Uygur yazıtları nelerdir?

Uygur yazıtları hangileri?

Uygur metinleri

  • Altun Yaruk.
  • Sekiz Yükmek.
  • Bogu Kağan’ın Mani Rahipleriyle Konuşması
  • Kalyanamkara ve Papamkara Hikâyesi.
  • Irk Bitig.

Uygur yazıtları nedir kısaca?

Göktürk Devleti’nin yıkılmasından sonra kurulan Uygur hanlıklarından kalma eserlerdir. Daha çok Buda ve Mani dininin esaslarını anlatan metinlerdir. Kalyanamkara Papamkara, Altun Yaruk ve Sekiz Yükmek adlı eserler, Budizm’i anlatan dinî metinlerdir. …

Altun Yaruk ve Sekiz Yükmek nedir?

Uygur dönemi eserlerinden olan Altun Yaruk Uygur bilgini olan Singku Seli Tutung tarafından yazılmıştır. Altun Yaruk içerisinde Tibetçe ve Moğolca olan eserler de yer almaktadır. Sekiz yükmek Sekiz tomar olarak da bilinmektedir. Uygur döneminin en önemli eserlerinden bir tanesidir.

Uygur dönemi nedir?

Türk kültür tarihinin önemli uygarlıklarından biri olan Uygur Devleti, Orta Asya’da 745 yılında kurulmuştur. Tarım ve ticaret faaliyetleri ile ön plana çıkan bu devlet, Türk tarihinde göçebe yaşamdan yerleşik yaşama geçen ilk devlettir, aynı zamanda Uygur Devleti Dönemi‘ndeki yazılı eser sayısı da artış göstermiştir.

Uygur Yazıtlarını kim yazdı?

Yazıtların yazıcısı Kül Tigin ve Bilge Kağan yazıtlarının yazıcısı Kül Tigin’in yeğeni Yolluğ Tigin’dir. Eski Türkçede yeğenin karşılığı olan atı bugün yalnızca Sarı Uygurca‘da ati, hati şekillerinde yaşamakta olup “çocuk, torun” anlamlarına gelmektedir.

Uygur devletinin özellikleri nelerdir?

-Yerleşik hayata geçmeleri ile tarım, sanat ve ticarette ilerlemişlerdir.

  • Uygurlar ilk defa din değiştiren Türk koludur. …
  • Uygurlar; yerleşik hayata geçen ilk Türk devletidir.
  • -Kutluk Bilge Kül Kağan Türklerin şehir kuran ilk hükümdarıdır.
  • -İlk Türk şehri Ordubalık (Karabalsagun)’dur.
  • -Mani dinine inanmışlardır.

Göktürkçeyle yazılmış eserlerden en önemlisi nedir?

Göktürk Yazıtları (Orhun Abideleri), Göktürklerin ünlü hükümdarı Bilge Kağan devrinden kalma, yazılı, dikilitaşlardır. Kültigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk adına dikilen bu anıtlar konu ve dil bakımından önemli eserlerdir.

Göktürk harfli Uygur yazıtları nedir?

1. Köktürk Yazıtları: İkinci Köktürk Kağanlığı (682-745) döneminde dikilmiş yazıtlardır. 2. Uygur Yazıtları: 745’te II. Köktürk Kağanlığı tamamıyla yıkılıp onun yerine 840’a kadar devam eden I. Uygur Kağanlığı döneminden kalan runik harfli metinler bu grubun malzemesini oluşturur.

Uygur Destanları Nelerdir?

Dokuz Oğuz-On Uygur” Türklerinin iki destanı vardır. Birinci destan Uygurların türeyişi ile ilgilidir ve bu, onların bir kurttan türediklerini anlatır, ikincisi “Göç Destanıdır. Uygurların Ötüken’den Tarım havzasına niçin göç etmek zorunda kaldıklarını anlatır.

Çoyr yazıtları kime ait?

Çoyr Yazıtı, Çöyr Yazıtı ya da Çoyren Yazıtı (ingilizce The Choir monument), Moğolistan’da, Sansar-Ula (veya Baga Sansar) Dağı’nın güney eteklerindeki kurgan yerinde İkinci Göktürk Kağanlığı döneminde mezar taşı olarak dikilmiş Eski Türkçe yazıttır.

Sekiz Yükmek ne demek?

Sekiz Yükmek, (Sekiz Tomar, Sekiz Yığın) adlı sutra (sudur), Uygurlar arasında yayılmış olan Budizm dini öğreti, düşünce veya inancını başkalarına tanıtmak, benimsetmek ve yaymak amacı ile yazılmış bir eserdir.

Uygur alfabesinin özellikleri nelerdir?

Uygur Alfabesinin Özellikleri Bu 14 harften 3 tanesi ünlü, 11 tanesi ise ünsüz harflerdir. Sağdan sola doğru yazılmaktadır. Alfabede “Z” hariç diğer harfler bitiştirilir. Alfabede bulunan harflerin ses durumlarına göre yazım biçimleri vardır.

Sekiz Yükmek ne anlama gelir?

Sekiz Yükmek, (Sekiz Tomar, Sekiz Yığın) adlı sutra (sudur), Uygurlar arasında yayılmış olan Budizm dini öğreti, düşünce veya inancını başkalarına tanıtmak, benimsetmek ve yaymak amacı ile yazılmış bir eserdir.

Altun Yaruk Irk Bitig Sekiz Yükmek adlı eserler Türkçenin hangi yazı diline aittir?

Eski Türkçe döneminin Göktürk Anıtları ‘ndan sonraki yazılı ürünleri Uygur Türkçesi eserleridir. Uygur Türkleri Soğd yazısını ve Mani ile Buda dinlerini kabul etmişlerdir. Bu dönemde verilen eserlerin tamamı Mani ve Buda dinleriyle ilgilidir. Bu eserlerin başta gelenleri Altun Yaruk, Irk Bitig ve Sekiz Yükmek‘tir.

Uygur dönemi hangi dönemdedir?

Eski Uygurca veya Eski Uygur Türkçesi, 9. yüzyıl ila 14. yüzyıl aralığında çeşitli devletlerde konuşulmuş ve yazılmış olan, Türki diller ailesinin Sibirya koluna mensup bir dil. Eski Türkçe’nin Göktürkçe’den sonraki ikinci kısmını oluşturmuştur.