Sorgum bitkisi ne işe yarar?

Sorgum sudan otu ne işe yarar?

Yeşil ve kuru ot, silo yemi amacıyla yetiştirilir. Kurağa ve sıcağa dayanıklıdır. Gübreli, killi, kumlu topraklarda iyi gelişir. Sulama ile yem verimi artmaktadır.

Sorgum sudan otu zehirler mi?

Silaj yapımı zehir etkisini de ortadan kaldırmaktadır. Bütün Sorgum ve Sudan otu çeşitlerinde HCN (Hidrosiyanik Asit) 50-60 cm boylanana kadar artar, sonra aza1ma eğilimi gösterir. 100 cm boylandığında ise HCN zehirlenmesi sorunu önemini yitirir.

Sorgum yenir mi?

Sorgum çoğu zaman yemlerde; kuskus, un, lapa, şerbet ve şeker şeklinde yemeklerde kullanılmaktadır. Sorgum dünyanın birçok bölgesinde kolayca yetişen bir bitkidir.

Sudan otu kac gunde yetisir?

Sorgum sudan otu verimi; mevsimde 3-5 defa biçim yapılabilmektedir. 45 günde ilk biçime ulaşmaktadır. %8-14 besin ihtiva eder. Dekardan 6-14 ton arası yeşil ot hasat edilmektedir.

Sudan otuna hangi gübre atılır?

Potasyum tavsiye edilir. Bu miktarlar tarlanın organik madde miktarı , bünyesi ve sulama miktarına göre değişebilir. Azotun yarısı ekim öncesi diğer yarısı ise bitki boyu 35-40 cm.e ulaştığında verilmelidir. Sulamanın yetersiz olduğu koşullarda azotlu gübreleme azaltılmalıdır.

Sudan otu neye yarar?

Sudan otu genel olarak hayvanlar için yem amaçlı kullanılmaktadır. Bu doğrultuda yeşil ve kuru ot ile beraber silo yemi amacıyla değerlendirilen bir ottur. Diğer yandan sulanabilir yüksek verimli tarlalarda oldukça etkilidir.

Şeker Sorgumu su ister mi?

ŞEKER SORGUMU DAHA AZ GÜBRE VE SUYLA YETİŞEBİLİYOR Çünkü Şeker sorgumu daha az su ve gübre ile yetişebilmektedir.

Sudan otu kaç protein?

verimi 7038.33 – 9400.67 kg/da, kuru madde oranı %23.33 – %33.00, kuru ot verimi 1794.67 – 2581.00 kg/da, protein oranı %7.13 – %8.09 ve protein verimi ise 130.67 – 194.00 kg/da değerleri aralığında değişim göstermiştir.

Sorgum tahıl mıdır?

En yeni tahıllardan biri olan sorgum, kinoanın muadili olarak gösteriliyor. … Sorgumun birçok türü ve kırması bulunmaktadır fakat Birleşik Devletler’de sorgum tek bir tür olarak sınıflandırılmaktadır: Sorghıım bicolor İki çeşit sorgum bulunmaktadır: Tahıl(şekersiz) ve tath(şekerli) sorgum.

Sorgum gluten içerir mi?

Glutensiz tahıllar denince ilk akla gelenler: darı, kahverengi pirinç, yabani pirinç, sorgum, yulaf ve tef. Bunlara ek olarak, beslenme açısından tahıl görünümünde olup taksonomik olarak başka aileden olan amarant, karabuğday ve kinoa var.

Şeker Sorgumu kaç günde çimlenir?

Ekimde tohum miktarı elle serpmede 4-5kg , mibzerle ekimde 2.5 – 3,5 kgdır. Uygun ekim derinliği 1.5-2 cm’dir. Ekimden 40-45 gün sonra ilk biçime gelir.

Sudan otu dönüme kaç ton verir?

Sorgum-sudan otu ya yeşil ot olarak tüketilmeli ya da silaj olarak kullanılmalıdır diyen İl Müdürü ÇAKIR “Sorgum sudan otu hasadı şartları uygun olduğu takdirde ilimizde en az üç biçim yapılarak dekara 4-7 ton ürün alınabilmektedir.

Sudan otu kaç günde sulanır?

En az, her biçimden sonra 1 kez sulanmalıdır. Mümkün olduğu durumlarda biçimden sonra 25 kg/dönüm Amonyumnitrat atılarak sulama yapılabilir. Kuraklığa yüksek derecede toleranslıdır. Fakat yüksek ot verimi ve kalitesi açısından sulanmalıdır.

Sudan otu nasıl olur?

Tek yıllık ve sıcak yer bitkisi olması ile beraber, sudan otu genelde yaz aylarında yetişir. Özellikle zor arazi şartlarına uyum sağlayan güçlü bir bitki türüdür. Böylece yaz ve erken ay dönemlerinde yaygın şekilde gelişmektedir. Kurağa ve sıcağa dayanıklı bir bitki olması ile beraber sulak alanları sever.

Şeker Sorgumu kaç günde silaj olur?

gerek kalmaksızın çok kısa sürede (3-5 gün) silaj haline gelebilmesi demektir ki bu da mısır silajı için geçen sürenin neredeyse ¼ ü kadardır. Şeker sorgumu silajı hava almaya da oldukça dayanıklı olup uzun süre bozulmadan veya küflenmeden kalmakta böylelikle hayvanlar toksik zehirlenme yaşamamaktadır.