Çam ağacı nerede bulunur?
Türkiyede çam ağacı nerede yetişir?
Genellikle deniz seviyesinden 200 metre yükseklikte görülen beyaz çam ağaçları Türkiye genelinde de Karadeniz kıyılarında, Akdeniz kıyılarında ve Ege bölgesinde sıklıkla yetişmektedir.
Türkiyede çam ağacı en çok nerede yetişir?
Türkiye’de doğal olarak bulunan çam türlerinden kısaca bahsedelim. Kızılçam: Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaklaşık 0-1200 metre rakımları arasında yayılış göstermektedir. Ülkemizdeki en yaygın çam türüdür.
Çam ağacı nerelerde olur?
Çam ağaçları neredeyse her yerde yetişebilen ve dünyanın neredeyse her yerinde bulunan bir ağaç türüdür. Dünya üzerinde çam ağaçlarının 100’den fazla çeşidi bulunur. Türkiye’de ise 5 farklı çeşidi bulunmaktadır. Halep çamı, İran çamı, Sarıçam, Karaçam ve Kızılçam türleri Türkiye’de yer alır.
Çam ağacı ülkemize nereden geldi?
Marshall yardımlarıyla Ege ve Akdeniz bölgemizdeki milyonlarca zeytin ağacımız kökünden sökülerek gemilerle Avrupa’ya götürüldü. ABD bize bu ağaçların yerine milyonlarca kavak ve çam(çıra) fidanı verdi.
Hangi ağaçların kozalakları vardır?
Çamgiller familyasına ait olan çam ağacı, Pinus adıyla bilinir. Kozalaklı bir ağaç çeşididir. 115 çeşit cam ağacı bulunur. Ülkemizde Halep Çamı, Sarıçam, Karaçam, Kızılçam ve Fıstık Çamı olmak üzere 5 çam ağacı türü yetişmektedir.
Çam ağacı güneşi sever mi?
– Güneş ışığı ağacın gelişimini olumlu yönde etkilememektedir. Gün ışığı alan bir çam ağacını muhafaza etmeye özen gösteriniz. – Çam ağacının yerini değiştirmeniz uygun değildir.
Neden hep çam ağacı dikilir?
Çam ağacı dayanıklı yapısı sayesinde her yerde yetişir. Kuraklıkta bile kendini korur. Yaygın bir ağaç türüdür. Bu yüzden ülkemizde sıkça rastlanabileceği gibi diğer ülkelerde de yetiştirilmektedir.
Hangi çam ağacı hizli buyur?
Kızılçam ve Avustralya çamı gibi orta hızlı büyüyen çam ağaçları yılda 1-2 fit büyür yani 30 santimetre ile 90 santimetreye denk gelir. Lobili çamlar ve sarıçamlar gibi hızlı büyüyen çamlar, her yıl iki fit veya daha fazla büyüyebilir.
Çam ağacı Türkiyeye nasıl geldi?
“amerika’nın marshall yardımlarıyla (truman antlaşmaları 1947 yılı) ege ve akdeniz bölgemizdeki milyonlarca zeytin ağacımız kökünden sökülerek gemilerle avrupa’ya götürüldü. abd bunların yerine bize milyonlarca kavak ve çam (çıra) fidanı verdi.
Hristiyanlar neden çam ağacı süsler?
Avrupalı paganlar arasında yaygın olan ağaca değer verme ya da kutsal sayma, Hristiyanlığı benimsemelerinden sonra, İskandinavyalıların şeytanı korkutup kaçırmak ve Noel zamanında kuşlar için bir ağaç hazırlamak üzere ev ve ambarlarını Noelde ağaçlarla donatma geleneği biçiminde sürdü.
Çam ağacı ömrü kaç yıl?
–Çam ağaçları iğne yapraklı ağaç türlerinden olup yaz kış yapraklarını dökmeyen ağaçlardan bir tanesidir. –Çam ağaçları uzun ömürlü ağaç türlerinden bir tanesi olup uygun ortamlar bulmaları halinde bazı türlerinde 1000 yıla kadar yaşam sürdükleri bilinmektedir. Bazı türlerinde isem yaşam süreleri 100-200 yıl kadardır.
Kozalak ne zaman dökülür?
Çam fıstığı kozalağı genellikle sonbahar mevsiminin sonlarına doğru yani Kasım ayında başlanarak ilkbahar mevsiminin sonlarına yani Mayıs ayına kadar toplama işlemi devam etmektedir.
Çam ağacı kaç günde bir sulanır?
Çam ağacı dayanıklılık bakımından oldukça önemli bir ağaçtır. Bazı çam ağaçlarının yaklaşık 1000 yıl bazılarının ise 150-200 arası yıl yaşayabildiği söylenmektedir. İğne yapraklı olması özelliğinden dolayı genellikle suya ihtiyaç duymazlar.
Çam ağacı nasıl ortamı sever?
Çam ağacı, yaz, kış ve sonbahar aylarında yaprak dökmez. Aynı zamanda bu ağaç, havayı saflaştırır. Dünyanın her yerinde yetiştirilen bu ağaç türü, hem ılık ve hem de soğuk iklimlerde yetiştirilmeye uygun bir bitki türüdür.
Çam ağacı neden Dikilmemeli?
Çam, ardıç, göknar, ladin, kızılçam, mazı gibi çeşitli türleri bulunan bu ağaçlar, yaprakları hava kirliliğine bağlı olarak çabuk döküldüğü için faydası az oluyor. Bu nedenle kentlerde çınar, meşe, at kestanesi, okaliptus, manolya, cennet ağacı, orkide gibi geniş yapraklı ağaçlar dikilmeli.