Eski Uygur Türkçesi metinleri nelerdir?

Uygur Türkçesi metinleri nelerdir?

Göktürk Devleti’nin yıkılmasından sonra kurulan Uygur hanlıklarından kalma eserlerdir. Daha çok Buda ve Mani dininin esaslarını anlatan metinlerdir. Kalyanamkara Papamkara, Altun Yaruk ve Sekiz Yükmek adlı eserler, Budizm’i anlatan dinî metinlerdir. …

Uygur metinleri aşağıdaki dönemlerden hangisine aittir?

Uygurca denilince, Uygur yazısı ile yazılmış, yazılış yılı belirlenebilen en eski metnin yazıldığı dönem olan 9. yy’dan başlatılarak yüzyıllarca altın devresini yaşamış, en eski Türk kültür dilini anlıyoruz (S.

Eski Uygur Türkçesi metinleri kaç başlık altında incelenir?

Dil özellikleri Uygurlardan kalan eserler dört gruba ayrılarak incelenebilir: Manici çevreye ait metinler. Burkancı (Budist) çevreye ait metinler. Hristiyan çevreye ait metinler (İncil çevirileri).

Eski Uygur Türkçesinin özellikleri nelerdir?

Köktürkçenin söz varlığında Türkçe kökenli kelimeler hâkimdir; Çince veya Soğdakçadan girmiş olan alıntı kelimeler çok azdır. Ayrıca Köktürk Türkçesinde bozkır yaşayışı, savaşçılık ve devlet düzeniyle ilgili kelimeler ağırlıktadır. Uygur metinlerinde ise Maniheizm ve Burkancılıkla ilgili kelimeler hâkimdir.

Uygur metinlerinin adları nelerdir?

Uygur metinleri

  • Altun Yaruk.
  • Sekiz Yükmek.
  • Bogu Kağan’ın Mani Rahipleriyle Konuşması
  • Kalyanamkara ve Papamkara Hikâyesi.
  • Irk Bitig.

Altun Yaruk Sekiz Yükmek hangi Türk lehçesi?

Eski Türkçe döneminin Göktürk Anıtları ‘ndan sonraki yazılı ürünleri Uygur Türkçesi eserleridir. Uygur Türkleri Soğd yazısını ve Mani ile Buda dinlerini kabul etmişlerdir. Bu dönemde verilen eserlerin tamamı Mani ve Buda dinleriyle ilgilidir. Bu eserlerin başta gelenleri Altun Yaruk, Irk Bitig ve Sekiz Yükmek‘tir.

Uygur dönemi hangi dönem?

Uygurlar, 745 yılında Göktürkleri yıkarak devlet kurmuşlardır. Uygurlar döneminde geniş bir alanda yerleşik hayata geçilmiş, kültür ve medeniyet oldukça gelişmiştir. Kısa sürede büyük güç kazanan Uygurlar, 762 yılında Çin imparatorluğunun başkentini ele geçirmişlerdir.

Uygur dönemi hangi döneme aittir?

Türk kültür tarihinin önemli uygarlıklarından biri olan Uygur Devleti, Orta Asya’da 745 yılında kurulmuştur. Tarım ve ticaret faaliyetleri ile ön plana çıkan bu devlet, Türk tarihinde göçebe yaşamdan yerleşik yaşama geçen ilk devlettir, aynı zamanda Uygur Devleti Dönemi‘ndeki yazılı eser sayısı da artış göstermiştir.

Uygurcada hangi diller bulunur?

Bu diller Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca ve Tuvaca’dır.

Uygur Türkçesi kaç harften oluşur?

Uygur Alfabesinin Özellikleri Bazı değişiklikler yapılarak Türkçeye uygulanmıştır. Bu haldeki harf sayısı ise 14’tür. Bu 14 harften 3 tanesi ünlü, 11 tanesi ise ünsüz harflerdir. Sağdan sola doğru yazılmaktadır.

Uygur alfabesinin özellikleri nelerdir?

Uygur Alfabesinin Özellikleri Bu 14 harften 3 tanesi ünlü, 11 tanesi ise ünsüz harflerdir. Sağdan sola doğru yazılmaktadır. Alfabede “Z” hariç diğer harfler bitiştirilir. Alfabede bulunan harflerin ses durumlarına göre yazım biçimleri vardır.

Uygur devletinin özellikleri nelerdir?

-Yerleşik hayata geçmeleri ile tarım, sanat ve ticarette ilerlemişlerdir.

  • Uygurlar ilk defa din değiştiren Türk koludur. …
  • Uygurlar; yerleşik hayata geçen ilk Türk devletidir.
  • -Kutluk Bilge Kül Kağan Türklerin şehir kuran ilk hükümdarıdır.
  • -İlk Türk şehri Ordubalık (Karabalsagun)’dur.
  • -Mani dinine inanmışlardır.

Uygur yazıtları hangileri?

Uygur metinleri

  • Altun Yaruk.
  • Sekiz Yükmek.
  • Bogu Kağan’ın Mani Rahipleriyle Konuşması
  • Kalyanamkara ve Papamkara Hikâyesi.
  • Irk Bitig.

Uygur yazıtları nelerdir?

Uygur yazıtları çoğunlukla mezar taşı olarak dikilmiştir.Göktürk devletinin yıkılmasından sonra kurulan Uygur hanlıklarından kalma eserlerdir. Daha çok Buddha ve Mani dininin esaslarını anlatan metinlerdir. Bunlar Turfan yöresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştır.

Sekiz Yükmek hangi lehçe?

Çince’den çevrilmiş olan Sekiz Yükmek, Burkancılık’a (Budizm) ait dini-ahlaki inanışlar ve kolaylıkla uygulanabilir bazı bilgileri içerir. 24 Kasım 1907 tarihinde Turfan’ın 10 km. batısında Yamaz Vadisi’ndeki Yar-Hoto’da bulunmuş 405 satırlık sutradır.