Vitray Nedir detaylı bilgi?

Vitray nedir ve nasıl yapılır?

Vitray sanatı gün ışığı ile doğan ve yine onun az ve çokluğu ile değişimler kazanan bir ışıklı resim sanatıdır. Vitrayın diğer resim sanatlarından ayrı olan yönü onu diğerlerinden üstün kılan tarafı aynı kalmayışı, ışık değişimleriyle, ya da ışığa etki eden elemanların değişimiyle değişik özellikler kazanmasıdır.

Vitray teknikleri nelerdir kısaca?

Vitray‘ın başlıca temel olarak beş tekniği vardır.Bunlar Tiffany vitray,Kurşunlu vitray,Boyama vitray,Macunlu vitray ve Mozaik vitraylardır.

Vitray sanatı kısaca nedir?

Tasarlanan desenin ortaya çıkarılabilmesi için renkli camların bir araya getirilmesi sanatına vitray denir. Cam süsleme sanatı da denilebilir.

Vitray nedir ve nerelerde kullanılır?

Vitray, birçok alanda odaları veya kısımları birbirinden ayırabilmek için panel gibi kullanılabilir. Vitray, tavan süslemelerinde, kubbe süslemelerinde, kapı camlarında, pencelere süslemelerinde, lamba ve abajurlarda, hediyelik eşyalarda çok sık tercih edilir.

Vitray camın özelliği nedir?

Camilerde revzen ya da elvan pencere adı altında bilinmektedir. Vitray genel olarak renkli cam parçalarının kurşun dolgu malzemesiyle birleştirilerek lehimlenmesiyle yapılsa da, tasarımını zenginleştirmek için boyanmış camlar ve pirinç renkli birleştirme malzemesi de kullanılabilir.

Vitray boya nasıl çıkar?

Cam boyamada uygulama yapılacak yüzeyin temiz olması önemlidir.Yüzey sirkeli suya batırılarak veya cam sil ile temizlenmeli, boyama yaparken eldiven giyilmali aksi taktirde cam boyaları bir müddet sonra soyulur.Uygulama bittikten sonra 180 ° C`de 20 dakika fırınlayınız.

Tiffany tekniği nedir?

Tiffany Vitray: Louis Camfort Tiffany oluşturduğu ve adını verdiği vitray tekniğidir. Tiffany‘nin yapımı için gerekli olan malzemeler; renkli camlar, elmas, ispirtolu kalem, pense, havya, bakır folyo, lehimdir. Renkli camlar, elmas, pense, havya, bakır folyo ve lehim gerekli malzemelerdir.

Vitray çalışması nasıl yapılır?

40*30 ebatlarında olan camın mat tarafına siyah konturla eskiz çizilir, çizilen eskizin içi fırça yardımı ile transparan cam vitray boyası ile boyanır. Boyanan bölgelere camlar serpiştirilir ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra eskiz siyah cam vitray boyasıyla boyanır. Bir süre daha kuruduktan sonra çerçeve yapılır.

Cam süsleme sanatı nedir kısaca?

Vitray, hem saydam hem de renkli camlarda yapılabilen bir süsleme sanatıdır. Farklı renklerde kontrast oluşturarak çeşitli figürler ve motifler cama işlenir.

Vitray nedir sanat tarihi?

Vitray, renkli cam parçalarının genellikle bir motif oluşturacak biçimde, birbirine bağlı kurşundan bölmelere yerleştirilmesiyle oluşturulan ve daha çok tapınaklarda kullanılan yarı saydam pencere süslemelerine verilen addır.

Vitray nedir tarihçesi?

Vitray tekniği 9. ve 10. yüzyıllarda geliştirilmiştir. İlk zamanlarda vitray, kesilen camların kurşun çıtaların arasına konmasıyla yapılıyordu. Günümüzde ise kurşunun yerini bakır folye aldı.

Vitray cam sanatı nasıl yapılır?

40*30 ebatlarında olan camın mat tarafına siyah konturla eskiz çizilir, çizilen eskizin içi fırça yardımı ile transparan cam vitray boyası ile boyanır. Boyanan bölgelere camlar serpiştirilir ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra eskiz siyah cam vitray boyasıyla boyanır. Bir süre daha kuruduktan sonra çerçeve yapılır.

Renkli camlara ne denir?

CEVAP: VİTRAY Vitray terimi, renkli camlara bir malzeme olarak veya ondan yaratılan eserlere atıfta bulunabilir. Bin yıllık tarihi boyunca, bu terim neredeyse yalnızca kiliselerin ve diğer önemli dini yapıların pencerelerine uygulanmıştır.

Boyalı bardakların boyası nasıl çıkar?

Arap sabunu su ile karıştırılır. Bulaşık süngerinin sert olan tarafı bu uygulamada kullanılmalıdır. Sünger karışıma batırılır ve sorun olan bölgeye uygulama yapılır. Çok bastırmadan yapılacak olan silme işlemleri ile lekeler tamamen çıkar.

Kurumuş boya lekesi nasıl çıkar?

Parke boya lekesi kurumuş ise bir miktar tiner dökerek temizleyebilirsin. Plastik bazlı parke boya lekesini silmek için boya henüz taze iken kolayca silebilirsin. Boya kuruduğunda amonyak ve ardından, pudra dökmeli; en sonunda ıslak bir bez ile silmelisin.