Sümela Manastırı hangi ilimizin sınırları?

Sümela Manastırı hangi ilimizin sınırları içerisinde bulunmaktadır?

Trabzon’un Maçka İlçesi’ndeki Sümela Manastırı, Altındere Vadisi’ndeki Karadağ’ın yamacında sarp bir kayalığa inşa edilmiştir. Dağa yapışmış gibi görünen manastır, yaslandığı doğanın güzelliğiyle nefes keser. Tam adı Panagia Sumela (Sümela Meryemi) veya Theotokos Sumela ancak “Meryem Ana” diye de biliniyor.

Sümela Manastırı efsanesi nedir?

İnanışa göre burayı Atina’lı Barnabas ile Sophronios adlı iki rahip yapmıştır. Bu iki rahip rüyalarında Hz. isa ve Hz.Meryem’i görmüş ve gördükleri yer Sümela‘nın bulunduğu yerdir. Birbirinden habersiz olarak yola çıkan bu iki rahip birbirlerine gördüğü rüyayı anlatınca beraber manastırın temelini atmışlardır.

Sümela Manastırını önemli kılan nedir?

Bölgenin en önemli manastırı olan Sümela, kurulduğu dönemden itibaren keşiş yetiştiren bir okul misyonunu taşıyordu. Manastırı önemli kılan asıl özellik ise mucize gerçekleştirdiğine inanılan bir ikonaya sahip olmasıydı. Sümela Manastırı‘nın tarihi, Karadenizli Rumlar tarafından anlatılagelen efsaneye dayanıyor.

Sümela Manastırı Eskiden hangi amaçla kullanılıyormuş?

Sümela Manastırı‘nın bulunduğu konum itibarıyla Ortaçağ’da bir sürgün yeri olarak kullanıldığını, Metropolit düzeyinde din adamlarının sürgün cezasının Sümela‘da infaz edildiğini ifade eden Köse, “Manastırlarda, bağlı oldukları Metropolitlik ya da Başpiskoposluklar tarafından görevlendirilen idareciler bulunur.

Sümela Manastırı içinde neler var?

Sümela Manastırı‘nın başlıca bölümleri; Ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazma’dır. Bu yapılar topluluğu oldukça geniş bir alan üzerine inşa edilmiştir. Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanmış durumdadır.

Manastır hangi ilimizdedir?

Sümela Manastırı
Sümela Manastırı‘nın dış görünümü
Wikimedia | © OpenStreetMap
Temel bilgiler
Yer Maçka, Trabzon, Türkiye

Sümela Manastırı nasıl oluştu?

Göz kamaştıran Sümela Manastırı‘nın Bizans İmparatorluğu döneminde Atina’dan gelen Barnabas ve Sophranios adında iki rahip tarafından kurulduğu yönünde rivayetler bulunuyor. İki rahip rüyalarında Hz. İsa ve Hz. Meryem’i manastırın bulunduğu bölgede görürler ve buraya gelerek yapıyı inşa ederler.

Sümela Manastırı hangi mezhepten?

Sümela Manastırı (Yunanca: Panagia Sumela (Παναγία Σουμελά) veya Theotokos Sumela), Trabzon ilinin Maçka ilçesindeki Altındere vadisi sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi’nin (Antik Yunanca adı: Panagia) batı yamaçlarında yer alan, Kara (Antik Yunanca adı: Mela) tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 …

Sümela Manastırı Unesco listesinde mi?

Altındere Vadisi’nin dik yamaçlarında doğal yapı ile bütünleşen manastır kompleksi; tasarım, malzeme, mimarlık ve işçilik açısından eşsiz bir yapı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi‘ne önerilecek adaylar arasında yer almaktadır.

Sümela Manastırı kimlere ücretsiz?

Öğretmen, 18 yaş altındaki ilk ve orta öğrenim öğrencilerinden ücret alınmamaktadır. Ayrıca, Sanat Tarihi, Arkeoloji ve Müzecilik bölümlerinde öğrenim gören üniversite öğrencileri ve 65 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarından ziyaretleri sırasında Sümela Manastırı giriş ücreti alınmamaktadır.

Manastırda ne yapılır?

Manastır, din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapıdır. Hristiyanlıkta, Budizm’de ve Hinduizm’de önemli bir yer tutar. Genelde şehirden ve uygarlıktan uzakta, ulaşılması zor alanlara kurulurlar.

Sümela Manastırı nasıl çıkılır?

Toplu taşıma ile ulaşmak için önce Trabzon merkezden Maçka ilçesine daha sora Maçka ilçe merkezinden manastıra giden dolmuşları kullanabilirsiniz. Hususi araç ile gelmek isteyenler ise Trabzon merkezden D885/E97 ve Maçka Yolunu kullanarak rahatlıkla ulaşım sağlayabilirler.

Uzungöl ve Sümela Manastırı nerededir?

Sümela Manastırı ülkemizin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Trabzon şehrinin Maçka ilçesi Altındere köy sınırları içerisinde yer alır.

Manastırda kimler yaşar?

Keşişlerin cemaat halinde ruhban hayatı sürdükleri mekânlar olarak manastırlar inşa edilmiştir. Manastırlarda yaşayan keşişlerin (monk) dinî ve seküler meselelerdeki âmiri “abbot” (baba) adını alan rahiptir, rahibelerin (nun) idarî ve dinî açıdan âmiri de “abbess” denilen başrahibedir.

Sümela Manastırı kaç yılında yapılmış?

Kilisenin MS 365-395 tarihleri arasında inşa edildiği sanılmaktadır. Anadolu’da sıkça rastlanılan Kapadokya kiliseleri tarzında yapılmıştır; hatta Trabzon’da Maşatlık mevkiinde benzeri bir mağara kilisesi daha vardır.