Soruşturma nedir nasıl yapılır?

Soruşturma evresi nasıl başlar?

Soruşturma, suç işlendiğine dair yapılan ihbar veya şikayet üzerine başlar. Bazı suçların soruşturulması ve kovuşturulması için mağdurun şikayeti gerekir. Bazı suçlarda ise şikayete gerek olmaz. Herhangi bir şekilde suçun işlendiğini öğrenen savcılık derhal ve re’sen soruşturma başlatır.

Soruşturma asamasi nedir?

Soruşturma evresi, bir suçun işlendiği şüphesinin öğrenilmesiyle başlamış olan ve iddianamenin kabulü ile yada iddianamenin düzenlenmesine yer olmadığı kararı ile sonlanmış olan evredir. Kovuşturma evresine hazırlık niteliğindedir.

Soruşturmayı kim yapar?

Kovuşturma evresi, mahkeme tarafından yürütülür. Kovuşturma, bir taraftan iddia ve savunmanın karşılıklı tartıştığı, diğer taraftan soruşturma aşamasında toplanmayan delillerin de toplandığı yargılama aşamasıdır. Mahkeme tarafından yürütülen kovuşturma, kural olarak herkese açık, sözlü ve duruşmalı yapılır.

Hakkımda açılan soruşturmayı nasıl öğrenebilirim?

Şahsınız adına dava açılıp açılmadığını UYAP Vatandaş Portala e devlet şifrenizle giriş yaparak öğrenebilirsiniz. Ancak hakkınızda şikayet olup olmadığını bu şekilde öğrenebilmeniz mümkün değildir. Zira soruşturma dosyaları gizli olarak yürütülür ve e devlet sisteminde gözükmez.

Soruşturma evresinde neler olur?

Soruşturma evresi, esasında suç haberinin alınmasıyla başlayan ve kovuşturmaya yer olmadığı(takipsizlik) kararı veya iddianamenin düzenlenip mahkemeye verilmesiyle sona eren evredir. Yani, bir suçun işlenmesiyle olay(iş) doğrudan doğruya mahkemenin önüne gelmez, evvela olayla alakalı hazırlık çalışması yapılır.

Soruşturma kaç gün sürer?

Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Ancak, soruşturma süresinin yapılacak işlemlerle orantılı olması gerekir.

Soruşturma süreci nasıl işler?

Soruşturma, Cumhuriyet savcısı tarafından gizli, yazılı ve hızlı bir şekilde yürütülen suç işlendiğine ilişkin basit şüpheyle başlayıp iddianame ile dava açılmasına kadar geçen evredir. Soruşturmada şüpheli ve müşteki hakları daha fazla kısıtlanır, Cumhuriyet savcısı sürecin yürütülmesinde başat roldedir.

Soruşturma aşamaları nelerdir?

İki evreyi birbirine bağlayan bir de ara muhakeme evresi bulunur. Yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin mahkemece kabulüne kadar olan evre soruşturma, iddianamenin kabulünden hükmün kesinleşmesine kadar olan evre ise kovuşturma evresidir.

Avukat hakkında kovuşturmayı kim yapar?

Bu hükümlere göre düzenlenecek iddianame, esasında, avukat hakkında son soruşturma, yani mevcut adı ile kovuşturma açılmasına karar veren ağır ceza mahkemesinin düzenlediği belgedir.

Soruşturma evresi kim tarafından yürütülür?

Soruşturma, kural olarak gizli, yazılı ve hızlı bir şekilde yapılır. Cumhuriyet savcısı soruşturma aşamasını yürüten temel adli makamdır. Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde suje olarak taraf ise de, soruşturma evresinde usul işlemi yaparken tarafsız davranmak zorundadır.

Hakkımda dava Acilsa ne zaman haberim olur?

İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.

Hakkımda soruşturma olup olmadığını nasıl anlarım?

Hakkında şikayet olup olmadığını adliyeye gidip savcılık ön büro bölümünden sorgulatabilirsiniz. Ama bazen başka adliyelerde şikayetler söz konusu olabiliyor. Sürekli takibini yapmak ve profesyonel olarak ifade anlamında yardım almak için bir avukat yardımıyla bu işi yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

Savcılık soruşturması nereden öğrenilir?

Soruşturma Dosyalarına Nasıl Erişilecek? Avukatlar, vekili veya müdafisi oldukları soruşturma dosyalarıyla ilgili UYAP üzerinden “soruşturma dosyasını inceleme” talebi gönderecek. Bu talebin Cumhuriyet savcısı tarafından onaylanması üzerine izin verilen evrak, avukatların UYAP sayfalarından görülebilecek.

Savcılık soruşturması ne kadar sürer?

Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Ancak, soruşturma süresinin yapılacak işlemlerle orantılı olması gerekir.

Savcılığa giden dosya ne zaman sonuçlanır?

Suç duyurusunun ne zaman sonuçlanacağı hakkında kesin bir süre vermek doğru değildir. Şikayet dosyalarına sıra ile bakıldığından dolayı çeşitli kriterlere bağlı olarak minimum 1 ay maksimum 1 yıl içerisinde şikayete konu olan suç duyurusuna bir cevap gelir.