2 sınıf matematikte yuvarlama nedir?

Yuvarlama nasıl anlatılır?

Bir doğal sayıyı en yakın onluğa yuvarlamak için bu sayının birler basamağına bakmamız gerekir.

  1. Birler basamağındaki rakam 5’ten küçükse (0, 1, 2, 3 veya 4 ise), bu sayıyı aşağı yuvarlarız. …
  2. Birler basamağındaki rakam 5 veya 5’ten büyükse (5, 6, 7, 8 veya 9 ise), bu sayıyı yukarı yuvarlarız.

Yuvarlanan sayı ne demek?

Yuvarlama işlemi, bir sayının en yakın onluğa veya yüzlüğe çevrilmesidir. Bunu yaparken sayının son rakamına bakıyorsunuz. Birler basamağına bakarak en yakın onluğa, onlar basamağına bakarak da en yakın yüzlüğe yuvarlıyorsunuz.

Yuvarlama işlemi nasıl yapılır?

Bir sayıyı en yakın onluğa yuvarla bilmek için o sayının birler basamağına bakılmaktadır. Yani birler basamağı üzerinden o rakamın değerine uygun şekilde en yakın onluk yuvarlaması gerçekleşir. – Eğer birler basamağındaki rakam 5’ten küçükse, (0, 1, 2, 3 ve 4) o vakit bu sayıyı aşağı doğru yuvarlarız.

Onlar basamağı nasıl yuvarlanır?

Sayı 5’ten küçükse aynı onluğa yuvarlanır. Ancak büyükse bir üst onluğa yuvarlanması gerekir. Bir sayıyı onlar basamağına yuvarlamak istediğiniz de sayılar onar onar gitmektedir. Bir sayıyı onlar basamağına yuvarlarken sayının birler basamağına bakmak gerekir.

10 Neye yuvarlanır?

Ondalık sayıları bir an için görmezden gelelim ve bunun yerine onluk sayıları yuvarlamayı deneyelim. 10‘dan 20’ye kadar sayıların yer aldığı bir sayı doğrusu çiz. Sayı doğrusunun sol yarısındaki (13 veya 11 gibi) sayılar 10‘a daha yakındır, dolayısıyla 10‘a yuvarlanır.

En yakın yüzlüğe yuvarlama nasıl olur?

Bir sayıyı en yakın yüzlüğe yuvarlamak, 100’un tam katlarından (onlar ve birler basamağı sıfır olan sayılardan) bu sayıya en yakın olanı bulmak anlamına gelir. Bir doğal sayıyı en yakın yüzlüğe yuvarlamak için onlar basamağındaki rakama bakarız.

1 2 3 4 olan sayılar hangi onluğa yuvarlanır?

Bunu gerçekleştirirken birler basamağı 1234 rakamlarına sahip olan sayıları bir önceki onluğa yuvarlarız. Ancak birler basamağı 5 – 6 – 7 – 8 – 9 rakamlarına sahip olan sayıları ise bir sonraki onluğa yuvarlarız. Böylece onluğa yuvarlamak ile beraber birler basamağı sıfır olur.

Yüzler basamağına yuvarlama nasıl olur?

Yüzlüğe yuvarlamada onlar basamağına bakılmaktadır. Bir sayı yüzlüğe yuvarlanacaksa 50’nin altında kalanlar alt yüzlüğe 50 sayısının üstüne kalanlar üst yüzlüğe bakılmaktadır. Yüzlüğe yuvarlama işleminde birler basamağındaki sayının bir önemi yoktur.

10 hangi sayılara yuvarlanır?

Ondalık sayıları bir an için görmezden gelelim ve bunun yerine onluk sayıları yuvarlamayı deneyelim. 10‘dan 20’ye kadar sayıların yer aldığı bir sayı doğrusu çiz. Sayı doğrusunun sol yarısındaki (13 veya 11 gibi) sayılar 10‘a daha yakındır, dolayısıyla 10‘a yuvarlanır.

Birler basamağında 2 olan bir sayı bir önceki onluğa yuvarlanır mı?

Sayıları en yakın onluğa yuvarlamamız gerekiyor. Bunu gerçekleştirirken birler basamağı 1 – 2 – 3 – 4 rakamlarına sahip olan sayıları bir önceki onluğa yuvarlarız. Ancak birler basamağı 5 – 6 – 7 – 8 – 9 rakamlarına sahip olan sayıları ise bir sonraki onluğa yuvarlarız.

Buçuklu sayılar nasıl yuvarlanır?

yuvarlanacak basamaktan bir sonraki hanedeki rakamın 5 olması durumunda (ondalık sistemin göbeği) da şöyle bir az bilinen genel geçer kural vardır: bir önceki basamak çiftse olduğu gibi bırakılır, tekse bir arttırılır. örneğin virgülden sonra 2 basamağa yuvarlıyoruz diyelim: 5.665 ~= 5.66 olurken, 5.675 ~= 5.68 olur.

2543 Hangi yüzlüğe yuvarlanır?

2543 sayısını en yakın yüzlüğe yuvarlayalım. 2543 doğal sayısı 2500 ile 2600 sayıları arasındadır. 2543 sayısının, onlar basamağında 4 rakamı oluğu için sayı 2500 sayısına daha yakındır. O halde 2543 sayısını 2500’e yuvarlarız.

4 onluğa yuvarlanır mı?

Sitede karşılaştığım 1, 2, 3, 4 sayıları hangi onluğa yuvarlanır sorusuyla ilgili olarak şunu belirtmek istiyorum. 1,2,3,4 sayıları birlik olduğu ve çocukların onluğa yuvarlamaktan daha kolay bir şekilde toplama veya çıkarma işlemlerinde birlik olarak kullanacakları için onluğa yuvarlanmaz.

Sonucu birler basamağına yuvarla ne demek?

Birler basamağına yuvarlama işlemi kapsamında doğal sayılar içerisinde en yakın olan onluğa yuvarlama işlemi gerçekleştirilir. Verilmiş olan bir sayının birler basamağına bakılması gerekir. Sayının birler basamağı içerisinde 5’ten küçük olan bir rakam varsa; onlar basamağında herhangi bir değişiklik ortaya çıkmaz.

Virgüllü sayı yuvarlama nasıl yapılır?

Bir ondalık sayıyı istenilmekte olan basamağında yuvarlamak için; – Öncelikle istenilen basamağın sağındaki rakamlara bakılır. Bu rakamların sayı değeri genellikle; – 5 ya da 5’ten büyük ise istenilen basamağın da sayı değeri 1 arttırılır, sağındaki basamaklar ise atılır.