Sayıştay başkanı ve üyeleri nasıl seçilir?

Sayıştay üyeleri nasıl seçiliyor?

Sayıştay Üyelerini Kim Seçer? Sayıştay organının üyelerinin belirli kısmını Sayıştay meslek mensuplarına bağlı olanlar, belirli kısmını ise Maliye bakanlığı mesleğine mensup olan kişiler tarafından seçilmektedir. Öyle ki sayıştay üyelerinin beşte 3’ü sayıştaylık mesleğine mensup olan diğer üyeler tarafından seçilir.

Sayıştay başkanı kaç oyla seçilir?

Sayıştay Başkanının Seçimi Sayıştay Başkanı seçilebilmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olmamak kaydıyla, toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oyu aranır. Sayıştay Başkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Sayıştay Başkanı seçilebilir.

Sayıştay üyelerinin tamamını kim seçer?

Sayıştay üyelerinin beşte üçü Sayıştay meslek mensuplarından, geriye kalanların en az yarısı Maliye Bakanlığı meslek mensuplarından olmak üzere Sayıştay Kanunu’nun 12 nci maddesinde nitelikleri belirlenen diğer adaylar arasından seçilir.

Sayistay uyeleri kimler?

Türkiye Büyük Millet Meclisinin 09.06.2020 tarihli Genel Kurul Toplantısında Sayıştay üyeliklerine; Hasan KARAMAN, Ahmet AVŞAR, Murat AYGÜN, Mahmut KOCAMEŞE ve Meltem YILMAZ YÖNTER seçildi.

Sayıştayı kim denetliyor?

Sadece 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 69. maddesine göre, Sayıştayın denetlenmesi; her yıl TBMM adına TBMM Başkanlık Divanı tarafından görevlendirilen ve gerekli mesleki niteliklere sahip denetim elemanlarından oluşan bir komisyon tarafından, hesaplar ve bunlara ilişkin belgeler de esas alınarak …

Sayıştay Başsavcısı kim seçer?

Sayıştay Başsavcısı, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve eki (I) sayılı cetvel uyarınca 4 yıllık süreyle Cumhurbaşkanı kararıyla, Sayıştay Savcıları ise anılan Kararname ve eki (II) sayılı cetvel uyarınca herhangi bir süre şartı olmaksızın Cumhurbaşkanı onayıyla atanmaktadır.

Sayıştay anayasanın hangi bölümde düzenlenmiştir?

sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlama” görevi 1982 Anayasası‘nda da mevcuttur. Üstelik bu kez Sayıştay, 1961 Anayasası‘nın aksine “Yürütme” bölümünde değil doğrudan “Yargı” başlığı altında düzenlenmiştir.

Sayıştay başkanı ve üyelerini kim seçer?

Madde 5- (Değişik: 4/7/1996 – 4149/2 md.) Sayıştay Birinci Başkanı, bu Kanunda yazılı niteliklere sahip isteklilerden Ek 8 inci madde esaslarına göre Sayıştay Başkan ve Üyeleri Ön Seçim Geçici Komisyonunca belirlenecek iki aday arasından Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca gizli oyla seçilir.

Şu anki anayasa mahkemesi üyelerini kim atadı?

Anayasa Mahkemesi 15 üyeden oluşur. Türkiye Büyük Millet Meclisi, gizli oylamayla; iki üyeyi Sayıştayın kendi üyeleri arasından, her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden, bir üyeyi ise baro başkanlarının serbest avukatlar arasından gösterecekleri üç aday içinden seçer.

Sayıştay Denetçiliği ne kadar maaş alır?

1.DERECE KADROLU DENETÇİ MAAŞI; 5750 dir. Sayıştay denetçileri yeterlilik sınavını geçtikten sonra yeminli mali müşavirlik sınavına girebilirler. Sınavı kazandıktan sonra 8 yıl aha çalıştıkları takdirde yeminli mali müşavir ruhsatı alabilmektedirler.

Sayıştay yüksek mahkeme oldu mu?

Daha önce görev yapan Askeri Yüksek İdari Mahkemesi ve Askeri Yargıtay ise 2017 yılında yapılan düzenleme ile kaldırılmıştır. Ayrıca Sayıştay, Hakimler ve Savcılar Kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu yüksek mahkeme değildir.

Kitlerin denetimini kim yapar?

Türkiye’de KİT’lerin Tabi Olduğu Mevzuat KİT’lerin denetimi ise Anayasanın 165 inci maddesi uyarınca 02/04/1987 tarihinde çıkarılan 3346 sayılı “Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile Fonların Türkiye Büyük Millet Meclisince Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”la düzenlenmiştir.

Yargı organlarını kim denetler?

Üst mahkemesi Yargıtay olan adli yargıda hukuk ve ceza mahkemesi davalarına bakılmaktadır. Üst mahkemesi Danıştay olan idari yargıda idari mahkemeler ve vergi mahkemeleri görevlidir. Yargı organları arasındaki uyuşmazlıkları çözmekle görevli yüksek mahkemedir.

Sayıştay başsavcısı kimdir?

Recai AKYEL ve Sayıştay Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Mürsel Ali KAPLAN Teftiş Kurulu Başkanlığını Ziyareti.

Sayıştay Savcısı kimdir?

Resmi Gazetenin 13 Kasım 2020 tarihli ve 31303 Sayısında Sayıştay Savcılıklarına, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3 üncü maddeleri gereğince Ali KARATÜRK, Ertan ERUZ, Muammer ÇOLAK ve Mustafa İLHAN atandı.