Uygurlar Yerleşik hayata geçen ilk toplum olarak bilinmektedir bu durum ilk defa hangi alanda eserlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır?

Uygurlar ilk hangi alanda eser vermiştir?

Hükümdarları Moyen-çur Dönemi’nde diğer boyların, Uygur Devleti’nin hakimiyetine girdiği söylenebilir. Kağıt ve matbaayı Çin’den alarak kullanan Uygurlar aynı zamanda Türk mimarisinin de ilk kalıcı eserlerini vermişlerdir.

Uygurlar yerleşik hayata geçince hangi alanlarda gelişmişlerdir?

3- Yerleşik hayata geçmeleriyle Uygurlar ticaret, bilim, sanat ve edebiyat gibi bir çok alanda geliştiler.

Moyen çur ne demek?

Moyen-Çor Kağan, bir Uygur hükümdarıdır. 747-759 yılları arasında hüküm sürmüştür. Kutlug Bilge Kül Kağan ölünce (747) yerine oğlu Moyen Çor geçti. Sert huylu asker idaresini iyi bilen bir kimse idi.

Uygur devletinin ilk hükümdarı kimdir?

Orhun Irmağı kıyısında başkenti Ordu-balık kentini kuran ilk Uygur Kağanı Kutluk Bilge Kül iki yıllık bir hükümdarlıktan sonra 747’de öldü. Yerine oğlu Moyen-çor (747-759) kağan oldu.

Sekiz Yükmek adlı eser hangi döneme aittir?

Sekiz yükmek Sekiz tomar olarak da bilinmektedir. Uygur döneminin en önemli eserlerinden bir tanesidir. Budizm inancını başka kişilere tanıtmaya yarayan bir eserdir.

Altun Yaruk Irk Bitig Sekiz Yükmek adlı eserler Türkçenin hangi yazı diline aittir?

Eski Türkçe döneminin Göktürk Anıtları ‘ndan sonraki yazılı ürünleri Uygur Türkçesi eserleridir. Uygur Türkleri Soğd yazısını ve Mani ile Buda dinlerini kabul etmişlerdir. Bu dönemde verilen eserlerin tamamı Mani ve Buda dinleriyle ilgilidir. Bu eserlerin başta gelenleri Altun Yaruk, Irk Bitig ve Sekiz Yükmek‘tir.

Uygurların yerleşik yaşama geçmeleri Bir sonucunda neler olmuştur?

Tarımsal faaliyetler artmıştır. Uygurlarda yerleşik hayat yaygınlaşınca, Uygur halkının ekonomi anlayışı da değişmeye başlamıştır. Değişen bu yeni hayat tarzıyla birlikte özellikle tarım alanında büyük gelişmeler yaşanmış, tarımın gelişmesi bu bölgelerdeki şehirciliği de geliştirmiştir.

Uygurların en önemli destanı nedir?

Göç Destanı, bir Uygur destanıdır. Türeyiş Destanı‘nın devamı niteliğindedir. Destanda, Türklerin, kutsal taşı, Çinlilere verince, Tanrı tarafından cezalandırılması, açlık ve kuraklığın başlaması ile ana vatanlarından göç etmeleri anlatılır.

Moyen çur yazıtları nedir?

8. yüzyılın ortalarında uygur devleti’nin kuruluşundan bahseden ve uygur hukuk hakkında blgi veren taryat anıtı’nı diktirmiştir.. moyen cor kitabesi aynı zamanda uygurların sine uşi yazıtlarının diğer adıdır.

Moyun Çor nedir?

Bayan Çor Kağan (ayrıca Moyan Çor Kağan) (Çince: 藥羅葛磨延啜; pinyin: Yàolúogě Mòyánchùo), 747 – 759 arasında Uygur Kağanlığı’nı yöneten kağan. Resmî olarak “Täŋridä Bolmiš İl İtmiš Bilgä Kaγan” yani “Tanrı Tarafından Ülke (İl) Etmiş Bilge Kağan” unvanını kullanmıştır .

Uygur hükümdarı kimdir?

En eski Türk devletlerinden biri olan Uygurlar, Kutluğ Kül Bilge Kağan tarafından 745’te kurulmuş ve çeşitli sebepler ile 840 ta yıkılmıştır. Uygur Devletinin başkenti Karabalgasun’dur ve hükümdarları Kutluk Bilge Kül Kağan, Moyen- Çor Kağan, Bögü Kağan’dır.

Uygur devletine hangisi son vermistir?

Uygur Devleti yerleşik yaşamı benimseyen ilk Türk topluluğudur. Budizm ve Maniheizm’i benimsemişlerdir. Çin’den sonra matbaayı geliştirerek ikinci kez kullanılan ve hareketli harfleri icat ettiler. 840 yılında Kırgız Türkleri tarafından yıkıldılar.

Sekiz Yükmek hangi döneme aittir?

10. yüzyılda yazıldığı düşünülmektedir. Eser içerisinde birçok hikaye yer almaktadır. Sekiz Yükmek (Sekiz Yığın): Yine Çinceden Türkçeye çevrilmiş olan eser, Budizm felsefesini içeren kutsal bir kitaptır. Zengin ve içten bir söz varlığıyla o dönemde de dikkat çeken bir eser olmuştur.

Sekiz Yükmek Hangi yüzyıl?

Sekiz Yükmek, onuncu yüzyılda Budizm dinine mensup Uygur Türkleri tarafından yazılan bir öğüt kitabıdır. Kitabın isminin anlamı “Sekiz Yığın, Tomar”dır. Sekiz Yükmek, Altun Yaruk ile birlikte Eski Uygur Türkçesinden kalan en önemli eserlerdendir. Ayrıca Çinceden Türkçeye çevrilen bir eserdir.

Irk Bitig hangi Türkçe dönemine aittir?

Irk “fal” ve bitig “kitap” kelimelerinden oluşan eserin Eski Türkçe adı “Fal Kitabı” anlamına gelmektedir. Bu fal kitabı Doğu Türkistan’da Uygurların hâkim olduğu ve Uygur edebiyatının parlak devirlerini geçirdiği çağa aittir.