Uygarca anlami nedir?

Uygar kime denir?

1 . fikir, sanat ve endüstri alanlarında çok büyük bir gelişme göstermiş olan, medeni, mütemeddin. 2 . kültürlü, eğitimli, görgü kurallarına uyan, medeni (kimse):

Fedakarlık ne demek kısa bilgi?

Kendini ya da önemli bir şeyini feda etmekten kaçınmayan, özverili. Fedakar bir insan, sahip olduğu, sevdiği, değer verdiği her şeyi gerektiği durumlarda hiç düşünmeden, seve seve feda eder. Fedakar olmak: Esirgemezlik, özveri. Fedakarlığa katlanmak: Belli bir amaç uğrunda sıkıntı ve güçlükleri göğüslemek.

Uygarlık ne demek Türk Dil Kurumu?

Medeniyet toplum biliminin konusuna girmektedir ve TDK tarafından açıklaması uygarlık olarak yapılmaktadır. Medeniyet, bir toplumun tüm unsurlarını yani, maddi manevi varlıklarını, düşüncelerini, bilimini, sanatını, teknolojisini, canlı türlerini ve ürünlerini kapsayan çok geniş bir ifadedir.

Biçim ne anlama gelir?

Bir edebiyat yapıtını oluşturan anlatımsal ögelerin tümü, şekil, form. Bu anlamda, dil, üslup, kompozisyon, türe ilişkin yapı ve anlatım özelliklerini kapsar.

Bahtiyarlık ne demek?

Sözlüklerde bahtiyar olmak kelimesi anlamı mutlu olmak manasını taşımaktadır. Bir kişinin bir olay karşısında mutlu olması ve sevinmesi o kişi için bahtiyar oldu anlamı barındırmaktadır. Bahtiyarlık kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüklerinde mutluluk anlamına gelmektedir.

Fedakarlık yapmak dinde ne demek?

Bazı nüanslar bulunmakla birlikte İslâmî kaynaklarda isar, feragat gibi kavramlar ile de ifade edilen fedakârlık, başkaları için özveride bulunmadır. İslâm bu yönüyle insanın sahip olduğu mal-mülk, ilim gibi nimetleri toplumun muhtaç kesimleri ile paylaşmasını önermekte hatta emretmektedir.

Hamster TDK ne anlama gelir?

TDK Bilim ve Sanat terimleri sözlüğüne göre hamster ne demektir? Yanaklı fare, oynak kemirgen, sevimli sincap, cırtlak sıçan.

Medeniyetsiz insan ne demek?

sıf. Medenî hayâta ayak uyduramamış, vahşî, kaba, görgüsüz: Cazbandın vahşî gürültüsü insana medeniyetsiz bir kavmin âyinlerini hatırlatıyor (Refik H. Karay).

Biçim deyince ne demek?

Biçim kavramı, yalnızca nesnelerin dış-görünüşü, geometrik çizgileri anlamına gelmez tersine, biçim denince, özellikle, nesnenin iç süreçlerinin gerek kendi aralarında, gerekse dış koşulların etkisiyle oluşturdukları etkileşimin belirlediği bir düzenleniş tarzı anlaşılır.

Biçim ne demek felsefe?

BİÇİM (Form): Nesnelerin dış görünüşü. Metafizikte bir nesnenin, gizil ilkesi olan, hammaddeden ayırt edilen etkin belirleyici ilkesi.

Cellat ne demek Türkçe?

Arapçada celd, kırbaçlamak manasına gelir. Eski çağlarda cellatların görevi sadece kırbaç cezacını uygulamak olduğu için kendilerine bu isim verilmiştir. Cellat, 15. yüzyıldan itibaren idam cezasını uygulayan, infaz eden manasında kullanılmaya başlanmıştır.

Etrafını almak ne demek?

Birinin veya bir şeyin çevresinde toplanmak, ortaya almak, kuşatmak.

Fedakarlık neyi çağrıştırır?

Aynı zamanda TDK açısından fedakarlık etmek ise, ‘Özellikle bir kişinin kendi iyiliğini bir kenara bırakmak suretiyle başkasına yaptığı iyilik’ olarak nitelemek mümkün. Çıkar gözetmeksizin hiçbir karşılık beklemeden her şeyiyle yardım etmek olarak da anlatmak mümkün.

Fedakarlık neden ve ne için yapılır?

Fedakârlık, bir amaç uğruna veya gerçekleştirilmesi istenen herhangi bir şey için, kendi çıkarlarından vazgeçme anlamına gelir. Kim için olursa olsun, belirli bir düzeyin üzerinde olursa, sınırsız olursa artık yapana zarar verir. Çünkü kişinin başkasının çıkarları için kendi çıkarlarından vazgeçmesi gerekir.

Hamster TDK da hangi adla?

Doğru Cevap: Cırlak sıçan (karşılık: cırlak sıçan, Cricetus cricetus) Kemiriciler (Rodentia) takımının sıçangiller (Muridae) familyasından bir memeli türü.