Ülkemizde biyoçeşitlilik ne durumda?

Türkiye’de biyoçeşitlilik nerede fazla?

Bunların yaklaşık üçte biri Türkiye‘ye özgü (endemik) türlerdir. Coğrafi k bölgelerden, Doğu Anadolu ve Güney Anadolu bölgeleri; Bitki Coğrafyası Bölgelerinden ise İran-Turan ve Akdeniz bölgeleri endemik bitki türleri bakımından zengin olanlarıdır.

Türkiyede biyoçeşitlilik nedir?

Türkiye’de yaklaşık olarak 160 memeli, 418 kuş, 120 sürüngen, 22 kurbağa, 127 tatlı su balığı, 384 deniz balığı olmak üzere toplam 1230 civarında omurgalı tür tanınır. Türkiye’de 800 cins altında 9000 çeşit bitki türü olduğu da bilinmektedir. Ancak bu türlerden bazılarının nesli tükenmiş bazıları da tehlike altındadır.

Türkiyede biyoçeşitlilik neden fazla?

Ülkemizde farklı iklim tiplerinin görülmesi. Farklı türden su kaynaklarına sahip olması (deniz, göl, akarsu, ırmak gibi) Toprak tipi olarak çeşitlilik göstermesi. Her bölgede bulunan yükselti değerlerinin farklı olması

Ülkemizin sahip olduğu biyolojik zenginlikler nelerdir?

Ülkemizde yaklaşık 9500 çiçekli bitki türü var ve bu özelliğiyle ülkemiz ılıman kuşağın en zengin biyolojik çeşitliliğe sahip ülkelerinden biri. Avrupa kıtasında yaklaşık 11.000 bitki türü olduğunu düşünürsek Türkiye’nin bitki çeşitliliği bakımından bir kıta kadar zengin olduğunu söyleyebiliriz.

Biyolojik çeşitlilik nerede fazla?

Sulak alan ekosistemleri tropikal bölgelerden sonra biyolojik çeşitliliği en fazla olan ekosistemlerdir. Ülkemizde Van Gölü, Tuz Gölü, Kızılırmak, Fırat, Seyhan gibi büyük ırmaklar ve baraj gölleri sulak alanlardır.

Biyoçeşitlilik nedir örnek veriniz?

Kısaca, bir bölgede yaşayan bütün canlı türleri o bölgenin biyolojik çeşitliliğini oluşturuyor. İklim, sıcaklık, ışık, su gibi cansız faktörler biyoçeşitliliği önemli derecede etkilerler. Bu faktörlerin elverişli olduğu bölgelerde biyoçeşitlilik artar. Örneğin ormanlık alanlarda biyoçeşitlilik daha fazladır.

Türkiye’de biyoçeşitlilik zengin mıdır?

Türkiye su kaynakları bakımından çok zengin bir ülke değil fakat biyolojik çeşitlilik bakımından son derece zengin bir ülke” diyen Burak, ülkede 12 bin çeşit bitki türü bulunduğunu, bunların 4 bine yakınının endemik olduğunu belirtti.

Biyoçeşitliliğin fazla olduğu yerler nerelerdir?

3- Tropikal – Yağmur Ormanları Biyomu: Canlı çeşitliliğinin en fazla görüldüğü biyom türüdür. Goril, maymun, karınca yiyen ve İsa kertenkelesi gibi farklı türlerin yaşadığı yağmur ormanları biyomu Güney Amerika’nın iç kesimlerinde yer alır. Diğer biyom çeşitleri: Tundra, Savan, Çalılık ve İğne yapraklı orman biyomu.

Ülkemizde biyoçeşitlilik az mıdır?

Türkiye, biyolojik çeşitliliğinin zenginliği bakımından kıta ülkeleri arasında 9. sıradadır.

Biyoçeşitlilik kaç ögeden oluşur?

Biyolojik çeşitlilik üç öğeden oluşur. Bunlar tür çeşitliliği, genetik çeşitlilik ve ekolojik olaylar çeşitliliğidir. Tür çeşitliliği, farklı türlerin çeşitliliği anlamına gelirken, genetik çeşitlilik de bitkiler, hayvanlar, mantarlar ve mikroorganizmalarda bulunan genlerin çeşitliliğini ifade eder.

Biyolojik çeşitliliğin ülkemize sağladığı faydalar nelerdir?

Biyolojik çeşitliliği oluşturan bitki ve hayvan türlerinin sayısının ve çeşitliliğinin fazla olması, o ülkeye ekonomik kazanç sağlar. Biyolojik çeşitlilik, ekosistemleri dengede tutar, gezegeni yaşanabilir hale getirir, insanların sağlığını, çevreyi ve ekosistemleri destekler.

Biyolojik çeşitliliğin korunmasının önemi nedir?

Biyoçeşitlilik insanların yaşamlarının devam ettirebilmeleri için oldukça önemlidir. Birçok bitki ve hayvan türleri biyoçeşitliliği oluşturmaktadır. Bunlar tarım, hayvancılık, balıkçılık ve eczacılık gibi alanlarda temiz hava ve su olarak kullanılmasını sağlamaktadır.

Ülkemizde bulunan endemik türler nelerdir?

Türkiyede yetişen 10 endemik bitki:

  • Kasnak Meşesi.
  • Sığla Ağacı
  • İspir Meşesi.
  • Datça Hurması
  • Kazdağı Göknarı
  • Anadolu Glayölü
  • Ters Lale.
  • Antalya Çiğdemi.

Biyolojik zenginlik ne demek?

Bir bölgedeki bitki ve hayvan türlerinin ve çeşitlerinin sayıca zenginliğin ortaya kotmaktadır.Biyolojik zenginlik ya da biyolojik çeşitlilik, canlıların farklılığını ve değişkenliğini, içinde bulundukları karmaşık ekolojik yapılarla, birbirleriyle ve çevreleriyle karşılıklı etkileşimlerini ifade etmektedir.

Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe Biyoçeşitlilik neden azalır?

Kutuplara gidildikçe kutupların soğuk olmasından sıcaklık düşer. Bu durumda soğuya dayanamayan pek çok bitki ekvatorda büyüyebilir. Fakat aşırı sıcakta da her bitki yetişemez. Kısacası sıcaklıkla ilgilidir.