Yer fıstığı bitkisi nerede yetişir?

Yer fıstığı su ister mi?

Sulama : Yerfıstığı kumsal topraklarda yetiştirildiğinden, sulama suyuna olan ihtiyacı oldukça fazladır. Yerfıstığı 3 gelişme döneminde fazla miktarda suya ihtiyaç duyar. Yerfıstığı gelişme döneminde en fazla suyu Temmuz ve Ağustos aylarında tüketmektedir. Yerfıstığı tarımında ilk sulama çok önemlidir.

Yer fıstığı topraktan kaç günde çıkar?

Büyüme koşullarına ve yer fıstığı yetiştiriciliğine bağlı olarak, hasat alt türler için ürün verme süresi farklılık gösterir. A. h. fastigiata tipleri dikimden genellikle 90 ila 130 gün sonra ve A. h. hypogaea türleri. alt türler için ekimden 120 ila 150 gün sonra ürün verirler.

Yer fıstığı ülkemizde nerede yetişir?

Akdeniz, Marmara, Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerinde yer fıstığı yetiştiriciliği yapılır. Aydın, Muğla, Adana, Mersin, Osmaniye, Antalya ve Kahramanmaraş illeri yer fıstığı yetiştiriciliğinde ülkemizde öne çıkan illerdendir.

Yer fıstığı nerede nasıl yetişir?

Türkiye iklim koşulları yer fıstığı üretmek için birebirdir. Bundan dolayı yer fıstığı ülkemizde en fazla sıcak iklim bölgelerinde olan Akdeniz bölgelerinde yetişmektedir. Akdeniz bölgesinde, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın gibi bölgelerde yoğun miktarda yer fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Fıstık kaç günde bir sulanır?

Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir.

Yer fıstığının zararları nelerdir?

İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır. Aynı zamanda kişilerde farklı cilt sorunlarına ve sivilcelenmelere sebep olabilir. Yer fıstığı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Yer fıstığı ne zaman sökülür?

Ekimden yaklaşık 150-160 gün sonra yerfıstığı hasat olgunluğuna gelir. Virginia (çerezlik) ve Runner (şekerlemelerde) tipi çeşitler 135-160 günde, Spanish (yağlık) ve Valencia tipinde olanlar ise 115-125 günde hasat olgunluğuna gelirler.

Yer fıstığı ne zaman çıkar?

Yer Fıstığı Tohumu Ne Zaman Ekilir? Yer fıstığı tohumunun çeşidi ekim zamanını değiştirebilmektedir. Fakat genel olarak Nisan ayından Haziran ayının sonuna kadar ekim yapılabilir.

Yer fıstığı nerenin meşhur meyvesidir?

Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir. Ilıman iklim seven yer fıstığının daha çok Akdeniz Bölgesi’nde üretimi yapılmaktadır. Yer fıstığı Dünya üzerinde ise en çok Çin’de yetişir.

Hangi ilin fıstığı meşhur?

Türkiye’de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep’i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.

Yer fıstığı nerede meşhur?

Yer fıstığı ekiminin en çok yapıldığı iller ise genellikle güney bölgelerde olan illerde yaygın olmaktadır. Kahramanmaraş, Adana, Antalya, Osmaniye, Muğla ve Aydın gibi illerde yer fıstığı üretimi yapılması yaygın olarak mümkün olmaktadır.

Yer fıstığı kimlere zararlı?

İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır. Aynı zamanda kişilerde farklı cilt sorunlarına ve sivilcelenmelere sebep olabilir. Yer fıstığı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Fazla yer fıstığı yemek zararlı mı?

Fıstık, önemli doymuş yağ minerali kaynaklarındandır. Çok fazla fıstık yemek, normalin üstünde doymuş yağ alımına neden olur ki, bu durumda kalp krizi, inme, damar tıkanlıklığı, sindirim problemleri, tansiyon yükselmesi ve diğer sağlık komplikasyonları ortaya çıkar.

Yer fıstığı hangi ayda ekilir hangi ayda sökülür?

Yer fıstığı tohumunun çeşidi ekim zamanını değiştirebilmektedir. Fakat genel olarak Nisan ayından Haziran ayının sonuna kadar ekim yapılabilir.

Fıstığı hangi ayda toplanır?

Ağustos ayının ortalarında baklava yapımında kullanılan ve “boz fıstık” olarak bilinen ürünün hasadına başlayan çiftçiler, eylülün başında da “kırmızı kabuklu” fıstığı toplamaya çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan çiftçiler, akşam saatlerine kadar fıstık topluyor.