Huseynik nerede?

Telgrafçı Akif türküsü hangi yöreye aittir?

elazığ türküsüdür. yani aslında harput türküsüdür. türküde geçen, hüseynik’ten çıkılıp gidilen şeher işte harput’tur. akif ise o dönem harput telgraf müdürüdür.

Hüseynik anlamı nedir?

Adının anlamını “misafir kabul eden, misafiri çok olan yer” olarak açıklayan Mustafa Balaban anlatıyor resmi adına Ulukent denen Hüseynik‘i: “Eskiden kervanlar Hüseynik‘te şehir yolu denilen patika yoldan Harput’a çıkarlarmış.

Hüseynik Türküsü sözleri kime ait?

Elazığ yöresine ait olan Saçlızade Hacı Vehbi Efendi’nin güftesi ve bestesiyle kültürümüze katılan Hüseynik parçası, birçok türkümüz gibi hikayesini bilmeden dinlemekle bile bizi duygu şelalesinde yüzdüren türkülerimizden biridir.

Hüseynik Türküsü hangi makam?

Uşşak makamındadır. Türküyü Mehmet Avni Özbek Hafız Osman Öge’nin sesinden tespit ederek notaya almıştır.

Hüseynik hangi yörenin?

Bunlardan biri de, “Hüseynik‘ten çıktım Şeher yoluna” türküsüdür. Bu türkü Elazığ’da yıllardır söylenir. Telgrafçı Akif’in bir kardeşi de o gün bir Türk şehri olan Musul vilayetinde görev yapmaktadır.

Şu feleğin cevri ne demek?

Haksızlık. Eziyet, cefa, sitem, incitme. Eziyet, sıkıntıyla ilgili. Eza, gadir, zulüm.

Hüseynik türküsü hangi yörenin?

Bunlardan biri de, “Hüseynik‘ten çıktım Şeher yoluna” türküsüdür. Bu türkü Elazığ’da yıllardır söylenir. Telgrafçı Akif’in bir kardeşi de o gün bir Türk şehri olan Musul vilayetinde görev yapmaktadır.

Cevri ne demek Osmanlıca?

cevr / جور Ezâ, eziyet, haksızlık, sitem.

Mihnet hane ne demek?

Mihnet Osmanlıca ne demek? mihnet ::: (a. i. c. : mihen) : 1) zahmet, eziyet. 2) gam, keder, sıkıntı, dert. 3) belâ, musibet.

Suzan Suzi hikayesi nedir?

Kadın, Kırklar Ziyareti’ne gidip dilek dilemiş, adak adamış. Bir kızı olmuş ve ismini Suzi (Suzan) koymuşlar. Her yıl doğum gününde, annesi Suzi‘yi süsler, giydirir ve Kırklar Ziyareti’ne götürerek, bir kurban kestirirmiş. Suzan böylesine bin nazlarla büyüyüp, güzel ve alımlı bir genç kız olmuş.

Hekimoğlu türküsünün hikayesi nedir?

Rivayete göre, yörede hakimiyet kuran bir Gürcü beyi vardır. Bu Gürcü beyi, Asya adında güzel ve narin bir kızla sözlüdür. Ancak bu kız Gürcü beyine aşık değildir ve aslında gönlünde Hekimoğlu vardır. Dostluk ve sevgiyle başlayan Hekimoğlu ve Asya ilişkisi ilerleyen zamanlarda daha da samimileşir.

CEVR ne anlama gelir?

cevr / جور Zulüm, haksızlık; adâletin zıddı.

CEVR etmek ne demek?

Eza, cefa, eziyet, zulüm, sitem etmek.

Sana minnettarım ne demek?

a. Birinden gördüğü iyiliğe karşı kendini borçlu sayan, gönül borcu olan kimse, gönül borçlusu: “Çocuklarıma karşı gösterdiğiniz ihtimam ve alakaya bilhassa minnettarım.” -E.

Kişisel ne demek?

1. Kişiyle ilgili, kişiye ilişkin, kişinin kendi malı olan, şahsi, zati.