Reaktif hipoglisemi ne demek?
Reaktif hipoglisemi tehlikeli midir?
Gözlerde kararma, soğuk terleme, fenalık hissi gibi nispeten hafif sayılabilecek belirtilerle seyredebilen tepkisel hipoglisemi, baygınlık, koma hatta ölüme bile neden olabilecek kadar ciddi olabilir. Reaktif hipoglisemi acil müdahale edilmesi gereken sonuçlarıyla, ciddi ve kalıcı olabilecek bir durumdur.
Reaktif hipoglisemi kimlerde görülür?
Reaktif hipoglisemi 25-35 yaşlarında kadınlarda, insülin direnci olanlarda daha sık görülür. Yüksek karbonhidratlı beslenme reaktif hipoglisemiyi tetikler. Obezlerde görülen ya nedeni bilinmeyen dediğimiz idiyopatik reaktif hipoglisemidir ya da reaktif hipoglisemidir.
Reaktif hipoglisemi kilo verdirir mi?
Evet, reaktif hipoglisemi kilo aldırır. Kan şekeri düşünce sık yemek yenir. Özellikle de glisemik indeksi yüksek gıdalar tüketilir. Bunun sonucu da şişmanlık olur.
Reaktif hipoglisemi ne iyi gelir?
Reaktif hipoglisemisi olan kişilerde günlük posa alımı çok önemlidir. Reaktif hipoglisemide posa alımı, kan şekerini dengeleme özelliğinden dolayı çok önemlidir. Posa içeriği yüksek olan besinler her öğün belirli miktarlarda alınmalıdır. Tam tahıllı besinler, kurubaklagiller, sebze ve meyveler gibi.
Reaktif hipoglisemi tedavi edilmezse ne olur?
Ancak reaktif hipoglisemi olan kişilerde kan şekeri seviyesi anormal bir seviyeye düşer ve damarlarımızda dolaşan kanımız, birincil enerji bileşeni olan glukozdan (şekerden) mahrum kalır. Reaktif hipoglisemi zamanında tedavi edilmezse şeker hastalığına dönüşür.
Reaktif hipoglisemi tamamen iyileşir mi?
Hipoglisemide, sorunun tedavisinden çok yönetimine odaklanmakta fayda var. Çünkü birkaç istisna dışında hipogliseminin tedavisi yok.
Reaktif hipoglisemi hangi bölüm bakar?
İnsülin direncini ölçtürmek için hastanelerin Endokronoloji bölümüne başvurmak gereklidir.
Reaktif hipoglisemi diyabet mı?
Postprandiyal hipoglisemi olarak da adlandırılan reaktif hipoglisemi, kan şekeri düzeyi seviyelerinde bir düşüştür. Bu genellikle yemekten sonraki dört saat içinde olur ve diyabetle ilgisi yoktur.
Hipoglisemi kilo kaybı yapar mı?
Bu sorunun cevabı kocaman ve güçlü bir “evet”tir. Eğer böyle bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız herhangi bir kilo programına başlamadan önce mutlaka ama mutlaka açlık ve tokluk insülin değerlerinize baktırıp insülin direnci sorununuzun olup olmadığını öğrenmeye çalışınız.
Reaktif hipoglisemi ne zaman geçer?
Reaktif hipoglisemi, doktorların diyabetik olmayan hipoglisemi olarak sınıflandırdığı durumun nadir görülen şeklidir. Kan şekeri seviyeleri 70 mg altına düştüğünde ortaya çıkar. Bu genellikle yemekten yaklaşık2 ila 4 saat sonra ortaya çıkar. Semptomlar karbonhidrat yedikten veya içtikten sonra hızla azalır.
Reaktif hipoglisemi hastaları ne yememeli?
Kan şekerinde dengesizliğe yol açan rafine karbonhidratların ( çay şekeri, bal, reçel, pekmez, pasta, tatlı, kurabiye v.b) tüketiminden kaçınılmalıdır. Çavdar ekmeği, bulgur, kepekli pirinç, kepekli makarna gibi posa içeriği yüksek karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir.
Reaktif hipoglisemi iyileşir mi?
Reaktif Hipoglisemisi Tedavisi Altta yatan bir tıbbi problemin reaktif hipoglisemiye neden olduğu belirlenirse, bu hastalık veya durum için tedavi, yemek sonrası kan şekeri düşüşlerine son vermelidir. İnsülinoma durumunda, tümörün cerrahi olarak çıkarılması yemekten sonra hipoglisemiye son vermelidir.
Hipoglisemi diyetle düzelir mi?
Tam tahıllı besinler, kuru baklagiller, sebze ve meyveler gibi posa içeren lifli besinler yeterince alınmalıdır. Yine basit şekerlerden ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmak reaktif hipoglisemi diyeti için temel şarttır. Bunun yanında düzenli fiziksel aktivite de diyetle birlikte hastalığın tedavisi için etkilidir.
Hipoglisemi iyileşir mi?
Hipoglisemide, sorunun tedavisinden çok yönetimine odaklanmakta fayda var. Çünkü birkaç istisna dışında hipogliseminin tedavisi yok.
Hipoglisemi hangi poliklinik?
Şeker hastalığı tespiti, iç hastalıkları (dahiliye) bölümünde yapılır. Hastanın kan değerleri burada ölçülür ve hasta detaylı tespit ve kontroller için endokrinoloji bölümüne yönlendirilir.