Türkiye’de en iyi domates nerede yetiştirilir?

Türkiye’de en iyi domates nerede yetişir?

Türkiye‘de domates genellikle Ege, Akdeniz ve Marmara kıyılarına dağılmış durumdadır. BU bölgeler dışında Tokat ve Şanlıurfa illerinde de domates yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Domates yetiştiriciliğinde ülkemizde ilk sırayı yaklaşık ,6 ile Antalya ili alır. daha sonra ,2 ile Bursa, %7,8 ile İzmir ili gelir.

En iyi domates nerenin?

ÜRETİMDE ANTALYA 1. SIRADA. Domates üretiminin il bazında dağılımı incelendiğinde Antalya’nın 2 milyon 410 bin tonla (yüzde 19,1) ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu ili 1 milyon 575 bin tonla (yüzde 12,5) Bursa, 975 bin tonla (yüzde 7,7) Manisa, 945 bin tonla (yüzde 7,5) İzmir ve 941 tonla (yüzde 7,5) Mersin takip etti.

Domates en çok hangi ilde yetişir?

Türkiye toplam sofralık domates ekim alanları- nın % 1,22’si Iğdır ilinde bulunurken, sofralık domates üretiminin sadece % 0,57’si Iğ- dır’da üretilmektedir. Çiftçi kayıt sistemi verilerine göre yaklaşık 400 tarım işletmesinde domates üretimi yapılmaktadır.

Sivri domates nerenin?

Petemek Domates Ankara, Çanakkale ve Bursa bölgelerinde üretim yapılmaktadır. İtalyan domatesi olarak da bilinir.

Türkiye domatesi nereden alıyor?

Domates, dış ticarette taze ve dondurulmuş olarak değerlendirilen ürünler arasındadır. Dondurulmuş, kurutulmuş, konserve edilmiş ve salça olarak da dış ticareti yapılmaktadır. İthalat ise 2021 yılında 1.042 ton olup ithalatın 766 tonu (%73,5) Rusya, 174 tonu ise Belarus ile gerçekleşmiştir.

Domates Türkiyede hangi bölgede yetişir?

Ülkemizde Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde 2016-2017 arasında ortalama %78 üretimi yapılmış olan domates en çok Akdeniz Bölgesi‘nde üretimi yapılan bir meyvedir. Akdeniz Bölgesi‘nde Ege ve Marmara Bölgesi izler. 2013 yılında Akdeniz Bölgesi üretiminin %98’i sofralık domates üretimini gerçekleştirmiştir.

Domates meyve mi yoksa sebze mi?

Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler aslen meyve olarak tanımlanmaktadır. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girmektedir.

Sebze en çok hangi ilde yetişir?

Üretimde önemli iller şunlardır: Samsun (3.925 ton), Bursa (3.916 ton), Sakarya (2.383 ton), Trabzon (2.046 ton), Giresun (2.021 ton), Mersin (1.468 ton), Kocaeli (1.392 ton).

Domatesin ana yurdu neresidir?

Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü.

En iyi domates tohumu hangisi?

En verimli domates tohumu; Doğal marmande domates verimli çeşitlerden olmaktadır. Ancak, düz, kalın etli ve tatlı, lezzetli bir yapıya sahip olmaktadır. Kısımlar halinde ekim yapıldığı zaman daha çok verim alınmaktadır. Bu domates çeşitlerinde hem verimli olmakla birlikte, tüm sezon boyunca meyve alınmaktadır.

Domatesi nereden ithal ediyoruz?

Trade Map’in 2020 yılı dünya ticaret verilerine göre domateste toplam 7,7 milyon ton ihracat, 7,2 milyon ton ithalat gerçekleşmiştir. İhracatta Meksika birinci sırada yer almaktadır. Meksika’dan sonra sırasıyla Hollanda, İspanya, Fas ve Türkiye gelmektedir.

Türkiye domates ithal ediyor mu?

Rusya Tarım Bakanlığının hükümete sunduğu taslağa göre, Türkiye‘den ithal edilen domates kotasının yıllık 300 bin tondan 350 bin tona çıkarılması teklif edildi. Rusya, Türkiye‘den domates ithalat kotasını Nisan 2021 itibarıyla 300 bin tona yükseltmişti.

Domates ilk nereden geldi?

Domatesin ilginç bir tarihi vardır. Bolivya ve Peru’da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika’da yetiştirilip, Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfinden sonra Avrupa’ya gemilerle gönderilmiştir.

Domates nerede ve nasıl yetişir?

Domates ılıman iklim kuşağını seven bir sebze olarak bilinir. İdeal domates yetiştiriciliği için ortamın 18 ile 27 derece sıcaklıkta olması gerekir. Domates hava sıcaklığının 10 derecenin altında olduğu ya da aşırı yağış alan bölgeler de zarar gören bir sebzedir. Aşırı su alan domates çiçekleri çürümeye başlar.

Domates meyve midir neden?

Oysa bilim insanları “Çekirdeği olan yiyecekler meyvedir” diyor. Bir başka şekilde, tüketilen şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler aslen meyve olarak tanımlanmaktadır.