Yahşi fakih in yazdığı eserin ana kaynağı nedir?

Yahşi Fakih Menakıbnamesi neyi anlatır?

Bununla beraber Yahşi Fakih‘in ailesinin ilk Osmanlı beylerinin vakıflarından hayli pay alması ve Yahşi Fakih‘in Osmanlı ailesinin tarihini yazacak kadar hanedan hakkında bilgiye sahip bulunması babasının Osmanoğulları ile yakınlığını gösterir.

Yahşi Fakih nedir?

(XIV. -XV. yüzyıl) İkinci Osmanlı Sultanı Orhan Gazi’nin imamı İlyas Fakih‘in oğludur. Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemine ilişkin olup Osmanlı Vukuatı adıyla anılan ilk kaynaklardan birinin bu kişi tarafından yazıldığı bilinmektedir.

Yahşi Fakih kimin oğlu?

orhan gazi’nin imamı olan ishak fakih‘in oğludur. eseri kayıptır. aşıkpaşazade hastalanıp onun evine uğramasa ve yazdığı tarih kitabını okuyup kendi tarihine aktarmasa bilmeyeceğimiz bir kıymettir.

Âşıkpaşazâde nasıl yazılır?

Asıl adı Derviş Ahmed, mahlası Âşıkī’dir. Fakat daha çok büyük dedesi olan Âşık Paşa’ya nisbetle Âşıkpaşazâde adıyla anılır. Hayatı hakkındaki bilgiler hemen sadece yazmış olduğu Osmanlı tarihine dayanmaktadır.

Osmanlı kaynakları nelerdir?

T

  • Tâcü’t-Tevârih.
  • Takvîmü’t-Tevârîh.
  • Târîh-i Cevdet.
  • Târîh-i Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye.
  • Tevârîh-i Âl-i Osman (Âşıkpaşazâde)
  • Tevârîh-i Âl-i Osman (Oruç Bey)
  • Tevârih-i Âl-i Selçuk.

Orhan Bey’in imamı kimdir?

Hünkâr imamlığının hangi tarihte ortaya çıktığı kesin olarak tesbit edilememekle birlikte ikinci Osmanlı padişahı Orhan Bey‘in İshak Fakih adında bir imamının bulunduğu bilinmektedir (Âşıkpaşazâde, s. 56, 84).

Fakih ne anlama gelir?

Fıkh sözlükte “bilmek, bir şeyi iyi anlamak, bir konuda derin bilgi sahibi olmak” anlamında olup bu kökten türeyen fakīh de “bir şeyi iyi bilen, iyi anlayan kimse” demektir.

Yahşi Fakih Menakıbnamesi kim yazdı?

orhan bey’in imamı ishak fakih‘in oğlu yahşi fakih tarafından yazıldığı söylenegelen menakıbname‘dir. osmanlı’daki ilk tarih yazıcılığı örneğidir.

Âşıkpaşazâde kimin torunu?

Şeyh Yahya’nın oğlu, şair ve mutasavvıf Âşık Paşa (1272-1333)’nın torunudur. Büyük dedesine nispetle Âşıkpaşazâde adıyla anıldı. Küçük yaştan itibaren tekke çevrelerinde yetişti ve zamanın ünlü kişileriyle tanıştı. Gençlik yıllarında bir süre Geyve’de Yahşi Fakih’in evinde kaldı.

Aşıkpaşazade tarihi ne anlatır?

Âşıkpaşazâde Tarihi ya da Tevârîh-i Âl-i Osman, 1400 ila 1484 yılları arasında yaşamış bir Vefai dervişi olan Âşıkpaşazâde‘nin yazdığı Osmanlı tarihi kitabıdır. Çelebi Mehmet, II. … Âşıkpaşazâde eserini Fatih’in 1478 yılında İşkodra’yı fethedişini anlatarak bitirmiştir. Eseri 1480’de tamamladığı sanılır.

Osmanlı tarihinin en eski kaynakları nedir?

Osmanlı tarihçiliği xv. yüzyıl otalarında başladı. İlk eserler menakıbnâme, destan ve gazânâme türündedir. Daha sonra Tevârîh-i Âl-i Osman adı altında ilk standart eserler ortaya konuldu.

Ilk Osmanlı tarihini kim yazmıştır?

Osmanlı tarihi hakkında günümüze ulaşan ilk kaynak, Ahmedî’nin 1390 yılında tamamlayıp Germiyanoğlu Süleyman Şah’a sunduğu İskendernâme isimli eserdir. Ahmedî mesnevî türündeki bu eserinin sonuna XV. yüzyıl başlarında, Yıldırım Bâyezid devrine kadar gelen olayları anlatan bir bölüm eklemiştir.

Osman Bey’in soyu hangi hatundan?

Dedesi Süleyman Şah (Bazı kaynaklara göre Gündüz Alp), büyükannesi Hayme Hatun (Süleyman Şah’ın eşi), babası Ertuğrul Gazi ve annesi Halime (Haime) Hanım’dır.

Osman Gazi çocuğu kimden?

Malhun Hatun ve Râbi’a Bala Hâtun isimli iki eşi olan Osman Gazi‘nin bu evliliklerinden çocukları olmuştur.

Fıkıh âlimlerine ne denir?

Fıkıh çalışmalarında bulunan bireylere ise fâkih ismi verilir.