Sultandağının Neyi Meşhur?

Sultandağı ne yenir?

Ne Yenir: Yörede hala geleneksel usullerle pişirilen börek, bükme, yağlıkuş, lokul gibi hamurişleri yenilmeden dönülmemesi gereken lezzetlerdir. Hemen hemen hepsinin hamurunda çoğunlukla haşhaş ezmesi, bazen de tahin bulunmaktadır.

Sultandağı nasıl bir yer?

Sultandağı yerleşim olarak Ege bölgesi ile İç Anadolu Bölgesinin kesişim noktasına yakın bir alandadır. Özgün yeri, Göller Bölgesi olarak da adlandırılan alanın kuzeyinde Eber – Akşehir Gölleri ile Batı Torosların İç Anadolu’daki uzantısı olan Sultandağı‘nın eteklerinde yer almaktadır.

Sultandağı ismi nereden gelir?

Tarihi itibariyle bölge İshaklı olarak adlandırılmaktadır. Büyük Selçuklu Komutanlarından Sahip Ata Paşanın bu bölgeye kervansaray yaptırmasından dolayı, bu isimle de bölge özdeşleşmiştir.

Sultandağı Medresesi kime ait?

Sultandağı ilçe merkezindedir. Yazıtına göre 1249 yılında II.İzzeddin Keykavus’un beylerinden Fahreddin Ali bin Hüseyin (Sahipata) tarafından yaptırılmıştır.

Afyon Buzluk Mağarası’na nasıl gidilir?

Buzluk Mağarası, Afyon il merkezine yaklaşık 200 km uzaklıkta yer almaktadır. Buzluk mağarasına ulaşmak için önce özel araç veya taksi ile Kiraz Yaylası’na gelinmekte ve ondan sonra 3 saatlik bir yürüyüş ile buzluk mağarasına varılmaktadır. Buzluk Mağarası‘nın girişi sadece bir kişinin geçebileceği büyüklüktedir.

Sultan dağı nasıl oluşmuştur?

Oluşumu. Geniş bir ova görünümünde olan zemini III. (Neojen) ve IV. (Kuvaterner) zamanların alüvyon topraklarından oluşmuştur. Kambriyen dönem ve Karbonifer dönemlerinde düşük kayalardan oluşmuştur.

Sultandağı kaç metre?

Uzunluğu yaklaşık 100 km bulan Sultan Dağları’nın en yüksek zirvelerine bakacak olursak 2610 rakımlı olan Gelincik kaya Tepesi, 2519 metre akımlı olan Toprak Tepe ve ardından 2063 rakımlı Kırkkaya Tepe Sultan Dağlarının en yüksek zirvelerini oluşturmaktadır.

Erenler Dağı volkanik mi?

Erenler Dağı, Üst Miosen-Alt Pliosen volkanizması sonucunda oluşmuş volkanik bir dağdır. Dağın ana litolojisini çevresindeki Mesozoik araziyi örten Üst Miosen-Alt Pliosen yaşlı tüf, ignimbirit, aglomera, andezit, dasit, traki-andezit ve trakitlerden oluşturur.

Sultandağı Dağı Nerede?

Sultan Dağları, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde bulunan Konya ve Isparta’nın il sınırını oluşturan ve Afyon’a kadar Batı Torosların uzantısı olan yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda olan genç sıralı dağlardır.

Kervansaray kuruluş amacı nedir?

Kervansaray, kervanların ticaret yolları üzerinde kurulan konak yeridir. Kervansaraylar ilk defa milattan önce 5. yüzyılın başlarında doğru Ahameniş İmparatorluğu tarafından yaptırılmıştır. Önceleri askeri savunma için düşünülmüş, zamanla artan ticaret ve dini ihtiyaçları karşılaması için genişletilmiştir.

Sahipata Kervansarayı nerede?

İshaklı Hanı, Sâhib Ata Hanı veya Sâhip Ata Hanı, 1249. (Hicrî 647) yılında Sahip Ata Fahrettin Ali’nin yaptırmış olduğu Afyon Konya yolu üzerinde eski ismi İshaklı olan şimdiki Sultandağı ilçesinde bulunan bir kervansaraydır.

Afyon Buzluk Mağarası arası kaç km?

Buzluk Mağarası, Afyon il merkezine yaklaşık 200 km uzaklıkta yer almaktadır.

Buzluk Mağarası hangi bölgede?

Buzluk Mağarası, Elazığ yakınlarındaki Harput antik kentinde bulunan mağaradır.

Sultan Dağları volkanik mi?

En güneyine Erenler Dağı ve Alacadağ volkanik dağları bulunmaktadır. Geniş bir ova görünümlü olan Sultan dağının zemini alüvyon topraklarından oluşmuştur.

Melendiz Dağı Ne dağı?

Melendiz dağı; Niğde’de bulunmaktadır. Niğde’nin kuzeybatısında Niğde ile Bor arasında yer almakta olan volkanik bir dağdır. Niğde’nin kuzeybatısında Niğde ile Bor arasında yer alan volkanik dağ. Batıda, taze volkan konisi biçimindeki Hasandağı ile birleşir.