Sintigrafi Nedir Nasıl Yapılır?

Sintigrafi nasıl çekilir ne kadar sürer?

Böbrek fonksiyonlarını gösteren radyoaktif maddelerin damar yoluyla verilmesiyle gerçekleştirilir. · Sintigrafi yaklaşık 30-40 dakika sürer. · Çekim sırasında hareketsiz kalınması önemlidir. · Çekim sırasında giysilerin çıkartılmasına gerek yoktur.

Kalp sintigrafi nasıl çekilir ne kadar sürer?

Stres testleri sonrasında hastaya açılan damar yolundan talyum isimli radyoaktif bir madde enjekte edilir. Hasta rahat bir sedyeye alınır ve dinlenme durumuna getirilir. Daha sonra talyumun kalbe giden damarlardan geçişi gözlemlenerek bazı görüntüler oluşturulur. Bu işlem yaklaşık 30 dakika sürer.

Kalp sintigrafisi nedir?

Kalp sintigrafisi kalp damar hastalığının teşhisinde kullanılan ileri tetkik yöntemidir. Genellikle efor testinden yeterli bilgi alamadığımız durumlarda ya da hastaya efor testi yapılamadığında kalp sintigrafisine başvurulur. Vücuda nükleer bir madde verilerek kalpteki tutulumuna bakılır.

Kalp sintigrafi nedir ne için yapılır?

Kalp sintigrafisi kalp damar hastalığının teşhisinde kullanılan bir tetkik yöntemidir. Kalp sintigrafisinde amaç vücuda verilen nükleer bir maddenin (Talyum, teknesyum vb.) kalpteki tutulumu araştırılarak kalbin kansız kalan ya da kalp krizi sırasında (miyokard enfarktüsü) ölen dokuların saptanmasıdır.

Sintigrafi ücreti ne kadar?

GENELGE

8.2.NÜKLEER TIP GÖRÜNTÜLEME VE TEDAVİ RADYOFAR MASÖTİK AJAN ÜCRETİ (YTL)
800.880 Üç fazlı bölgesel kemik sintigrafisi 45,00
800.890 Tüm vücut kemik sintigrafisi 45,00
800.900 Kemik SPECT 45,00
800.901 Kemik PET 975,00

Sintigrafi kimlere uygulanmaz?

MPS Hangi Hastalara Uygulanmaz? Hamilelere zorunlu kalınmadıkça uygulanmamalıdır. Emzirme dönemindeki annelere sintigrafi yapılabilir, ancak, verilen ilacın anne sütüne geçtiği düşünülerek işlem sonrası 24 saat süresince bebeklerini anne sütü ile beslememeleri önerilir.

Sintigrafide neden çikolata yenir?

Bu ürünler işlem sürecinde görevliler tarafından belirtildiğinde hasta tarafından tüketilecektir. Lütfen bunları tetkikten önce kesinlikle tüketmeyiniz. Bunların amacı safra kesesinde biriken radyasyonun atılmasını sağlamaktır.

Sintigrafi kaç günde çıkar?

Sintigrafi sonuçları ne zaman çıkar? Nükleer tıp alanında özel olarak eğitilmiş bir radyolog veya doktor, görüntüleri yorumlar ve sevk eden doktora yazılı bir rapor gönderir. Sonuçlar genellikle işlemden birkaç saat sonra ya da aynı gün içinde hastaya bildirilir.

Sintigrafi hangi durumlarda yapılır?

Sintigrafi, çoğu zaman diğer görüntüleme teknikleriyle elde edilemeyen, vücut yapılarının işlevi ve anatomisi hakkında detaylı bilgi almak için kullanılır. Nükleer görüntüleme, çeşitli kanser türlerinde, nörolojik bozukluklarda ve kardiyovasküler, gastrointestinal ve endokrinal hastalıkların teşhisinde fayda sağlar.

Sintigrafi zararlı mı?

Nükleer tıp prosedürlerinin bilinen uzun vadeli komplikasyonları yoktur. Sintigrafik taramalar, radyasyon bakımından röntgen çekiminden daha yüksek bir risk taşımazlar. Kullanılan radyoaktif maddelerin düşük radyasyon seviyesi nedeniyle hücrelerin veya dokuların radyasyona maruz kalma riski düşüktür.

Sintigrafi ne kadar radyasyon yayar?

Bu dozlarda radyoaktivitenin insanda önemli bir hastalık veya radyasyona bağlı ciddi bir hasar oluşturduğuna dair kanıt bulunmamaktadır. Hastanın aldığı radyasyon miktarı tanı amacıyla çekilen pek çok röntgen filminden daha az veya onun kadardır.

Sintigrafi sonrası ne yapmalı?

Hasta 1 dakika daha yürütüldükten sonra efor sonlandırılır. Eğer hasta efor yapamayacak durumdaysa (ortopedik problem, artirit, nörolojik hastalık, efor kapasitesi sınırlılığı) ağızdan veya damar yolundan damar genişletici veya kalp hızını artırıcı ilaç verilir, daha sonra radyoaktif ilaç enjeksiyonu yapılır.

Sintigrafi sonrası radyasyon ne kadar sürede atılır?

Genellikle intravenöz enjeksiyonla verilen teknesyum’un tamamı pratik olarak 24 saatte vücuttan atılır. Eğer iyot-131 kullanılıyorsa vücuttan tamamen temizlenmesi için pratik olarak 1 ay geçmelidir. Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.

Devlet Hastanesinde Sintigrafi sonucu kaç günde çıkar?

Sintigrafi sonuçları işlemden yaklaşık 1-2 saat sonra veya gün içerisinde kişiye teslim edilir.

Sintigrafi sonuçları hemen çıkar mı?

Sonuçlar genellikle işlemden birkaç saat sonra ya da aynı gün içinde hastaya bildirilir.