Sertap Erener hastalığı nedir?
Sertap Erener neden bağırsaklarını aldırdı?
Sertab Erener geçtiğimiz günlerde verdiği konserinde, kolit hastalığıyla mücadele ettiğini ve kalın bağırsağını aldırdığını açıkladı.
Sertap Erener ne ameliyatı oldu?
Elektrik ve akustik bölümlerden oluşan konserde sanatçı, müzik hayatı boyunca sevilen şarkılarını bazen akustik olarak seyircilerin alkışları eşliğinde bazen de dans ederek söyledi. Erener, yıllardır kolit hastalığı mücadele ettiğini ve ABD’de bir ameliyat olarak kalın bağırsağını aldırdığını anlattı.
Kolit hastalığının belirtileri nelerdir?
Hastalık hafif, orta ve ağır formlarda görülür. Kramp şeklinde karın ağrısı, kanlı mukuslu ishal, tenezm (tam boşalamama hissi),hastalığın orta ve ağır formları ise bulantı, kusma, ateş, kilo kaybı ve iştahsızlığa da neden olur.
Ülseratif kolit belirtileri nelerdir?
Ülseratif Kolitin Belirtileri Nelerdir?
- Kanli ishal,
- Makattan kan ve sümüksü madde gelmesi,
- Karın ağrısı,
- Halsizlik yorgunluk,
- İştahsızlık ve kilo kaybi,
- Kansızlık, solukluk,
- Bazı hastalarda, gözde kızarıklık ve yanma, eklemlerde ağrı, ciltte döküntüler ve karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluklar.
Kalın bağırsak olmazsa ne olur?
Proktokolektomi Ameliyatı: Bazı hastalıklarda tüm kalın bağırsak ve rektum çıkarılarak ince bağırsaktan bir poş oloşturarak anüse bağlanması sonucunda hastalar normal dışkılama yolunu kollanabilmektelerdir fakat sık sık ishal atakları olabilir.
Sertap Erenerin babası kimdir?
Nizamettin ErenerSertab Erener / Babası
Sezen Aksu hastalığı nedir?
Milyonda sadece 40-70 kişide görülen, Türkiye’de ise Sezen Aksu ve Türkan Şoray’ın hastalığı olarak hafızalara kazınan Cushing Sendromu, hastalık gibi stresli durumlara mücadele etmeyi kolaylaştıran kortizol hormonunun yüksek seviyede salgılanması sonucu meydana geliyor.
Crohn hastalığı belirtileri nelerdir?
En sık gözlenen belirtiler, karın ağrısı ve ishal. Karın ağrısı genellikle yemek sonrasında, göbek çevresi veya göbek altı bölgesinde hissediliyor. Bağırsakta ciddi derecede daralmanın oluştuğu hastalarda karında şişkinlik, ağrı, kusma, kabızlık görülebiliyor.
Kolitin tedavisi nasıl olur?
Ülseratif koliti tedavisi genellikle ilaç, diyet ve cerrahi yöntemi kapsamaktadır. İltihap ve şişkinliği azaltmak için antibiyotik, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, biyolojik olarak adlandırılan ilaçlar kullanılabilir. İshal, kanama ve karın ağrısı gibi durumlarda farklı ilaçlar kullanılabilir.
Kolit hastaları ne yememeli?
Alkol ve kafein içeren besinlerden, karbonatlı içeceklerden uzak durmanız önemli. Kişisel hassasiyetlere göre değişmekle beraber, süt ürünleri, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler de şikayetleri tetikleyebilir.
Ülseratif kolit atakları nasıl olur?
Ataklar hangi sıklıkla görülür? Ülseratif kolit hastalığının atakları kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu hastalıkların hem ilaç ile hem de ameliyat ile tedavisi mümkündür. Hastada görülen ishal, karın ağrısı, ateş yükselmesi vb. ataklarda oldukça önemlidir.
Ülseratif kolit ilerlerse ne olur?
Ülseratif Kolit ve Kanser Riski On yılın üzerinde kanser gelişme riski, her yıl %1 oranında artmaktadır. Uzun süren ülseratif kolit hastalarında, kanserleşme belirtileri görüldüğü zaman veya kanser gelişme riski olan olgularda, ameliyat ile kalın bağırsağın çıkarılması gerekir.
Kalın bağırsağı olmayanlar nasıl beslenmeli?
Diyetin sindirimi kolay ve yumuşak özellikteki gıdalardan oluşması önemlidir. Eskiden olduğu gibi 3 öğün yemek yerine az az ve sık sık yemek tüketimi sindirimi kolaylaştıracaktır. Porsiyonların az ve sade olması daha uygundur (baharatlı, acılı, fazla soslu ve karışık gıdalardan kaçınılmalıdır).
Hangi durumlarda bağırsak dışarı alınır?
Makatın dışkı kontrolünü sağlayan kasların çalışması bozulduğunda veya hastalık nedeniyle çıkarılması gerektiğinde kalıcı stoma (kalıcı ostomi) açılması gerekir. Örneğin; rektum kanseri veya iltihabı bağırsak hastalıklarının ameliyat ile tedavisi nedeni ile hasta ömür boyu stoma ile yaşamak zorunda kalabilir.
Nizamettin Erener nerelidir?
Dedesi Muşluydu, babaannesinin Arap kökenleri vardı ve Siirtliydi. Babası Nizamettin, Diyarbakır’da doğmuştu. Şerif İçli’den ses eğitimi alarak kendini geliştirmiş ve bir ay İstanbul Radyosunda solistlik yapmıştı. Müzik alanında da yetenekleri olmasına rağmen avukat olmayı tercih etmişti.