Nerenin bezelyesi meşhur?

Sultani bezelye ne zaman çıkar?

sadece nisan-mayıs aylarında tezgahlara düşen yaprak şeklindeki taze bezelyedir…

Bezelye kuru baklagil mi?

Dondurulmuş, taze ve konserve çeşitleri bulunmaktadır.Bezelyenin, bakliyat yoksa sebze mi olduğu hep karıştırılır.Fakat biz diyetisyenler içerdiği besin öğelerine baktığımız zaman bezelyenin sebze olduğunu kabul ederiz.

Bezelye kaç derece soğuğa dayanır?

Bu nedenle bezelyenin yetiştirme periyodu yörenin iklimine göre sonbahar, kış ve ilkbahar, bazen de yaz mevsimini kapsar. -5°C gibi sıcaklıklarda hassas çeşitler ve çoğunlukla sırık çeşitler zarar görür. Soğuğa dayanıklı bilinen çeşitler ise -6,5-7°C’ye kadar dayanabilir.

Bezelye hangi toprağı sever?

Bezelye yetiştiriciliği hafif kumlu-tınlı topraktan ağır killi toprağa kadar farklı toprak tiplerinde yapılabiliyor. Serin olan, nemli, iyi derecede drene edilmiş, orta ağırlıktaki topraklarda bezelyenin daha iyi yetiştiği biliniyor. Toprak pH düzeyinin 6.5 ile 7.2 arasında olması gerekiyor.

Yaprak bezelye ne zaman çıkar?

Sultani bezelye ne zaman çıkar? İlkbaharda tezgahlarda görebilirsiniz.

Bezelye tohumu kaç günde çıkar?

Bezelye Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Bezelye tohumları için çimlenme süresi 6-7 gün olarak bilinmektedir. Ortalama olan bu sürenin 10 güne kadar uzaması normal kabul edilmektedir.

Bezelye yemeği baklagil mi?

Bezelye (Pisum sativum), baklagillerden (Fabaceae) taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da yalnız taneleri yenilen bir bitki türü. Ayrı taç yapraklı iki çenekli baklagiller familyasından tırmanıcı bir bitkidir.

Diyette neden bezelye yenmez?

Diyet denilince akla hep bir kısıtlama hali ve yasaklar denir. Bezelye de bu yasaklı listenin başında gelen sebzelerdendir… Bezelye yüksek karbonhidrat içerdiği düşüncesiyle diyetteki bireylerin öncelikli olarak vazgeçtikleri sebzelerin başında yer alır.

Bakla soğuktan etkilenir mi?

Taze bakla üretimi kış veya ilk bahar döneminde iklim koşullarının kurak ve ya soğuk olmaması gerekir. Bakla tohumlarının çimlenip bitkinin toprak yüzeyine çıktığı ilk dönemde -4 ve -6 °C sıcaklıklara dayanabilir. Sıcaklığın -10 °C’ye düşmesi bitkilerin ölümüne neden olur.

Bakla soğuğa dayanıklı mı?

Soğuğa dayanıklılığı: gelişme dönemine ve hava sıcaklığındaki düşüşe bağlı olarak değişmekle birlikte; gencide kar örtüsüz -5° C’ye kadar dayanabilmektedir. Bakla, yetişme süresi boyunca yeterli ve düzenli su ister. Ancak fazla yağışlı geçen yıllarda yetişme döneminde hastalık ve zarar lılarda artış görülebilir.

Bezelye toprağı nasıl olmalı?

Bezelye toprak isteği bakımından seçici bir bitkidir. Ağır yapılı topraklardan hoşlanmaz, alüvyal ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi gelişir. Çimlenme döneminde toprağın ıslak ve çok rutubetli olması çimlenme problemlerine sebep olur. Erkencilik için kumlu-tınlı topraklar daha uygundur.

Bezelye kaç günde bir sulanır?

Bezelye Tohumları Kaç Günde Bir Sulanır? Bezelye tohumları özellikle çiçeklenme dönemine kadar düzenli olarak sulanmalıdır. Hava koşulları dikkate alınarak toprak kurudukça sulama yapılması gerekir. Çiçeklenme ve sonrasındaki döneminde daha az suya ihtiyaç duymaktadır.

Bezelyenin ekim zamanı ne zaman?

Tohum ekim zamanı; bölgenin iklim şartlarına bağlıdır. Şubat başından 15 Mart’a kadar erkenci – yarı erkenci çeşitler; Marttan nisan başına kadar yarı erkenci ve geçci çeşitler; 15 Nisandan sonra sıcağa dayanıklı çeşitlerin ekimi yapılmalıdır. Kasım–Aralık ayları içerisinde de sonbahar çeşitleri ekilebilir.

Bezelye hangi ayda olur?

Bezelye yaz mevsimine ait bir sebzedir. Yaz mevsiminin ilk aylarında yani Mayıs ayında hasat edilmeye başlar.

Bezelye ekildikten sonra kaç günde çıkar?

Hasat olgunluğuna gelmiş baklalar en geç iki-üç gün içerisinde hasat edilmelidir. Özellikle kuru ve sıcak ha- valarda daneler çok çabuk olgunlaşır. İlkbaharda ekilen bezelyeler 12-16 hafta, sonbahar- da ekilen bezelyeler 32 hafta sonra hasat edilmeye başlanır.