Fıstık hangi ayda ekilir?

Yer fıstığı su ister mi?

Sulama : Yerfıstığı kumsal topraklarda yetiştirildiğinden, sulama suyuna olan ihtiyacı oldukça fazladır. Yerfıstığı 3 gelişme döneminde fazla miktarda suya ihtiyaç duyar. Yerfıstığı gelişme döneminde en fazla suyu Temmuz ve Ağustos aylarında tüketmektedir. Yerfıstığı tarımında ilk sulama çok önemlidir.

Yer fıstığı topraktan kaç günde çıkar?

Büyüme koşullarına ve yer fıstığı yetiştiriciliğine bağlı olarak, hasat alt türler için ürün verme süresi farklılık gösterir. A. h. fastigiata tipleri dikimden genellikle 90 ila 130 gün sonra ve A. h. hypogaea türleri. alt türler için ekimden 120 ila 150 gün sonra ürün verirler.

Yer fıstığı ne zaman ekilir ne zaman hasat edilir?

Yer Fıstığı Nasıl Ekilir? Yer fıstığı nerede yetişir saptadıysanız, sıra geldi tohumları toprak ile buluşturmaya… Nisan-Mayıs aylarında son dondan sonra, toprak yaklaşık olarak 15 – 20 ° C’ye geldiğinde ekim zamanı da gelmiş demektir.

Yer fıstığı Hasadı hangi ayda yapılır?

“Eylül ortalarında başlayıp 2 ay süreyle hasadı yapılan yer fıstığının dönümünden yaklaşık 350 ile 450 kilogram arasında verim alınıyor.

Fıstık kaç günde bir sulanır?

Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir.

Günde ne kadar yer fıstığı yemeli?

Yapılan çalışmalar sonucu günde 80 gram (yaklaşık 1 avuç) fıstık yemek kalp sağlığını koruyor. ABD’li uzmanlar yer fıstığının bir yararını daha keşfetti. Yapılan çalışmalar sonucu günde 80 gram (yaklaşık 1 avuç) fıstık yemek kalp sağlığını koruyor.

Yer fıstığına hangi gübre atılır?

Potasyum seviyesi düşük topraklarda dekara % 50 K2O içeren potasyum sülfat gübresinden tabandan 10-12 kg/da uygulanmalıdır. Yerfıstığı bitkisinin gelişimi, verim ve kalitesine kalsiyumun etkisi son derece yüksektir. Yerfıstığı ortalama bir verim ile her yıl topraktan 25-30 kg CaO/da kaldırmaktadır.

Yer fıstığının hasat zamanı ne zaman?

Ağustos ayının ortalarında baklava yapımında kullanılan ve “boz fıstık” olarak bilinen ürünün hasadına başlayan çiftçiler, eylülün başında da “kırmızı kabuklu” fıstığı toplamaya çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan çiftçiler, akşam saatlerine kadar fıstık topluyor.

Ne zaman hasat edilir?

Hasat mevsimi, tahıl grubunda genelde tanelerin olgunlaşması ve kuruması ile görülen dönemi kapsamaktadır. Ülkemizin güney kısmında Haziran döneminde başlamakta, yazlık buğdaylarda ise, özellik ile kuzey ve doğu Anadolu’da bu dönem Eylül başına kadar uzamaktadır.

Yer fıstığı sulaması nasıl yapılır?

Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir. Eğer yaprakların koyu bir renk aldığı görülüyorsa bu yer fıstığının susamış olması anlamına gelir. Yağmurlama tekniği ile sulama yapılmalıdır.

1 dönüm den ne kadar yer fıstığı çıkar?

Yerfıstığı yetiştiriciliğini profesyonel olarak yapan çiftçiler dekara 500-600 kg/da verim elde edebilmektedirler.

Yer fıstığı fazla yenirse ne olur?

İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır. Aynı zamanda kişilerde farklı cilt sorunlarına ve sivilcelenmelere sebep olabilir. Yer fıstığı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Diyette yer fıstığı ne kadar yenmeli?

100 gram yer fıstığı yaklaşık 588 kalori içermektedir. 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi ise yaklaşık 94 kalori içermektedir. Fazla miktarda tüketildiğinde kilo alımına ve yağlanmaya sebep olabilir. Zayıflamak isteyen bireyler diyet kalorilerine göre 1-2 yemek kaşığı fıstık ezmesi tüketebilirler.

Yer fıstığı kabuğu gübre olur mu?

Bitkilerin altındaki nemi muhafaza ederler, istenmeyen otların çıkmasını önlerler ve yavaşça çürürler. Zaman içinde Antep fıstığı kabukları gübreye dönecektir. Diğer ağaç kaynakları gibi, onları bir arada tutan güçlü selüloz bağlarını kırmak için nem ve zamana ihtiyaçları var.

Ilk hasat fıstık ne demek?

Antep fıstığı temmuz ayının sonlarına doğru ilk ürünü vermeye başlar. Antepfıstığı ilk hasat edilmeye yani temmuz sonu – ağustos başı gibi hasat edilmeye başlanılırsa elde edilecek fıstık tam olgunlaşmadığından kabuğunun içerisini tam olarak doldurmadığından ağaçtan elde edilecek ürün miktarı az ve özel olacaktır.