Sayıştay görevi nedir?

Sayıştay neyi inceler?

Sayıştay esasında devlete bağlı olarak bütün mali organları denetler. Bütün gelir giderleri hesaplar ve Türkiye Cumhuriyeti’ne bildirir. Türkiye Cumhuriyeti adına yapmış olduğu bu denetlemeleri de kanunlarla inceler. Bu şekilde kamuoyunu da bilgilendirir.

Sayıştay kime denir?

Sayıştay, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda düzenlenen mali yargı organıdır.

Sayıştay mesleği nedir?

Sayıştay Yasası’na göre meslek mensupları arasında yer alan denetçilik bir KARİYER MESLEK tir. … Yargısal yetki ile donatılan ve Anayasamızın yargı bölümü altında yer alan Sayıştay, TBMM adına kamu dış denetimini yürütmesi nedeniyle tüm dünya Sayıştayları gibi yüksek denetim örgütü kimliğine sahiptir.

Sayıştay nedir nasıl olunur?

Sayıştay Denetçileri mesleğe sınavla alınırlar ve denetçi yardımcısı adayı olarak göreve başlarlar. Denetçi Yardımcısı Adaylığı ve Denetçi yardımcılığı süreçlerinde alınan kapsamlı eğitimlerin sonunda yeterlilik sınavında başarılı olan kişiler Denetçi unvanını almaya hak kazanırlar.

Sayıştay nereleri denetleyebilir?

(4) Sayıştay, kamu idarelerinin hesap, işlem ve faaliyetleri ile mallarını, hesap veya faaliyet dönemine bağlı olmaksızın yılı içinde veya yıllar itibariyle denetleyebileceği gibi sektör, program, proje ve konu bazında da denetleyebilir.

Sayıştay hangi denetimleri yapar?

Kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunar.

Sayıştay bir yargı organı mıdır?

SAYIŞTAYIN YARGI FONKSİYONU 1982 Anayasasının 160’ncı maddesinde Sayıştaya denetim görevinin yanında ayrıca “sorumluların hesap ve işlemlerinin kesin hükme bağlama görevi” verilmiş olup bu görev yargısal görevdir.

Sayıştay üyeleri kimlerdir?

Türkiye Büyük Millet Meclisinin 09.06.2020 tarihli Genel Kurul Toplantısında Sayıştay üyeliklerine; Hasan KARAMAN, Ahmet AVŞAR, Murat AYGÜN, Mahmut KOCAMEŞE ve Meltem YILMAZ YÖNTER seçildi.

Sayıştay meslek mensupları kimlerdir?

MADDE 10 – (1) Sayıştay mensupları şunlardır: a) Meslek mensupları, 1) Sayıştay Başkanı, 2) Daire başkanları ve üyeler, 3) Sayıştay denetçileri. b) Başsavcı ve savcılar, c) Yönetim mensupları.

Sayıştay Denetçiliği ne kadar maaş alır?

1.DERECE KADROLU DENETÇİ MAAŞI; 5750 dir. Sayıştay denetçileri yeterlilik sınavını geçtikten sonra yeminli mali müşavirlik sınavına girebilirler. Sınavı kazandıktan sonra 8 yıl aha çalıştıkları takdirde yeminli mali müşavir ruhsatı alabilmektedirler.

Sayıştay olmak için hangi bölüm okunmalı?

Sınava; hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki en az dört yıllık fakülte veya yüksekokullardan birini bitirmiş olanlar başvuru yapabileceklerdir.

Sayıştay hangi puan türünden alıyor?

Bu itibarla; Sayıştay Denetçi Yardımcılığı giriş sınavına katılmak isteyen adayların “KPSSP48” puanının hesaplanmasında kullanılan soruları cevaplamaları gerekmektedir.

Sayıştayın denetim türleri nelerdir?

Denetim Türleri

  • Düzenlilik Denetimi. Düzenlilik Denetimi, mali denetim ve uygunluk denetimin kapsar… …
  • Performans Bilgisi Denetimi. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile mali yönetim ve… …
  • Konu Denetimi. Sayıştay, kamu idarelerinin hesap, işlem ve faaliyetleri ile mallarını… …
  • Bilişim Sistemleri Denetimi.

Sayıştay nasıl denetler?

Kaç tür Sayıştay denetimi vardır?

  • Sayıştay denetimi, düzenlilik denetimi ve performans denetimini kapsar.
  • Düzenlilik denetimi; …
  • Performans denetimi; hesap verme sorumluluğu çerçevesinde idarelerce belirlenen hedef ve göstergelerle ilgili olarak faaliyet sonuçlarının ölçülmesi suretiyle gerçekleştirilir.

Sayıştay Baroları denetler mi?

Aynı Anayasa maddesine göre meslek kuruluşları üzerinde Devletin idarî ve malî denetimine ilişkin kurallar kanunla düzenlenir. … Bununla birlikte, söz konusu kuruluşlar Sayıştay denetimine tabi değildir.