Hayta nin anlami ne?

Serser nedir?

Serseri kelimesi Farsça kökenlidir. – Belli bir hedefi olmayan, belli bir hedefe atılmamış olan, rastlantıyla gelen (kurşun, mayın vb.)

Külhanbeyi ne demek?

a. (külha’nbeyi) Kendilerine özgü giyinişi olan, argo kullanan, başıboş, haylaz delikanlı, serseri, hayta, külhani: “Kahveci, kadınların yanına gittiği zaman bir kasaba külhanbeyinin olabileceği kadar kibar tavırlar, mahcup edalar alıyordu.” -S. F.

Kül han ne demek?

Külhan kelimesinin anlamı hamam gibi yapıların altında bulunan ve hamamın ısınmasını sağlayan hamam içindeki suyun ısıtılmasını amacıyla yakılan geniş ve kapalı ocak olarak bilinmektedir.

Serseri ne anlami tasir?

Serseri, belli bir işi ve yeri olmayan başıboş kimse, hayta (TDK).

Serserilik yapmak ne demek?

amaçsız davranışlar yapmak anlamında kullanılıyor. aylaklık, kendini bilmezlik, işsizlik, …

Külhanbeyi adı nereden gelir?

Külhanbeyi, (Osmanlıca: كلخان‌بكی) Osmanlı döneminde İstanbul’daki sokak serserilerine verilen ad. Hamam külhanlarında barındıkları için bu adla anılmışlardır. En saygın olanına destebaşı denirdi. … Külhanbeyleri aralarında kendilerine özgü bir argoyla konuşurlardı.

Kabadayısı ne demek?

KABADAYI Nedir Anlami Eskiden kabadayılar ağırbaşlı, fenalıktan kaçınır, iyiliği sever insanlar oldukları için muhitlerinde hürmet görürlerdi. (O.T.D.S. ) * Kimseden korkmaz görünerek şuna buna meydan okuyan kimse, yiğit taslağı.

Mihmanin ne demek?

Mihman kelimesi genel anlamı ile misafir demektir. Bir yerde kısa bir süre kalan kişiyi ifade etmek için mihman kelimesi sıkça kullanılır. Köken olarak mihman kelimesi Farsça kökenlidir. Birinin evine konuk olarak giden bir kimse mihman olmuş demektir.

Hamam Külhanı ne demek?

Külhan hamamların altında bulunan ayrı bir bölmedir. Bu bölmede hamamı ısıtmak için büyükçe bir kazan vardır. … Cumhuriyet öncesi devirlerde hamam külhanlarında ana babası olmayan kimsesiz çocuklar yaşarlardı. Zaman içinde külhanlarda lonca benzeri kendine has kuralları ve ritüelleri olan bir yapılanma gelişmiştir.

Tutarsız kime denir?

Düşüncelerinde kendisi ile tutarlı olmayan, kendisi ile çelişen, aynı zamanda düşünme de mantık eksikliği yaşayan kişiler tutarsız olarak bilinir.

Serseri mayın gibi dolaşmak ne demek?

Serseri mayın denizcilikte, döşendiği yerdeki bağlantının kopması sonucu yüzeye çıkarak akıntı ve rüzgarın etkisiyle deniz üzerinde dolaşan mayın demektir. Deyim olarak ise hiçbir iş görmeden gezinmek, hiçbir işin ucundan tutmamak, amaçsız dolaşmak anlamına gelen “serseri mayın gibi dolaşmak” deyiminde geçer.

Mafya manası nedir?

Mafya (İtalyanca: Mafia), yasa dışı işlerle uğraşan, zor kullanarak birtakım gizli çıkarlar sağlayan, çoğunlukla gizli ve hiyerarşik bir teşkilatlanmaya dayalı örgüt ya da bu örgütün mensubu kişiler anlamına gelir.

Kabadayı kelimesi nereden gelir?

Türkçe kaba ve Türkçe dayı sözcüklerinin bileşiğidir. kaba, dayı maddelerine bakınız.

Mestan ne demek Türkçe?

Türk Dil Kurumu’na göre Mestan isminin anlamı şöyle; 1. Savruk kimse. 2. Sarhoşlar.

Mihmandar ne demek TDK?

1. Değerli misâfirleri, resmî konukları ağırlamak, gezdirmek ve onlara kılavuzluk etmek gibi işlerle görevli olan kimse.