Uygur Dönemi metinleri nelerdir?

Uygur Turkcesi metinleri nelerdir?

Göktürk Devleti’nin yıkılmasından sonra kurulan Uygur hanlıklarından kalma eserlerdir. Daha çok Buda ve Mani dininin esaslarını anlatan metinlerdir. Kalyanamkara Papamkara, Altun Yaruk ve Sekiz Yükmek adlı eserler, Budizm’i anlatan dinî metinlerdir. …

Altun Yaruk Sekiz Yükmek hangi dönem?

Uygur dönemi eserlerinden olan Altun Yaruk Uygur bilgini olan Singku Seli Tutung tarafından yazılmıştır. Altun Yaruk içerisinde Tibetçe ve Moğolca olan eserler de yer almaktadır. Sekiz yükmek Sekiz tomar olarak da bilinmektedir. Uygur döneminin en önemli eserlerinden bir tanesidir.

Uygur metinleri genel özellikleri nelerdir?

Uygur Metinlerinin Özellikleri Uygur dönemimde metinler genellikle taş ve kağıtlara yazılmıştır. Yeni dinleri olan Manihaizm ve Budizm konulu metinlerin bir kısmı Çince ve Moğolca dilinden tercüme edilmiştir. Uygur metinleri Göktürk ve Uygur alfabesiyle oluşturulmuştur. Kısa metinler olarak oluşturulmuştur.

Uygur metinleri hangi edebi döneme aittir?

Uygurca denilince, Uygur yazısı ile yazılmış, yazılış yılı belirlenebilen en eski metnin yazıldığı dönem olan 9. yy’dan başlatılarak yüzyıllarca altın devresini yaşamış, en eski Türk kültür dilini anlıyoruz (S.

Uygur metinlerinin adları nelerdir?

Uygur metinleri

  • Altun Yaruk.
  • Sekiz Yükmek.
  • Bogu Kağan’ın Mani Rahipleriyle Konuşması
  • Kalyanamkara ve Papamkara Hikâyesi.
  • Irk Bitig.

Altun Yaruk Irk Bitig Sekiz Yükmek adlı eserler Türkçenin hangi yazı diline aittir?

Eski Türkçe döneminin Göktürk Anıtları ‘ndan sonraki yazılı ürünleri Uygur Türkçesi eserleridir. Uygur Türkleri Soğd yazısını ve Mani ile Buda dinlerini kabul etmişlerdir. Bu dönemde verilen eserlerin tamamı Mani ve Buda dinleriyle ilgilidir. Bu eserlerin başta gelenleri Altun Yaruk, Irk Bitig ve Sekiz Yükmek‘tir.

Sekiz Yükmek hangi Türk devleti döneme aittir?

Sekiz Yükmek, (Sekiz Tomar, Sekiz Yığın) adlı sutra (sudur), Uygurlar arasında yayılmış olan Budizm dini öğreti, düşünce veya inancını başkalarına tanıtmak, benimsetmek ve yaymak amacı ile yazılmış bir eserdir.

Altun Yaruk hangi dönem eseri?

Altun Yaruk, (“التون altun” “altın.” ve “يرقلق yarukluk” “nur, ışık” anlamındadır.) (Türkçe: Altın lşık) isimli, Beşbalık’lı Uygur bilgini Singku Seli Tutung tarafından, 10. yüzyılın birinci yarısında Çince’den Uygurca’ya çevrilmiş olan bir eserdir.

Yazılı edebiyat döneminin özellikleri nelerdir?

Yazılı Türk Edebiyatının Özellikleri:

  • Dönem ürünleri Göktürkçe ve Uygurca ile verilmiştir.
  • Hem halk diline dayalı bir anlatım (Tonyukuk anıtı), hem de sanatlı bir söylev diliyle yapılan anlatım (Kültiğin ve Bilge Kağan anıtları) kullanılmıştır.
  • Hem dini hem de din dışı ürünler verilmiştir.

Uygurlar ilk defa hangi alanda eserlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır?

Hükümdarları Moyen-çur Dönemi’nde diğer boyların, Uygur Devleti’nin hakimiyetine girdiği söylenebilir. Kağıt ve matbaayı Çin’den alarak kullanan Uygurlar aynı zamanda Türk mimarisinin de ilk kalıcı eserlerini vermişlerdir.

Uygur dönemi hangi döneme aittir?

Türk kültür tarihinin önemli uygarlıklarından biri olan Uygur Devleti, Orta Asya’da 745 yılında kurulmuştur. Tarım ve ticaret faaliyetleri ile ön plana çıkan bu devlet, Türk tarihinde göçebe yaşamdan yerleşik yaşama geçen ilk devlettir, aynı zamanda Uygur Devleti Dönemi‘ndeki yazılı eser sayısı da artış göstermiştir.

Uygur hangi döneme aittir?

Eski Uygurca veya Eski Uygur Türkçesi, 9. yüzyıl ila 14. yüzyıl aralığında çeşitli devletlerde konuşulmuş ve yazılmış olan, Türki diller ailesinin Sibirya koluna mensup bir dil. Eski Türkçe’nin Göktürkçe’den sonraki ikinci kısmını oluşturmuştur.

Uygur yazıtları hangileri?

Uygur metinleri

  • Altun Yaruk.
  • Sekiz Yükmek.
  • Bogu Kağan’ın Mani Rahipleriyle Konuşması
  • Kalyanamkara ve Papamkara Hikâyesi.
  • Irk Bitig.

Uygur yazıtları nelerdir?

Uygur yazıtları çoğunlukla mezar taşı olarak dikilmiştir.Göktürk devletinin yıkılmasından sonra kurulan Uygur hanlıklarından kalma eserlerdir. Daha çok Buddha ve Mani dininin esaslarını anlatan metinlerdir. Bunlar Turfan yöresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştır.

Irk Bitig hangi Türkçe dönemine aittir?

Irk “fal” ve bitig “kitap” kelimelerinden oluşan eserin Eski Türkçe adı “Fal Kitabı” anlamına gelmektedir. Bu fal kitabı Doğu Türkistan’da Uygurların hâkim olduğu ve Uygur edebiyatının parlak devirlerini geçirdiği çağa aittir.