Vişne ağacı nerelerde yetişir?

Vişne Türkiye’de nerede yetişir?

Vişne neredeyse Doğu Anadolu Bölgesi hariç her bölgede yetişmektedir. Başta Ege Bölgesi olmak üzere İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nde de vişne yoğun olarak yetişmektedir. Yağış miktarının yoğun olduğu yerleri seven vişne meyvesi Afyonkarahisar, Kütahya, Denizli ve Bayburt illerinde yetişir.

Vişne ağacı hangi iklimde yetişir?

VİŞNE YETİŞTİRİCİLİĞİ Vişne serin ve soğuk iklim şartlarında iyi yetişen bir meyve türüdür. Hem sıcağa hem soğuğa dayanıklıdır. Vişnenin genel olarak, kışlık dinlenmesini sağlamak için yılda saatlik bir soğuklama ihtiyacı vardır.

Vişne hangi ilde meşhur?

Türkiye İstatistik Kurumu Konya Bölge Müdürlüğü vişne üretim verilerini açıkladı. Buna göre vişne üretiminde Afyonkarahisar birinci, Kütahya ikinci, Konya ise üçüncü oldu.

Vişne ağacı ne zaman meyve verir?

Vişnede gerek üretim gerek pazarlama yönünden herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Vişneler 4 – 5 yaşında verime geçerler, tam ve ekonomik olarak verime geçmeleri 8 – 10 yılı bulur.

Türkiye’de en iyi vişne nerede?

Vişnenin ülkemizde en çok yetiştirildiği bölge Ege Bölgesidir. Ege Bölgesinin Anadolu’ya daha yakın olan illerinde üretildiği bilinmektedir. İç Anadolu Bölgesi ve Karadeniz Bölgesinde de vişne yetiştiriciliği yaygındır. Ilıman iklime sahip ortamlarda yetiştirilmeye uygundur.

Vişnenin anavatanı neresi?

Birçok kaynakta vişnenin muhtemel anavatanı olarak Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu dağları arasında kalan bölge kabul edilmektedir. Vişnenin botanikteki latince adı olan P. cerasus bugünkü Giresun’un eski adı olan Kerasus’tan gelmektedir.

Vişne ağacı kaç günde bir sulanır?

Hasat öncesi ve hasat sırasında toprağın yapısına bağlı olarak 2 – 3 sulama yapılması meyvelerde kaliteyi yükseltir. Hasattan sonra vişne için uygun topraklarda, yılın yağış durumuna göre genellikle ekim ayına kadar olan devrede, 4-6 sulama yeterli olabilir. Yeterli sulama yapılmazsa yapraklar erken dökülür.

Vişne ağacı nereye dikilir?

Vişne ağacı genel olarak kuru, kireçli ve kumlu topraklarda yetişir. Mahlep anacı kullanılan vişne ağaçlarının kuraklığa dayanıklılığı da artar. Vişne ağacı için süzek derin bir şekilde havalanan topraklar uygun olur. Vişne ağaçları kapama bahçe tesislere aralıklı olarak dikilmektedir.

1 ağaç kaç kilo vişne verir?

Vişne ağacının, budaması, sulaması ve gübrelemesi iyi yapılırsa, toprak seçmeden, her ortamda kolayca meyve verebilir. Dönüm başına 30 adet vişne fidanı dikilmesi, ileride her bir ağacın, 80 kiloya kadar vişne vermesi demektir.

Vişne fidanı kaç günde bir sulanır?

Hasat öncesi ve hasat sırasında toprağın yapısına bağlı olarak 2 – 3 sulama yapılması meyvelerde kaliteyi yükseltir. Hasattan sonra vişne için uygun topraklarda, yılın yağış durumuna göre genellikle ekim ayına kadar olan devrede, 4-6 sulama yeterli olabilir. Yeterli sulama yapılmazsa yapraklar erken dökülür.

Vişne ve kiraz nasıl ayırt edilir?

Kiraz, daha koyu bir tona sahip yeşil saplara tutunurken; vişne, daha açık bir tona sahip saplara tutunur. Sapların açık ya da koyu olmasına dikkat ederek hangisinin vişne hangisinin kiraz olduğunu kolayca ayırt edebilirsiniz. Vişne, daha ince yapıda saplara sahipken kiraz biraz daha kalın yapıda saplara sahiptir.

Kirazın ana vatanı neresi?

Kiraz‘ın anavatanı” Giresun’dur. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.

Vişne ağacı çok su ister mi?

Vişne ağaçları, meyvelerini erken dönemde olgunlaştırdıkları için diğer yaprağını döken meyve ağaçlarına göre daha az su ile yetişebilir. Kurak topraklarda hem ağaçların hem de meyvelerin gelişmesi ve çeşide özgü iriliğe ulaşması için mutlaka sulama yapılması gerekir.

Vişne ağacı neden meyve döker?

Vişne ağacı gibi meyve veren ağaçlarda, kimi zaman hastalık sonucu, kurt, larva, güve ve kiraz sineği gibi zararlı canlılar ortaya çıkar. Bu zararlı canlılar, meyvenin erken dökülmesine ve çürümesine neden olurlar.

Vişne ağacı ne zaman dikilir?

Vişne Ağacı Ne Zaman Dikilir? Vişne fidanı sonbahar aylarının sonundan Nisan ayının 2. haftasına kadar dikilebilir. Tüplü vişne fidanları ise 12 ay boyunca dikime uygundur.