Savcı mı daha üstün hakim mi?

Savcı ve hakim arasında ne fark var?

savcı soruşturmanın kralıdır, hakim ise kovuşturmanın. savcı yeterli şüpheye bakar, hakim tutuklamada kuvvetli şüpheye, kararda ise kesinliğe. savcı ifade alır, hakim ise sorguya çeker. savcı sevk edip hakim düşünsün gerisini der, hakim dosyayı inceler, düşünür, kararını verir.

Savcının amiri kimdir?

Türkiye’de savcılık Türk hukukuna göre adli yargı kolunda her ilde, ağır ceza mahkemesi bulunan ilçelerde ve bazı asliye ceza mahkemesi bulunan ilçelerde Cumhuriyet başsavcılığı vardır. Cumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.

Hakim savcıya emir verebilir mi?

Değişikliğe göre artık bütün bu soruşturma konusu olaylar savcı yerine Başsavcılığa ve il-ilçe emniyet müdürlerine veya jandarma komutanlarına bildirilecek. Savcılar, ancak başsavcılığın görevlendirmesi üzerine kolluğa emir verebilecek.

Savcı polisten üstün mü?

kanun en üsttür.bir hakim savciya emir veremez,bir savci da hakime,hakim bir suc varsa savcilga suc duyurusnda bulunabilir.is mahkemeye duserse kanun ne diyorsa hakim o cezayi vermek zorun da kafasina gore hukum veremez verirse yargitaydan ceza bozulur.savci polisin adli amiridir,idari amiri degildir.savci kanuna …

Hakim ve savcı ne yapar?

Devlet ile fert arasındaki veya fertlerin kendi aralarındaki veya devletin iki idari birimi arasındaki anlaşmazlıklar ile kamu düzenini bozan suçlara ilişkin konular hakkında Anayasaya kanunlara ve hukuk ilkelerine uygun olarak inceleme yapar; vicdani kanaatine göre ve bağımsız olarak karar verir.

Savcı kaça ayrılır?

Adli yargıda çalışan savcılar il ve ilçe Cumhuriyet başsavcıları, Cumhuriyet başsavcı vekilleri, Cumhuriyet savcıları, Yargıtay Cumhuriyet savcıları ile Adalet Bakanlığı merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlarında idari görevlerde bulunurken, idari yargıda çalışan savcılar Danıştay savcıları ile Adalet Bakanlığı merkez, …

Hakim savcının amiri mi?

Hakim ise davaları karara bağlayan kimselerdir. Bu bakımdan savcılar davaları karara bağlamamaktadır. Mahkemede görülen davalar ancak hakim tarafından karara bağlanmaktadır ve duruma göre hakimin kararı savcılığın talep ettiği karardan farklı olabilir. Bu yüzden protokol açısından hakim, savcıdan daha üstündür.

Başsavcı kim atar?

Madde 32 – Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun, kendi üyeleri içinden göstereceği adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçilir.

Hakimler kimlere emir verebilir?

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.

Savcı silah taşıyabilir mi?

Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.

Savcı kimlerden üstündür?

Mahkemede görülen davalar ancak hakim tarafından karara bağlanmaktadır ve duruma göre hakimin kararı savcılığın talep ettiği karardan farklı olabilir. Bu yüzden protokol açısından hakim, savcıdan daha üstündür. Savcı kamu yararı kapsamında devletin kanunlarını yerine getirmek için davaları takip etmektedir.

Polis savcıdan emir alır mı?

Adli kolluk görevlilerine, adli görevi bulunmayan üstleri tarafından, yürütülen soruşturma ile ilgili emir ve talimat verilemez.” Bir soruşturma başladığında artık adli kolluk sorumluları savcının emrindedir.

Savcı istediği yere atanır mi?

Madde 22- Hâkimlikten Cumhuriyet savcılığına veya Cumhuriyet savcılığından hâkimliğe atanacaklar istek üzerine veya re’sen evvelce hâkim ve Cumhuriyet savcısı olarak çalıştıkları yerler ile bu Yönetmelik hükümleri göz önüne alınarak kıdem, derece ve bölgelerine uygun bir göreve atanabilirler.

Savcı istediği yere atanır mı?

İhtiyaç halinde, başarısı tespit edilen hâkim ve savcılar bir alt bölgedeki, ağır ceza mahkemesi başkanlığı veya ağır ceza cumhuriyet başsavcılığı görevine atanabilirler. Bunların atandıkları bölgedeki en az hizmet süresi sonunda atama taleplerine öncelik tanınır.

Savcı çeşitleri nelerdir?

Adli yargıda çalışan savcılar il ve ilçe Cumhuriyet başsavcıları, Cumhuriyet başsavcı vekilleri, Cumhuriyet savcıları, Yargıtay Cumhuriyet savcıları ile Adalet Bakanlığı merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlarında idari görevlerde bulunurken, idari yargıda çalışan savcılar Danıştay savcıları ile Adalet Bakanlığı merkez, …