Skapuler ne demektir?

Scapula ne demektir?

Kürek kemiği ya da omuz kemiği (Latince scapula tekil, scapulae çoğul), göğüs kafesinin arka kısmında bulunan, kolun gövdeye bitiştiği humerus kemiği ile omuz üstü köprücük kemiğini birleştiren yassı geniş kemik. Üçgen şekli bir küreği andırdığı için bu adı almıştır.

Skapular diskinezi nedir tıp?

Skapular diskinezi; instabilite, rotator manşet yırtığı veya omuz impingement sendromu gibi sebeplere ikincil olarak ortaya çıkabilen, skapular kanatlaşma, ağrı, kas zayıflığı, kontrol kaybı ve krepitasyon gibi semptomlarla karakterize bir patolojidir.

Scapular ne demek tıp?

Scapula, göğüs kafesinin arka tarafında olan, kolu gövdeyle ve omuz üstü köprücük kemiğiyle birleştiren yassı şeklindeki geniş kemiktir.

Skapular kaslar nelerdir?

Üst trapezius, alt trapezius, pektoralis minör ve serratus anterior gibi skapular kaslar, skapulayı omuz hareketleri için en uygun pozisyona yerleştirmek için kuvvet çiftlerini oluşturmak üzere sinerjistik ( sinerjist: çalışan kasla aynı yönde işi yapan diğer kastır.) olarak çalışırlar.

Skapular bölge neresi?

Kürek kemiği latince scapula kemiği olarak adlandırılan üç kenarı, üç köşesi ve iki yüzü olan, göğüs kafesinin arka yüzüne oturan yassı bir kemiktir.

Sırttaki kemiğe ne denir?

Tıp dilinde skapula ismi ile bilinen kürek kemiği, sırt bölgesinde geniş üçgen şekilli bir yapıdır.

Skapular diskinezi testleri nelerdir?

Teşhis

  • Skapular Diskinezinin Klinik Gözlemi.
  • Belirti Değiştirme Testleri.
  • Manuel Kas Testi.
  • Pektoralis Minör Kas Gerginliği.
  • Statik Ölçümler.
  • Faz I.
  • Faz II.
  • Faz III.

Skapular diskinezi neden olur?

Skapular diskinezi çoğunlukla aşırı ağrısı olan ve skapula stabilizatör kaslarında aktivasyonunun azalmasına neden olan başüstü sporcularda görülür. Başüstü sporcularda veya benzer aktiviteler görülen yüzme gibi sporlarda omuz eklemine ve çevre dokularda yüklenmeye neden olur.

Clavicula ne demek tıp?

CLAVİCULA: Köprücük kemiği.

Scapula hareketleri nelerdir?

Skapular hareketler 3 hareket bileşeninin kompozisyonu şeklindedir; yukarı-aşağı doğru rotasyon (lateral-medial rotasyon), internal-eksternal rotasyon, anterior-posterior tilt [2]. Omuz kompleksi içerisinde klavikula, gövde ile skapulayı bağlayan bir köprü gibi davranır.

Scapula çevresindeki kaslar nelerdir?

Skapulanın primer elevatörü trapeziusun üst üçte bir li fleridir. Elevasyonda sekonder kaslar levator skapula, rhomboideus majör ve minördür.

Scapula hangi vertebralar arasında?

Scapula kemiği 2. ve 7. kaburgalar (veya 2-7 nci torakal vertebraların processus spinosus’ları) arasında bulunmaktadır.” Daha kabaca yerini göğüs kafesinin arka yüzeyindedir şeklinde söyleyebiliriz.

Scapula neyle eklem yapar?

kurek kemiginin terminolojideki adi. köprücük kemiği * ile birleşerek, omuz eklemini oluşturan kemiktir.

Susamsı kemik nedir?

Susamsı kemik (Latince: os sesamoideum) eklemlerin yakınında bulunan ve genellikle tendonların içine gömülü olan küçük kemiklerdir. Diz kapağı susamsı bir kemiktir.

Kaburga kemikleri yassı mıdır?

Kaburga, göğüs kemiği ve omurlarla birleşerek göğüs kafesini yapan, sağ ve solda 12 tane olmak üzere toplam 24 tane olan yassı kemiklerin her biri.