birlikte baz alınırdı.

Alçı pencere nedir?

Alçı tutuclar arasına renkli veya renksiz camlar yerleştirilerek yapılan desenli pencerelerdir. Bu pencereler, revzen kelimesi günümüzde pek kullanılmadığı için “alçı pencere” olarak anılır. Geleneksel mimaride nakışlı pencereler, alçı şebekeler içerisine yerleştirilerek mabede uygulanmıştır.

Cam vitray nedir?

Vitray sanatı gün ışığı ile doğan ve yine onun az ve çokluğu ile değişimler kazanan bir ışıklı resim sanatıdır. Vitrayın diğer resim sanatlarından ayrı olan yönü onu diğerlerinden üstün kılan tarafı aynı kalmayışı, ışık değişimleriyle, ya da ışığa etki eden elemanların değişimiyle değişik özellikler kazanmasıdır.