Salȃhiyet ne demek?

Salahiyet ne demek TDK?

Salahiyetin Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğü anlam karşılığı tam olarak; “bir görevi, bir işi yasaların verdiği imkânlara göre, belli şartlarla yürütmeyi sağlayan hak” şeklindedir.

Hilafına ne demek?

Sözlükte “karşı gelmek, aykırı davranmak, muhalefet etmek, zıtlaşmak” gibi anlamlara gelen hilâf, “söz veya davranışta birinin tuttuğu yoldan başka bir yol tutmak, farklı bir tavır ortaya koymak” mânasıyla aynı kökten türeyen ihtilâf ve muhâlefet kelimeleriyle birleşir.

Selayeti ne demek?

Bir dernek ya da ortaklık adına dava açmak için, bu dernek ya da ortaklığı temsil hakkı olana verilen yetki.

Izahat kelime anlamı nedir?

İzahat kelimesi de izah sözcüğünün çoğuludur. Bir konuya dair ayrıntılı bir şekilde yapılan açıklamaların tamamına izahat denir. Bu kelimenin fiil hali ise izahat vermek şeklinde yazılır.

Salahiyet ne demek Osmanlıca?

salahiyet. Bir işe karışmağa veya o işi yapmağa hakkı olmak, vazifeli olmak, bir iş için emir almış olmak.

Salahiyet hangi dilde?

Kökeni Arapça olan salâhiyet kelimesi, Türkçede pek fazla kullanılmayan ancak yerleşik olarak bulunan bir sözcüktür.

Hilafına ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu üzerinden hilaf kelimesi, ‘Aykırı, karşıt ya da yalan,’ anlamları üzerinden ele alınmaktadır. Bu anlamları ile beraber Arapçadan Türkçeye yerleşmiş köklü sözcüklerden biri olarak öne çıkar.

Rizasi hilafına ne demek?

Tersine, aksine, karşıt olarak. Zıddına, tersine, aksine.

Salahiyetler nedir?

salahiyet. Bir işe karışmağa veya o işi yapmağa hakkı olmak, vazifeli olmak, bir iş için emir almış olmak.

Kudret dinde ne demek?

Kudret Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Kudret: Gücü yetmek demektir. Allah sonsuz güç sahibidir. Kudret sıfatının zıddı olan acizlik, Allah hakkında düşünülemez. Evrende her şey Allah’ın güç ve kudretiyle olmaktadır.

Teessüre kapılmak ne demek?

teessür / تأثر / تَأَثُّرْ Kederli ve üzüntülü olarak içlenmek. Üzülmek. Te’sir altında kalmak. Kederlenmek.

Kabahat ne demek TDK?

Uygunsuz hareket, çirkin, yakışıksız davranış, suç, kusur, töhmet. Hafif hapis, para cezasıveya meslek ve sanattan alıkonulma ile cezalandırılan hafif suç.

Istihfafı ne demek?

İstihfaf, kelime anlamı olarak Türk Dil Kurumu sözlüğünde küçümseme ve beğenmeme olarak açıklanmıştır. İstihfaf Etmek Ne Demektir? Bir deyim olan istihfaf etmek, kişinin başka bir kişiyi küçümsemesidir. Yani hor görmesi, aşağılaması ve beğenmemesi anlamındadır.

Salahiyeti için ne demek?

salahiyet. Bir işe karışmağa veya o işi yapmağa hakkı olmak, vazifeli olmak, bir iş için emir almış olmak.

Selahiyet ne demek hukuk?

hukuk literatüründeki yetki anlamının yanı sıra telkin, yönlendirme anlamına da sahip lafz. bir görevi ya da bir işi yasaların verdiği imkanlara göre , belli şartlarda yürütmeyi sağlayan hak, yetkinin eş anlamlısı.