Yer fıstığı kaç santim arayla dikilir?

Yer fıstığı kaç cm ekilir?

Yerfıstığı ekiminde mibzer, 75-80 cm sıra arası ve 25-30 cm sıra üzeri mesafesine ekim yapacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu mesafelere göre dekara verilecek tohum miktarı iç dane olarak, iri danelerinde 6-7 kg, küçük danelerinde ise 4-5 kg dır. Yerfıstığında ekim derinliği 5-7 cm dir.

Yer fıstığı topraktan kaç günde çıkar?

Büyüme koşullarına ve yer fıstığı yetiştiriciliğine bağlı olarak, hasat alt türler için ürün verme süresi farklılık gösterir. A. h. fastigiata tipleri dikimden genellikle 90 ila 130 gün sonra ve A. h. hypogaea türleri. alt türler için ekimden 120 ila 150 gün sonra ürün verirler.

Yer fıstığı kaç günde bir sulanır?

Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir. Eğer yaprakların koyu bir renk aldığı görülüyorsa bu yer fıstığının susamış olması anlamına gelir.

Yer fıstığı suyu sever mi?

Yerfıstığı 3 gelişme döneminde fazla miktarda suya ihtiyaç duyar. Yerfıstığı gelişme döneminde en fazla suyu Temmuz ve Ağustos aylarında tüketmektedir. Yerfıstığı tarımında ilk sulama çok önemlidir.

Yer fıstığına hangi gübre atılır?

Potasyum seviyesi düşük topraklarda dekara % 50 K2O içeren potasyum sülfat gübresinden tabandan 10-12 kg/da uygulanmalıdır. Yerfıstığı bitkisinin gelişimi, verim ve kalitesine kalsiyumun etkisi son derece yüksektir. Yerfıstığı ortalama bir verim ile her yıl topraktan 25-30 kg CaO/da kaldırmaktadır.

Yer fıstığı en çok nerede yetişir?

Akdeniz Bölgesi, Batı Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgeleri yer fıstığı yetiştiriciliği yapılan bölgelerdir. Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir.

Yer fıstığı ne zaman sökülür?

Ekimden yaklaşık 150-160 gün sonra yerfıstığı hasat olgunluğuna gelir. Virginia (çerezlik) ve Runner (şekerlemelerde) tipi çeşitler 135-160 günde, Spanish (yağlık) ve Valencia tipinde olanlar ise 115-125 günde hasat olgunluğuna gelirler.

Fıstık su ister mi?

Genel olarak, su stresi periyodisite fenomenini arttırır. Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.

Yer fıstığı sivilce yapar mı?

İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır. Aynı zamanda kişilerde farklı cilt sorunlarına ve sivilcelenmelere sebep olabilir. Yer fıstığı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Yer fıstığı kabuğu gübre olur mu?

Bitkilerin altındaki nemi muhafaza ederler, istenmeyen otların çıkmasını önlerler ve yavaşça çürürler. Zaman içinde Antep fıstığı kabukları gübreye dönecektir. Diğer ağaç kaynakları gibi, onları bir arada tutan güçlü selüloz bağlarını kırmak için nem ve zamana ihtiyaçları var.

Hangi ilin fıstığı meşhur?

Türkiye’de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep’i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.

Fıstık üretimi en çok hangi ilde yetişir?

İl İl En Çok Fıstık Yetiştirilen Bölgeler Gaziantep Antep fıstığı üretiminde 1. Sırada yer alır. Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş, Kilis, Batman, Manisa, Mardin, İzmir, Mersin, Çanakkale ve Diyarbakır sırayla Antep fıstığı yetiştiren illerdir.

Fıstığı hangi ayda toplanır?

Ağustos ayının ortalarında baklava yapımında kullanılan ve “boz fıstık” olarak bilinen ürünün hasadına başlayan çiftçiler, eylülün başında da “kırmızı kabuklu” fıstığı toplamaya çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan çiftçiler, akşam saatlerine kadar fıstık topluyor.

Yer fıstığı ne zaman ekilir ne zaman hasat edilir?

Yer Fıstığı Nasıl Ekilir? Yer fıstığı nerede yetişir saptadıysanız, sıra geldi tohumları toprak ile buluşturmaya… Nisan-Mayıs aylarında son dondan sonra, toprak yaklaşık olarak 15 – 20 ° C’ye geldiğinde ekim zamanı da gelmiş demektir.

Fıstık ağacı kaç günde sulanır?

Bu sistem, hasat zamanında sorun yaratmayacak şekilde ve genç ağaçların dikiminden önce bahçeye kurulmalıdır. New Mexico’da Antepfıstığı yetiştiricileri, ağaçları kış aylarında en az ayda bir kez sularlar. Şubat ayından itibaren, dinlenme döneminin kolayca son bulması için ağaçları haftada bir kez sularlar.