Çilek ağacı nerede bulunur?

Türkiyede çilek nerede yetişir?

Akdeniz iklimi yaz mevsimlerinde sıcak ve kurak geçmekle birlikte kış mevsimlerinde ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Bu neden ile çilek meyvesinin en fazla yetiştiği bölgeler sırası ile Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi şeklindedir. Ayrıca en fazla çilek üretiminin yapıldığı il ise Muğla olmaktadır.

Çilek en çok nerede yetişir Türkiye?

Türkiye‘de Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, Marmara bölgesi çilek tarımının en çok yapıldığı bölgeler olmaktadır. Türkiye‘de en son yapılan araştırmalar ışığında çilek tarımında birinci il ise Muğla seçilmektedir.

Çilek ağacı nerede yetişir?

Genel olarak Marmara, Ege, Akdeniz’in makilik alanlarında yetişmektedir. Ancak özellikle Akdeniz kuşağına has bir meyvedir. Özellikle Akdeniz kuşağında, İber yarımadasından Asya kıtasına kadar her yerde yabani şekilde yetişir.

Çilek neden yerde yetişir?

Çilek üretimi için ülkemizin iklimi uygundur. Hemen her yerde yetiştirilebilmektedir. Çilek, kireç oranı yüksek toprakları sevmez. İlk diktiğinizde fazla verim alamasanız da sonraki yıllar da verim artacaktır.

Çilek türkiyeye ne zaman geldi?

Taze olarak tüketilmesinin yanında işlenerek tüketilebilen, vitamince zengin bir meyvedir. Ülkemizde çilek üretimi 1970’li yıllarda başlamış olup 1975 yılında üretim 16.000 ton iken 2007 yılında 250.000 tona ulaşmıştır.

Çilek ağaçta mı yetişir yoksa yerde mi?

Çilek ağacı da hem ülkemizde hem de Dünya’nın birçok ülkesinde yetişen bir futbolcudur. Çilek ağacı çilek meyvesini veren ağaçtır. Ülkemizde de çilek üretimi oldukça yaygındır. … Çilek ağacı önce evde saksı içerisinde daha sonra ise bahçeye ekerek yetiştirebileceğiniz bir ağaç türüdür.

En çok çilek nerede yetişir?

Dünya çilek üretiminde 2019 yılı itibarıyla 3,2 milyon ton ile Çin ilk sırada, 1 milyon tonluk üretimi ile ABD ikinci, Meksika ise 861 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır.

Çilek hangi havayı sever?

Tarlada çilek yetiştiriciliği: -10 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir bitki olan çilek, kumlu-tınlı ve hafif toprakları sever. Kireç oranı yüksek olan topraklarda çilek yetiştirmek zordur. Çilek dikiminin ilkbahar, kış, yaz ve sonbahar olmak üzere 4 dikim zamanı vardır.

Yer çileği günde kaç tane yenmeli?

Dağ çileğinin damar sertliği ve damar tıkanıklığı gibi hastalıklara karşı mücadele ettiği bilinmektedir. Bu nedenle her gün özellikle de dağ çileği kurusunu bir avuç kadar tüketmenin sağlık açısından oldukça faydalı olduğu bilinir.

Çileğin verimli olması için ne yapmalı?

Çileğin ekildiği alanın güneş görmesi önemlidir. Güneş almayan fideler kavruk ve küçük, ayrıca yetişen çileğin kalitesi düşük olur. Evde çilek yetiştiriliyorsa bahçe ya da balkonların güneş gören alanlarına yerleştirilmelidir. Yetiştirildiği toprağın azot açısından zengin olması çileğin daha verimli olmasını sağlar.

Çilek nasıl bir ortamda yetişir?

Çilek yetiştiriciliği için en uygun toprak; süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklardır. Kireci fazla topraklar çilek için uygun değildir. Toprak PH’ sı 7.0 – 7.5 olan topraklarda önemli bir problem yaratmamaktadır.

Çilek mevsimi ne zaman?

Çilek, ilkbaharın gelmesiyle birlikte Mayıs ayında pazar tezgahlarında ve market reyonlarında yerini almaya başlar. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan çileğin içerisinde A, C, B6 ve B12 vitaminleri bulunur. Bu yararlı besinler sayesinde çilek, insan sağlığına birçok fayda sağlar.

Çilek kilosu kaç TL?

Çilek, kilosu 16 liradan tezgahlarda Yaz aylarının vazgeçilmezlerinden çilek, kış aylarında kilosu 16 liraya da olsa tazgahlarda satılmaya devam ediliyor.

Çilek gölgede mi büyür güneşte mi?

Güneşlenme süresine gelirsek, çilek güneşi seven bir bitki. Bu nedenle günde ortalama 6 saat kadar güneş ışığı almasını sağlamalısınız.

Çilek nerede yetişir dünya?

Ülkelere Göre Dünya Çilek Üretimi

Ülke Üretim (Ton) Yüzölçümü (Hektar)
Amerika Birleşik Devletleri 1.296.272 19.919
Meksika 653.639 13.652
Türkiye 440.968 16.102
Mısır 362.639 8.880