Hakim mi daha üstündür Savcı mı?

Savcının amiri kimdir?

Türkiye’de savcılık Türk hukukuna göre adli yargı kolunda her ilde, ağır ceza mahkemesi bulunan ilçelerde ve bazı asliye ceza mahkemesi bulunan ilçelerde Cumhuriyet başsavcılığı vardır. Cumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.

Hakim savcıya emir verebilir mi?

Değişikliğe göre artık bütün bu soruşturma konusu olaylar savcı yerine Başsavcılığa ve il-ilçe emniyet müdürlerine veya jandarma komutanlarına bildirilecek. Savcılar, ancak başsavcılığın görevlendirmesi üzerine kolluğa emir verebilecek.

Hakim ve savcı aynı mı?

savcı soruşturmanın kralıdır, hakim ise kovuşturmanın. savcı yeterli şüpheye bakar, hakim tutuklamada kuvvetli şüpheye, kararda ise kesinliğe. savcı ifade alır, hakim ise sorguya çeker. savcı sevk edip hakim düşünsün gerisini der, hakim dosyayı inceler, düşünür, kararını verir.

Savcılar polislerin amiri mi?

kanun en üsttür.bir hakim savciya emir veremez,bir savci da hakime,hakim bir suc varsa savcilga suc duyurusnda bulunabilir.is mahkemeye duserse kanun ne diyorsa hakim o cezayi vermek zorun da kafasina gore hukum veremez verirse yargitaydan ceza bozulur.savci polisin adli amiridir,idari amiri degildir.savci kanuna …

Başsavcı kim atar?

Madde 32 – Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun, kendi üyeleri içinden göstereceği adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilir.

Hakimler kimlere emir verebilir?

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.

Savcının üstü kimdir?

Adalet Bakanı, yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin görevler hariç olmak üzere hâkim ve savcılar üzerinde gözetim hakkını haizdir.

Hakim Savcı hangisi üstün?

Mahkemede görülen davalar ancak hakim tarafından karara bağlanmaktadır ve duruma göre hakimin kararı savcılığın talep ettiği karardan farklı olabilir. Bu yüzden protokol açısından hakim, savcıdan daha üstündür.

Savcı polisten üstün mü?

kanun en üsttür.bir hakim savciya emir veremez,bir savci da hakime,hakim bir suc varsa savcilga suc duyurusnda bulunabilir.is mahkemeye duserse kanun ne diyorsa hakim o cezayi vermek zorun da kafasina gore hukum veremez verirse yargitaydan ceza bozulur.savci polisin adli amiridir,idari amiri degildir.savci kanuna …

Savcı kimlerden üstündür?

Mahkemede görülen davalar ancak hakim tarafından karara bağlanmaktadır ve duruma göre hakimin kararı savcılığın talep ettiği karardan farklı olabilir. Bu yüzden protokol açısından hakim, savcıdan daha üstündür. Savcı kamu yararı kapsamında devletin kanunlarını yerine getirmek için davaları takip etmektedir.

Cumhuriyet Başsavcısı ne yapar?

Kanun hükümlerine göre, yargılama faaliyetlerini kamu adına izlemek, bunlara katılmak ve gerektiğinde kanun yollarına başvurmak, Kesinleşen mahkeme kararlarının yerine getirilmesi ile ilgili işlemleri yapmak ve izlemek, Kanunlarla verilen diğer görevleri yapmak.

Hakim olmanın şartları nelerdir?

Hakim olabilmek için 40 yaşını tamamlamış olmak gerekir. Hakim olabilmek için aranan bir diğer şart ise sadece hukuk fakültesi mezunu olan kişiler için hakimlik sınavları bulunur. Hakimlik sınavlarından en az 70 puan alan kişiler hakim olmaya layık görülür.

Bir hakim ne kadar maaş alır?

Kariyerinde Maaşlar

EN DÜŞÜK ORTALAMA
Hakim 13.610 19.470

Savcı ceza verebilir mi?

Bireylerin herhangi bir suçun mağduru olmaları halinde Cumhuriyet savcısına şikâyette bulunmaları gerekir. Bunun üzerine Cumhuriyet savcısı gerekli araştırmayı, incelemeyi yapar ve kamu adına ceza davası açabilir.

Savcı nasıl giyinmeli?

Madde 3- Bu Yönetmelik, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 112’nci maddesine göre düzenlenmiştir. Madde 4- Hâkim ve savcıların, resmi kıyafeti (Şekil 1) de görülen tipte siyah parlak kumaştan yapılmış, geniş kollu, düğmesiz cübbedir.