Türkiye’nin platoları nelerdir?

Türkiye’nin platoları nedir?

Karadeniz Bölgesindeki Perşembe Platosu, Marmara Bölgesindeki Çatalca-Kocaeli Platosu ise aşınım platosudur. Ayrıca bu plato ülkemizdeki en alçak plato olma özelliğine sahiptir. Haymana, Cihanbeyli, Gaziantep, Şanlıurfa, Obruk, Uzunyayla ve Yazılıkaya platoları yatay duruşlu plato oluşumuna örnektir.

Türkiye’nin en büyük platosu nedir?

konya sınırlarında yer alan cihanbeyli platosu‘dur.

Türkiye’deki platolar hangi illerde?

İç Anadolu Bölgesinde bulunan Cihanbeyli, Haymana, Bozok, Obruk ve Uzunyayla platoları yatay duruşlu platolara örnektir. Bunun yanı sıra Ege Bölgesinde bulunan Yazılıkaya ve Güneydoğu Anadolu’da bulunan Gaziantep platoları da yatay duruşlu platolar altında incelenmektedir.

Ülkemizdeki volkanik platoların adları nelerdir?

Türkiye’deki yanardağlar

İsim Yükseklik Yer
Karapınar Düzlüğü 1302 37.67°K 33.65°D
Erzurum-Kars Platosu 3000 40.75°K 42.90°D
Kula Tepeleri 750 38.58°K 28.52°D
Nemrut Dağı (Bitlis) 2948 38.65°K 42.23°D

En önemli platolar nelerdir?

Ülkemizde Yer Alan Önemli Platolar Hangileridir?

  • Haymana Platosu (Ankara)
  • Cihanbeyli Platosu (Konya)
  • Taşeli Platosu (Mersin)
  • Sarıçiçek Platosu (Erzincan)
  • Munzur Platosu (Erzincan)
  • Kafkasör Platosu (Artvin)
  • Teke ve Taşeli platoları
  • Erzurum – Kars ve Ardahan platoları

Türkiye’nin Platoları ve nerede oldukları?

İç Anadolu Bölgesinde yer alan Haymana Platosu, Cihanbeyli Platosu, Obruk Platosu, Bozok Platosu, Uzunyayla Platosu ; Ege Bölgesinde yer alan Yazılıkaya Platosu ; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Gaziantep Platosu ve Şanlıurfa Platosu tabaka düzlüğü platolarına örnektir.

Teke Yaylası Nerede?

Teke Platosu, Güney Anadolu’da Batı Toros’larda yer alır. Doğuda Antalya merkezi, batıda ise Fethiye hattı ile sınırlanır.

Bozok platosu ülkemizin hangi kesiminde yer alır?

Yozgat İli, İç Anadolu Bölgesi’ndeki en geniş plato alanlarından olan “Bozok Platosu” üzerinde yer almaktadır. Bozok platosu Kızılırmak yayının çevirdiği dalgalı bir arazi özelliğindedir. Ortalama yüksekliği ise, 1200 – 1400 m. arasında değişmektedir.

Haymana Platosu kalkerli mi?

Karstik Platolar: Kalkerli (Kireçtaşı) araziler üzerinde oluşurlar. Akdeniz çevresinde görülür. TAŞELİ PLATOSU gibi. İç Anadolu: Cihanbeyli, Obruk, Haymana, Uzunyayla ve Bozok Platoları.

Haymana platosu nerede yer alır?

İlçe, Ankara’nın güneyinde yer alır. Haymana‘nın Ankara kent merkezine 55, Polatlı’ya 35, Gölbaşı’na 40 kilometre uzaklıktadır. İlçenin doğusunda Balâ ve Gölbaşı, güneyinde Kulu ve Cihanbeyli, batısında Polatlı ve kuzeyinde Gölbaşı ilçeleri yer alır. İlçe topraklarının 2/3’ünü Haymana Platosu oluşturur.

Volkanik platolar nelerdir?

1) Volkanik Platolar: Lav tabakalarının akarsular tarafından yarılmasıyla oluşan plato çeşididir….Oluşumlarına Göre Türkiye’nin Platoları

  • Ülkemizdeki en yüksek platolar volkanik platolardır.
  • Toprakları verimlidir. …
  • Çayır ve iğne yapraklı ormanlar bu platolarda yer alır.

Türkiye’nin platoları kaç tane?

İç Anadolu Bölgesinde yer alan Haymana Platosu, Cihanbeyli Platosu, Obruk Platosu, Bozok Platosu, Uzunyayla Platosu ; Ege Bölgesinde yer alan Yazılıkaya Platosu ; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Gaziantep Platosu ve Şanlıurfa Platosu tabaka düzlüğü platolarına örnektir.

Erzurum-Kars platosu nerede?

ErzurumKars Platosu, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinin kuzeydoğu bölümünde bulunan volkanik plato.

Obrukplatosu nerede?

Konya iline bağlı Karapınar ilçesi sınırlarında bulunan, Tuz Gölü havzası (950m) ile Konya ovasını(1000m) birbirinden ayıran Obruk Platosu, doğu-batı yönünde yaklaşık 75–80 km uzunluğa, kuzey-güney yönünde 35–65 km genişliğe sahiptir.

Teke Yöresi hangi bölgede?

Burdur ve ilçeleri merkez olmak üzere, Denizli’nin Acıpayam, Serinhisar, Çameli, Muğla’nın Fethiye ve Köyceğiz’e kadar olan bölümü, Antalya’nın Korkuteli, Elmalı ve çevresi ile Afyon ilinin Dinar, Dazkırı, Başmakçı çevresi Teke Yöresi Kültürünün görüldüğü ve yaşandığı çevredir.