Yabani üvez meyvesi nerede yetişir?

Üvez meyvesi hangi ilde yetişir?

Sarbus aucuparia türü kus üvezi olarak bilinir ve Kuzey Anadolu’da yaygındır. Sorbus domestica türü (üvez) Karadeniz bölgesinde tabiî olarak yayılış gösterdiği gibi meyveleri için birçok bölgede yetiştirilir. Yetiştirildiği Yerler : Marmara ve Karadeniz bölgesi.

Üvez ağacı hangi iklimde yetişir?

Üvez ağacı ılıman iklimli ve güneşlenme oranı yüksek yerleri sever. Kumlu, killi ve organik mineral bakımından zengin topraklarda rahat eder. Anavatanı Avrupa ve Sibirya olan üvez ağacı; Kuzey Anadolu, Avrupa, Rusya, Kafkasya, Kırım, Kuzeybatı Afrika ve Lübnan bölgelerinde de yetişir.

Üvez diğer adı nedir?

Sorbus sözcüğü Latince “Sorbum” sözcüğünden gelir ve “meyve” anlamı taşır. Anadolu’ da üvez ismi sadece Sorbus domestica türü için kullanılır. Diğer üvez türlerinin yaygın adı “geyicek elması, geyik elması, kuş elması ya da kuş armutu” şeklindedir.

Siyah üvez nerede yetişir?

Kara hurma bitkisi ülkemizde ılıman bölgelerde doğal olarak yetişiyor. Kışları ılıman olan yerleri seviyor. -24 C derece soğuğa bile dayanıklı. Türkiye’de Artvin’in Yusufeli ilçesinde yaygın olarak yetiştirilen kara hurma birçok mucizevi şifasıyla günümüzde de yaygın olarak tüketiliyor.

Üvez meyvesi ne zaman toplanır?

Ülkemizde Karadeniz bölgesinde yetişen üvez meyvesi genellikle kış aylarında toplanıp hasadı yapılmaktadır.

Üvez ağacı kaç yıl yaşar?

Büyük boylu, yaprağını döken bir ağaç türüdür. 25 metre boya, 1.5 metre gövde çapına ulaşabilir. Ortalama 100 yıl yaşar.

Üvez meyvesinin faydaları nelerdir?

  • Balgam söktürücü etkiye sahiptir, uzun süren öksürüğün tedavisine yardımcı olur.
  • Antioksidan içeriği sayesinde kanser hücrelerini korur.
  • Tansiyon ve kan şekerini düşürür.
  • Kadınların regl dönemlerini daha rahat geçirmelerini sağlar.
  • İdrar söktürücü etkiye sahiptir.

Üvez ne demek TDK?

Türkçe sözcük, Ad halinde Gülgillerden, muşmulaya benzeyen meyvesi olan orta boylu ağaç anlamına gelir. Üvez kelimesi tarihte bilinen ilk kez Türk Dil Kurumu, TDK (1940 – ~) eserinde yer almıştır.

Üvez meyvesinden ne yapılır?

Çiğ olarak fazla miktarda tüketilmesinin zararlı olduğu belirtilmektedir. Üvez meyveleri pişirilerek yenilmelidir. Böylece içerdiği parasorbik asit sorbik aside dönüşerek vücutta olumlu etki gösterir. Üvez meyvesi kurusu çay şeklinde kaynar suda 2-3 dakika demlenerek de tüketilebilir.

Üvez çayı nasıl yapılır?

Aktardan aldığınız kurutulmuş meyve ve yapraklarını çay yapımında kullanıp bu şekilde tüketebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı kurutulmuş üvezi kaynatılmış 1 su bardağı suya ekleyerek 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra tüketebilirsiniz.

Üvez neye gelir?

Tansiyonu ve kan şekerini düşürücü bir etkide bulunuyor. C vitamini bakımından zengin olduğundan bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımları dokunuyor. İçinde üvez kullanılarak hazırlanan krem ve sabunların cildi temizlediği, antioksidan etkisi gösterdiği söyleniyor.

Üvez neye iyi gelir?

Üvezin faydaları için şu bilgileri sıralayabiliriz:

  • Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini güçlendirir.
  • İçeriğinde bulunan tanen maddesi sayesinde kalp krizi riskini azaltır.
  • Vücut direncini arttırmaktadır.
  • Glokom olarak bilinen göz tansiyonuna iyi geldiği bilinmektedir.
  • İdrar söktürücüdür.

Üvez yaprağı hangi hastalığa iyi gelir?

Üvez Yaprağı Neye İyi Gelir?

  • Üvez yaprağı ishali kesmek için kullanılabilmektedir.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır.
  • Ödem oluşumunu engeller.
  • Böbrekleri temizler.
  • Solunum yollarında iyileştirici etkisi vardır.
  • Balgam söktürücüdür.

Üvez meyvesinin zararları nelerdir?

Üvez meyvesi dalından koparıldığı gibi çiğ olarak yenilebilecek bir meyve değildir. Çiğ yendiği taktirde kremamsı yapısından dolayı boğulma tehlikesine sebep olabilir, mide bulantısı, ağrı ve kusmalara yol açabilir. Ayrıca kronik hastalığı olanlar doktorlarına danışmadan bu meyveyi kesinlikle tüketmemelidir.

Üvezin anlamı nedir?

Gülgillerden bir ağaç (Pirus sorbus). Bu ağacın muşmulaya benzeyen yemişi. Sivrisineğe benzer bir böcek (Sorbus).