Yer fıstığı nerede yetişir ağaçta mı?

Yer fıstığı ağaçta mı yetişir yerde mi?

Yer fıstığı adında “yer” kelimesi geçse de genelde ağaçta yetiştiği düşünülen bir besindir. Yer fıstığı baklagiller familyasına aittir ve yer fıstığının meyveleri yani yemişleri toprağın altında yetişir.

Yer fıstığı nerede nasıl yetişir?

Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir. Ilıman iklim seven yer fıstığının daha çok Akdeniz Bölgesi’nde üretimi yapılmaktadır. Yer fıstığı Dünya üzerinde ise en çok Çin’de yetişir.

Yer fıstığı su ister mi?

Sulama : Yerfıstığı kumsal topraklarda yetiştirildiğinden, sulama suyuna olan ihtiyacı oldukça fazladır. Yerfıstığı 3 gelişme döneminde fazla miktarda suya ihtiyaç duyar. Yerfıstığı gelişme döneminde en fazla suyu Temmuz ve Ağustos aylarında tüketmektedir. Yerfıstığı tarımında ilk sulama çok önemlidir.

Yer fıstığı ağacı var mı?

Yer fıstığı ağacı en çok yetiştirilen ağaç türleri arasındadır. Ülkemizde de yine yer fıstığı yetiştiriciliği oldukça yayındır. Yer fıstığı ağacı ılıman iklimlerde daha iyi yetişen bir ağaç türüdür. Bundan dolayı yer fıstığı ağacı Türkiye’de birçok bölgede görülmektedir.

Türkiyede fıstık nerede yetişir?

Türkiye‘de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep’i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.

Yer fıstığı kaç ayda yetişir?

Embriyo toprak yüzeyine yatay döner ve Yer fıstığı şeklini alarak olgunlaşmaya başlar. Bitki büyümeye ve çiçek açmaya devam eder ve sonunda 40 ya da daha fazla bakla üretir. Ekimden hasada, bir fıstığın büyüme döngüsü, tur ve çeşide bağlı olarak dört ila beş ay sürer.

Yer fıstığı özellikleri nelerdir?

Tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein, %18 oranında karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler içeren, özellikle yağ sanayi ve çerez yapımı başta olmak üzere, sapı kuru ot ve kabuğu da çeşitli şekillerde değerlendirilen değerli bir bitkidir.

Yer fıstığı nerede meşhur?

Yer fıstığı ekiminin en çok yapıldığı iller ise genellikle güney bölgelerde olan illerde yaygın olmaktadır. Kahramanmaraş, Adana, Antalya, Osmaniye, Muğla ve Aydın gibi illerde yer fıstığı üretimi yapılması yaygın olarak mümkün olmaktadır.

Yer fıstığı hangi mevsimde ekilir?

Yer fıstığı tohumunun çeşidi ekim zamanını değiştirebilmektedir. Fakat genel olarak Nisan ayından Haziran ayının sonuna kadar ekim yapılabilir.

Fıstık kaç günde bir sulanır?

Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir.

Yer fıstığının zararları nelerdir?

İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır. Aynı zamanda kişilerde farklı cilt sorunlarına ve sivilcelenmelere sebep olabilir. Yer fıstığı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Yer fıstığı topraktan kaç günde çıkar?

Büyüme koşullarına ve yer fıstığı yetiştiriciliğine bağlı olarak, hasat alt türler için ürün verme süresi farklılık gösterir. A. h. fastigiata tipleri dikimden genellikle 90 ila 130 gün sonra ve A. h. hypogaea türleri. alt türler için ekimden 120 ila 150 gün sonra ürün verirler.

Yer fıstığı hangi mevsimde yetişir?

Yer fıstığı nerede yetişir saptadıysanız, sıra geldi tohumları toprak ile buluşturmaya… Nisan-Mayıs aylarında son dondan sonra, toprak yaklaşık olarak 15 – 20 ° C’ye geldiğinde ekim zamanı da gelmiş demektir.

Fıstık Türkiye’de en çok nerede yetişir?

Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa’da yapılmaktadır.

Türkiye’de en çok fıstık nerede üretiliyor?

İl İl En Çok Fıstık Yetiştirilen Bölgeler Gaziantep Antep fıstığı üretiminde 1. Sırada yer alır. Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş, Kilis, Batman, Manisa, Mardin, İzmir, Mersin, Çanakkale ve Diyarbakır sırayla Antep fıstığı yetiştiren illerdir.