TDK ye gelen ekler nasıl yazılır?

TDK ya gelen ek nasıl yazılır?

UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin …

TDK ye nasil yazilir?

Yani; Türk Dil Kurumu’nun yazımı yanlış iken, Türk Dil Kurumunun ifadesi doğru yazımıdır. TDK‘nin Nasıl Yazılır? En çok yapılan hatalardan bir tanesi de TDK kısaltmasının te de ka şeklinde telaffuz edilmesi ve buna göre ek almasıdır. Oysa doğru olan te de ke şeklinde okumak ve TDK‘nin diye kısaltmak gerekmektedir.

TDK ye mi TDK nin mi?

doğrusu tdknin olmalıdır. çünkü türkçede ka şeklinde okunan harf yoktur. ayrıca türkçede derken “de” kesme işaretiyle ayrılmaz çünkü türkçe kelimesi yapım eki almıştır, tdkye göre bu sebepten dolayı bitişik yazılmaktadır.

Müdürlüğünde nasıl yazılır TDK?

TDK sitesinde yer alan uyarıda, “Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz” denildi.

TDK nasil ek gelir?

Kısaltmalara Gelen Ekler ve Kesme İşareti

  • Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un vb.
  • Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT’ye, TDK‘den, THY’de, TRT’den, TL’nin vb.

Santım nasıl yazılır?

“Santimetre mi?” yoksa “Santi metre mi?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Santi metre şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Santimetre şeklinde olmalıdır.

TDK nin mi nın mı?

tdk başkanı prof. dr. şükrü haluk akalın: imla bir gelenektir. alfabemizdeki ‘k‘ harfinin adı ve okunuşu kılavuzda ‘ke‘ olarak belirlenmiştir. ancak mgk (me ge ka), tck (te ce ka), tsk (te se ka), ssk (se se ka), pkk (pe ka ka) gibi bazı kısaltmalardaki k harfinin, basın organlarında, bilimsel yayınlarda ve mevzuatta ‘ …

RIS ne demek TDK?

Ad sözcük, Ad halinde sokak anlamına gelir. Riş kelimesi tarihte bilinen ilk kez Türk Dil Kurumu, TDK (1940 – ~) eserinde yer almıştır.

TDK nasıl söylenir?

Kısaltmaların okunuşuna bakmak gerekli:

  • TDK ( te-de-ke)
  • TTK (te-te-ke)
  • SSK ( se-se-ke)
  • PKK (pe-ke-ke)

22 Eki 2009

Ortaokulunun nasıl yazılır?

Ortaokul TDK‘ya Göre Doğru Yazılışı Türk Dil Kurumuna göre ortaokul kelimesi birleşik yazılmaktadır. Kelimenin doğru yazılışı ”ortaokul” şeklinde olmalıdır.

Kurum isimleri ayrılır mı?

Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet …

Olarak da nasıl yazılır TDK?

Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi.

Kısaltma sonrası ekler nasıl yazılır?

Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT’ye, TDK‘den, THY’de, TRT’den, TL’nin vb.

5 cm yi nasıl yazılır?

işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Cm‘i şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Cmyi şeklinde olmalıdır.

Cm yazarken nokta konur mu?

9. Elementlerin ve ölçülerin kısaltmalarında nokta kullanılmaz: Örnek: C, Ca, Fe, m, mm, cm, km, g, kg, l, mg…