Yegâh ne demek TDK?

Sultaniyegah anlami nedir?

Sultaniyegah, klasik türk musikîsinde bir şed makamdır. Şed transpozisyon demek. Yani bir makam dizisinin kendi yerinden başka bir perde üzerine göçürülmesi. Sultaniyegâh da buselik makamının yegâh (re) perdesindeki şeddidir.

Farsça yegâh ne demek?

YEGÂH. (ﻳﮕﺎﻩ) i. (Fars. yek “bir” ve yer bildiren -gāh ekiyle yek-gāh > yegāh) mus. 1. Mûsikîmizde yegâh perdesinde karar kılan birleşik makam.

Ferahfeza nedir ne demek?

ferahfeza ne demek? Klasik Türk müziğinde, yegâh perdesinde karar kılan makamlardan biri. Türk müziğinin mürekkeb makamlarından. Ferah artıran, ferahlatan.

Sultanı yegâh ne anlatıyor?

Genellikle dinleyenlerin aşk şiiri zannettiği bu şiirin, aslında 12 Mart darbesine/muhtırasına karşı yazılmış protest bir şiir olduğu vurgulandı.

Sultanı Yegah Makamı Nedir?

aslen sultaniyegah olarak bileşik yazılan, klasik türk musikîsinde bir şed makamdır; yani buselik’in yegâh [re] perdesindeki şeddidir.. göz kararı kıvamı yegâh [re], güçlüsü dügâh [la], malzemesi ise si’dir [si küçük mücennep bemolü-kürdi]. hoyda bre. bu makamın icrasında hümayun geçkisi yapmak âdettendir.

Sultanı Yegah kime ait?

Ergüder Yoldaş Kimdir? 70’li ve 80’li yılların önemli bestecilerinden biri olan Ergüder Yoldaş, 1976 yılında ses sanatçısı Nur Yoldaş ile evlendi. Yoldaş, Türk pop müziğine “Sultan-ı Yegah” gibi bir başyapıt kazandırdı. 80’lerde, makam müziğiyle popun en iyi, en rafine bileşimini yarattı.

Yegah Makamı ne demek?

YEGAH MAKAMI Geleneksel notalama dikkate alındığında, birinci güçlüsü 8. derecedeki Neva perdesi, 2. güçlüsü 5. derecedeki Dügah perdesi, durağı 1. derecedeki Yegah perdesi olan makamdır.

Yegah hangi ses?

açıklayalım: i) portenin en alt çizgisinin altında yeralan pes re notasının türk müziğindeki adı, ya da neyin (aşiran hariç) tüm perdeleri açıkken çıkan ilk dem sesi, nevânın bir oktav pesi.

Ferah Feza kimdir?

BAHAR ŞAHİN (FERAH) Ferah, bütün yaşamını Çocuk Esirgeme Kurumu’nda geçirmiş olsa da hayata gülen gözlerle bakan, yüreği iyilikle dolu bir kızdır. Henüz bilmese de güçlü bir ailesi vardır ve hayalini bile kuramayacağı kadar büyük bir servetin sahibidir.

Ne demek Feza?

Feza ucu bucağı bulunmayan anlamına gelmektedir. Ucu bucağı olmayan boşlukları tarif etmek için bu kelime kullanılıyor. Ayrıca dünyanın sonsuz olan genişliği şeklide de anlamlandırılıyor.

Sultan-ı Yegâh makamı Nedir?

aslen sultaniyegah olarak bileşik yazılan, klasik türk musikîsinde bir şed makamdır; yani buselik’in yegâh [re] perdesindeki şeddidir.. göz kararı kıvamı yegâh [re], güçlüsü dügâh [la], malzemesi ise si’dir [si küçük mücennep bemolü-kürdi]. hoyda bre. bu makamın icrasında hümayun geçkisi yapmak âdettendir.

Sultan-ı Yegâh neden yasaklandı?

Nur Yoldaş’ın seslendirdiği Sultan-ı Yegâh şarkısı, en popüler döneminde TRT tarafından yasaklandı. Gerekçe, şarkının “Sultan-ı” değil “Sultan-i” olarak söylenmesi gerekliliğiydi.

Hicaz makamının özellikleri nelerdir?

Hicâz, Klasik Türk müziğinde dügah perdesinde karar kılan bir makam ve perde. Hicaz perdesi Türk müziğinde do diyez notasını andıran perdedir. Bu perde makamın yapısındaki en karakteristik perde olduğu için, makama da adını vermiştir. Hicaz makamı bilinen en eski musiki makamlarından birisidir.

Sultan-ı Yegah neden yasaklandı?

“nemli yumuşaklığı tende denizden gelen âhın ” dizesinin müstehcen bulunması nedeniyle 1978 yılında trt nin yasaklılar listesine girmiş olan şarkı.

Sultan-ı Yegâh hangi şair?

Sultan-ı yegah şiiri – Atilla İlhan.