Sultan-ı Yegâh ne anlatıyor?

Sultan-ı Yegâh anlami nedir?

Sultaniyegah, klasik türk musikîsinde bir şed makamdır. Şed transpozisyon demek. Yani bir makam dizisinin kendi yerinden başka bir perde üzerine göçürülmesi. Sultaniyegâh da buselik makamının yegâh (re) perdesindeki şeddidir.

Sultan-ı Yegâh neden yasaklandı?

Nur Yoldaş’ın seslendirdiği Sultan-ı Yegâh şarkısı, en popüler döneminde TRT tarafından yasaklandı. Gerekçe, şarkının “Sultan-ı” değil “Sultan-i” olarak söylenmesi gerekliliğiydi.

Sultan-ı Yegâh Makamı Nedir?

aslen sultaniyegah olarak bileşik yazılan, klasik türk musikîsinde bir şed makamdır; yani buselik’in yegâh [re] perdesindeki şeddidir.. göz kararı kıvamı yegâh [re], güçlüsü dügâh [la], malzemesi ise si’dir [si küçük mücennep bemolü-kürdi]. hoyda bre. bu makamın icrasında hümayun geçkisi yapmak âdettendir.

Sultan-ı Yegâh kime ait?

Sultanı yegah şiiri – Atilla İlhan.

Yegâh ne deme?

Yegah (Yegâh), Klasik Türk müziğinde kalın re notası karşılığı sayılan makam.

Yegâh ne demek TDK?

Yani bir makam dizisinin kendi yerinden başka bir perde üzerine göçürülmesi. … Bestelendiği Türk müziği makamıyla aynı ismi taşıyan, Nur Yoldaş’ın gürül gürül sesiyle seslendirdiği bir parçaydı: Sultan-i Yegâh.

Ergüder Yoldaş ne zaman öldü?

25 Ocak 2016Ergüder Yoldaş / Ölüm tarihi

Ferahfeza makamı nedir?

Durağı: Yegâh perdesidir. Güçlüsü: Ferahfezâ inici bir makam olduğu için güçlü, tiz durak Acem perdesidir. Makamın yarım kararı Çargâh çeşnisiyle bu perdede yapılır.

Nur Yoldaş kimdir nerelidir?

Nur Yoldaş 4 Ocak 1956, İstanbul’da dünyaya geldi. İlk 45’liğini 1974 yılında Polydor şirketinden Nur Belda adıyla çıkardı: Aşk Bir Fantazi & Bile Bile. 1976’da müzisyen Ergüder Yoldaş ile evlendi ve bu ilk evliliğinden 1977’de oğlu Devrim Yoldaş dünyaya geldi.

Yegâh hangi Notadır?

Yegah (Yegâh), Klasik Türk müziğinde kalın re notası karşılığı sayılan makam.

Farsça yegâh ne demek?

YEGÂH. (ﻳﮕﺎﻩ) i. (Fars. yek “bir” ve yer bildiren -gāh ekiyle yek-gāh > yegāh) mus. 1. Mûsikîmizde yegâh perdesinde karar kılan birleşik makam.

Yegâh ne anlama gelir?

Yağı kelimesinin anlamı ‘düşman’ olarak belirtiliyor. Düşman, hasım kelimelerinin karşılığında yağı yer alıyor. Yağılık da ‘düşmanlık’ anlamına geliyor. Yağılaşmak ise ‘düşman olarak savaşa tutuşmak’ olarak kullanılıyor.

Ergüder Yoldaş neden öldü?

1976’da ses sanatçısı Nur Yoldaş‘la evlendi. 70’ler ve 80’lerin bestecisi olan Yoldaş, Nur Yoldaş‘ın seslendirdiği, Attilâ İlhan’ın şiiri “Sultan-ı Yegah” adlı 45’liğe imza attı. … Alzheimer ve KOAH ile mücadele eden Yoldaş, zatürre nedeniyle 25 Ocak 2016’da hayatını kaybetti.

Nur Yoldaş kaç yaşında öldü?

66 yaşında (4 Ocak 1956)Nur Yoldaş / Yaş

Ferahfeza makamını kim buldu?

Ferahfeza Makamı: Seyyid (Vardakosta) Ahmet Ağa (1728-1794) tarafından oluş- turulan ferahfeza makamının, en güzel örneklerini Hammamîzade İsmail Dede Efendi (1778-1846) bestelemiştir.